rwojtek 30.11.2014 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Sterowniki takie same tylko inne wersje. To się chyba nazywa pozycjonowanie produktu masz to albo to, chcesz wszystko zapłać więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.11.2014 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 To się chyba nazywa pozycjonowanie produktu masz to albo to, chcesz wszystko zapłać więcej. To raczej brak wyobrazni u producenta, niz jakies dziwne oszczednosci na pare zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 30.11.2014 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 U mnie DZ i GZ mogą pracować na 0 ciśnieniu nic się nie dzieje. Układ chłodniczy nie widzi ciśnień po drugiej stronie wymienników to i pracował będzie prawidłowo, jeśli tylko popłynie przez nie wystarczająco duży strumień o odpowiedniej temperaturze. Ciśnienia są istotne dla obiegówek (kawitacja). Ich producenci podają minimalne, dopuszczalne ciśnienia na ssaniu zależnie od temperatury cieczy. Np. 0,05bar dla cieczy poniżej 75*C. Jeśli w punkcie zainstalowania odpowietrznika wystąpi podciśnienie, to istnieje ryzyko zassania powietrza do układu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 30.11.2014 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 To się chyba nazywa pozycjonowanie produktu masz to albo to, chcesz wszystko zapłać więcej. Nie do końca. To producent PC zakłada takie czy takie sterowanie a producent sterownika go odpowiednio programuje. Bazą jest Rx910. Zadzwoń do nich i spytaj się czy ci nie przeprogramują krzywą ustalaną indywidualnie do dodatkowego czujnika podłogowego. Z możliwością ustawiania odpowiedniej histerezy . http://www.frisko.com.pl/kontakt/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 30.11.2014 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Pomyślę nad tym, tylko to już na przyszły sezon oczywiście.Teraz zbieram się i jedę na budowę zobaczyć jak grzanie, w nocy było u mnie -14 a teraz -7, co za jesień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 30.11.2014 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Układ chłodniczy nie widzi ciśnień po drugiej stronie wymienników to i pracował będzie prawidłowo, jeśli tylko popłynie przez nie wystarczająco duży strumień o odpowiedniej temperaturze. Ciśnienia są istotne dla obiegówek (kawitacja). Ich producenci podają minimalne, dopuszczalne ciśnienia na ssaniu zależnie od temperatury cieczy. Np. 0,05bar dla cieczy poniżej 75*C. Jeśli w punkcie zainstalowania odpowietrznika wystąpi podciśnienie, to istnieje ryzyko zassania powietrza do układu. OK. Napisałem że nic się nie dzieje a nie że tak mam. Kiedyś po czyszczeniu filtra zapomniałem odkręcić zawór od naczynia i PC przez kilka dni chodziła na 0 ciśnieniu. Tzn jak nagrzałem CWU to miałem ok 0,5 jak zużyłem było 0. Nie pamiętam czy to ty masz pompki omnigena. Bo ja kupiłem taka 25/80 i stwierdziłem że obudowa silnika się bardzo nagrzewa tzn przy przepływie wody ok.45 st obudowę gołą ręką mogę utrzymać ok 2 sekundy. Dzwoniłem do producenta i mi odpowiedział że to normalne. Ja jednak nie jestem przekonany czy tak powinno być i czy nie reklamować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 30.11.2014 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 OK. Napisałem że nic się nie dzieje a nie że tak mam... Nie pamiętam czy to ty masz pompki omnigena. Bo ja kupiłem taka 25/80 i stwierdziłem że obudowa silnika się bardzo nagrzewa tzn przy przepływie wody ok.45 st obudowę gołą ręką mogę utrzymać ok 2 sekundy. To była informacja również dla innych (pytania ciągle te same). Sprawdziłem 25/60 (2 bieg), woda 47*C, moja dłoń wytrzymuje na korpusie 11 sekund. Nie widzę w tym nic dziwnego, ani niepokojącego. Silnik w obiegówkach starego typu trudno wykończyć. I to mi się w nich podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 30.11.2014 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 (...) ja kupiłem taka 25/80 i stwierdziłem że obudowa silnika się bardzo nagrzewa tzn przy przepływie wody ok.45 st obudowę gołą ręką mogę utrzymać ok 2 sekundy. Dzwoniłem do producenta i mi odpowiedział że to normalne. Ja jednak nie jestem przekonany czy tak powinno być i czy nie reklamować. Zigobar ma rację, wszystko jest OK. Tak ma (musi) być przy tej pompie. Natomiast nie jest OK instalacja podłogówki, jeżeli potrzebuje takiej pompy obiegowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 30.11.2014 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 To chyba pompka od cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 30.11.2014 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Tak od CWU założyłem większą bo po montażu ciepłomierza delta mi się rozjechała na 12 st. Więc się poświęciłem i zakupiłem większą. jednak problem leży raczej w ciepłomierzu bo przy CO na innym ciepłomierzu mam przepływ ok1300l/h gdzie oprócz wymiennika w PC pompka 25/65 obsługuje jeszcze podłogówkę a przy CWU ten sam wymiennik w PC i 2-3m rury calowej i zbiornik bez wężownicy i przy pompce 25/80 przepływ jest na poziomie 1130l/h. Bez ciepłomierzy przy DZ ok 5st delta była w granicach 5-6 st na CO przy pompce 25/60 i tak samo przy pompce 25/65 na CWU. Mam inny ciepłomierz pod ręką ale czekam do jutra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
traviz 30.11.2014 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 (edytowane) W dniu dzisiejszym ok. godz. 14:15 wystartowałem PC na zamkniętych wszystkich obiegach podłogówki oprócz 2 krótkich pentli. Obserwując Tskraplania, utrzymywałem ją w granicach 36-37*C odkręcając stopniowo kolejne obwody. Na dole mam 10 pentli, na górze 12. Obserwując wskazania czujnika w pompie udało się ogrzać tym sposobem 11 pentli (10 na dole, pion + 1 pentla na górze; w sumie ok. 90m2) w ciągu 4 godzin. Tpodl 20.5*C (czujnik w wylewce) Tzadpodl 24*C Tdz ~6.7-6.9*C delta ~6.7-6.8*C W domu wyraźnie się ociepliło. Niestety nasza radość trwała tylko nieco ponad te 4 godziny kiedy to pompa znowu wpadła w tryb awaryjny Wchodząc w opcje serwisowe "test wyjść" uruchomiłem obiegówki, żeby wymieszać ciecz GZ. Pomogło może na 10 minut i to samo Wróciłem do domu za 2 godzinki pewnie znowu podjadę na budowę i zobaczę raz jeszcze - może pompa musi sobie odpocząć Odpowiadając na poprzednie pytania: - nie mam w ustawieniach maksymalnej delty, mam minimalną Tdz ustawioną na -10*C - dowiedziałem się też więcej nt. pentli DZ. Jedna ma 300mb, druga 350mb, wykonane z PE40, łączone złączkami, jak w instalacji hydraulicznej, - ustaliłem też, że pod koniec tygodnia będziemy mieli wymienioną obiegówkę DZ na coś mocniejszego, bez zaawansowanej elektroniki. Coś polecicie? Edytowane 30 Listopada 2014 przez traviz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 30.11.2014 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 wykonane z PE40, łączone złączkami Ale jakimi ? Skręcanymi, czy zgrzewanymi termooporowo ? A co z ciśnieniami ? Dobiłeś dz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.11.2014 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 traviz: Nie rozumiem, dlaczego pompa wchodzi w tryb awaria. Co na to mowi producent? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
traviz 30.11.2014 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 (edytowane) Ale jakimi ? Skręcanymi, czy zgrzewanymi termooporowo ? Skręcanymi. A co z ciśnieniami ? Dobiłeś dz ? Ciśnienie na DZ zostawiłem na 1.5 bara. Upuściłem tylko z naczynia przeponowego do 1.0 bara. traviz: Nie rozumiem, dlaczego pompa wchodzi w tryb awaria. Co na to mowi producent? W dniu wczorajszym, czyli jeszcze przed moim 4-ro godzinnym eksperymentem, była taka teoria, że prawdopodobnie w parowniku zamarza czynnik. Upuściłem go więc trochę z DZ do butelki i wsadziłem do zamrażalki. Po ponad 24h jest nadal płynny choć pojawiły się drobne kryształki. Jutro będę dzwonił - dziś nie chciałem przeszkadzać przy niedzieli. Muszę jeszcze jakoś zmierzyć temp. w zamrażalniku Edytowane 30 Listopada 2014 przez traviz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.11.2014 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Teoria naciagana troche na pierwszy rzut oka. Musial bys faktycznie glikolu poskapic. Zrob eksperyment. Jesli wiesz jak sie pompa zachowuje podczas pracy obecnie, to zmniejsz bieg pompy obiegowej DZ i zobacz, czy to doprowadzi do pogorszenia sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
traviz 30.11.2014 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 (edytowane) Teoria naciagana troche na pierwszy rzut oka. Musial bys faktycznie glikolu poskapic. Warto jednak było to wykluczyć Napełnianie/odpowietrzanie DZ trwało dobre 2 doby, nie patrzyłem cały czas instalatorowi na ręce, więc sam byłem ciekawy czy gdzieś tam przypadkiem nie zrobił się roztwór z wodą, bo "pustą" beczkę zabrał instalator... Zrob eksperyment. Jesli wiesz jak sie pompa zachowuje podczas pracy obecnie, to zmniejsz bieg pompy obiegowej DZ i zobacz, czy to doprowadzi do pogorszenia sytuacji.W sumie trochę mi teraz trudno ocenić jaka praca jest normalna. Pompa pracowała w ciągu ostatnich kilku dni od 5min do ponad 4h... Za każdym razem jednak zakończyło się to awarią, ale oczywiście spróbuję i zobaczę co się będzie działo Tak sobie myślę. Idą mrozy, cieplej nie będzie. Nawet jeśli uda mi się teraz jakoś ruszyć PC to nie wykluczone, że zgodnie z prawem Murphy'ego w środku zimy odechce się jej pracować. Teraz jeszcze nie mieszkam, ale do nowego roku planuję się wprowadzić. Ponieważ nie mam innego źródła ogrzewania, szczerze rozważam instalację elektrycznego kotła c.o. firmy Kospel. Koszt urządzenia wydaje się być całkiem rozsądny jak na awaryjne źródło ciepła, pomijam opłacalność ogrzewania w porównaniu do PC, bo zapewne będzie dusiło portfel, ale chyba zawsze lepsze to niż nic. PC nie ma gwarancji, instalator to nie producent, w dodatku uważa, że DZ jest super, a reszta to wina mojej pompy. Od mojego zgłoszenia problemu pofatygował się z wizytą na budowie po 5 dniach... Dobry pomysł z tym kotłem czy już zaczynam panikować? Edytowane 30 Listopada 2014 przez traviz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 30.11.2014 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Dobry pomysł z tym kotłem czy już zaczynam panikować? Zły pomysł. Napraw instalację/pompę i będzie GITES Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 30.11.2014 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Ale jakimi ? Skręcanymi, czy zgrzewanymi termooporowo ? A co z ciśnieniami ? Dobiłeś dz ? Skręcanymi. No to zanotuj sobie mniej-więcej gdzie masz te łączenia skręcane, bo szczerze Ci współczuję problemu za x/xx lat! Poproś instalatora żeby przesłał Ci zdjęcia z wykopów, żeby mieć mniejszy problem przy następnym kopaniu ogródka. Tego się tak nie robi, i nie muszą być elektrooporowe złączki. Ważne, żeby były zgrzewane. Może dla czytających będzie jakaś nauka, na co zwracać uwagę i na co patrzeć i pytać instalatorów.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.11.2014 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Tez uwazam, ze nie ma co panikowac. Uruchomienie instalacji to krytyczny moment calej operacji. Jak juz zadziala i znajdziesz przyczyne, to bedzie dzialalo. Oczywiscie plan awaryjny miec nalezy. W razie czego taniej bedzie kupic jakis 2 farelki. Z czasem pewnie tez w domu pojawi sie jakas klima ktora w razie W bedzie mozna dogrzac (przynajmniej poddasze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.11.2014 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Tego się tak nie robi, i nie muszą być elektrooporowe złączki. Ważne, żeby były zgrzewane. Notatatka fotograficzna z miejsc laczenia to obowiazek. Z drugiej strony na tych skrecanych zlaczkach cale sieci wodociagowe pracuja i jakos sie to kupy trzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts