Bad 04.01.2015 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Pewnie że szkoda kopać się z koniem - tu się zgodzę. Tylko tego konia widzę gdzie indziej. Ty nie pisałeś, że w SWOIM domu tą pompą grzałbyś 3 h tylko napisałeś do użytkownika aleksus, że cytuję: "Fajnie, ze podajesz cene, tylko nie wiadomo za co. Moze za te 20 tys masz Buderusa np. 5,9kW, ktory Ci bedzie na przygotowanie CWU potrzebowal ze 3h na dobe "marnotrawiac" tani prad." Czy to była wypowiedź na temat Twojego domu i Twojego zapotrzebowania - niech każdy sam rozstrzygnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 04.01.2015 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 będziesz programował jakiegoś omrona plc czy jak ? Bawię się mikrokontrolerami Atmela, wykorzystam AtMega2560 + kilka dodatków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
traviz 07.02.2015 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Trochę odgrzeję temat Miesiąc temu był u mnie człowiek, który nareszcie ogarnął temat Znalazło się kilka drobnych błędów w instalacji, które przy okazji zostały poprawione (np. dołożenie odpowietrzników, przełożenie zaworów zwrotnych przed obiegówki itp.). Generalnie pompa ruszyła i w domu się grzeje. Głównym powodem jak się okazuje było niewłaściwe ciśnienie sprężarki - człowiek regulował coś na sprężarce. Zauważyłem już 2. czy 3. raz, że sprężarka potrafi po uruchomieniu popracować kilka minut i zrobić sobie 1, a nawet 3 przerwy w pracy, w odstępach od kilkudziesięciu sekund do 2 minut. W tym czasie obiegówki pracują cały czas, nie ma awarii. Niestety nie ma mnie na miejscu i trudno mi zaobserwować to zjawisko i powiedzieć czy jest tak zawsze czy nie. Dziś akurat wchodziłem do kotłowni kiedy to miało miejsce i szybko rzuciłem okiem na parametry, które wyglądały całkiem normalnie tj. Tskr = 28*C (po kilku- może kilkunastu minutach pracy), deltaT=3.5*C. Jakim urządzeniem można byłoby zarejestrować pracę pompy? Myślałem na początku o jakimś loggerze temperatury, ale nie wychwycę raczej takich krótkich przerw w pracy. Myślę, że urządzenie przydałoby mi się w przyszłości, żeby wiedzieć jak długo pracuje pompa i jak często się włącza. Jak Wy to mierzycie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 07.02.2015 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Ja zrobiłem sobie rejestrator który zapisuje wszystkie dane na karcie SD, niedługo będę go zmieniał na bardziej rozbudowany . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
traviz 07.02.2015 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Rozumiem, że sam wykonałeś ten rejestrator i nie mam co liczyć na to, że kupię to gdziekolwiek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 08.02.2015 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Rozumiem, że sam wykonałeś ten rejestrator i nie mam co liczyć na to, że kupię to gdziekolwiek? Jak pisałem wcześniej będę zmieniał na bardziej rozbudowany, jeśli chcesz to oddam w cenie części z których go złożyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brzeszczot_33 16.08.2016 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Interesuje mnie ta pompa, jak ją dobrać do powierzchni grzania po podłodze 215m2. Czy coś jeszcze jest ważne? Jaki koszt może mnie wynieść dla pompy z gruntowym wymiennikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 16.08.2016 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Wpierw zleć obliczenia OZC. Na jej podstawie dobierzesz moc pompy. OZC może Ci się również przydać do projektu OP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 18.09.2016 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2016 Czy ktoś użytkuje polską pompę ciepła powietrze-woda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tombiel 05.11.2016 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Witam. Jak wygląda sprawa z COP-em tych pomp ? ze strony producenta wynika ze są sporo poniżej 4, gdzie konkurencja chwali się rezultatami powyżej 4. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 05.11.2016 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Raczej powyżej 5 a nie 4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts