Gość tymczasowy19 05.11.2014 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 To jest wada za małej wężownicy do mocy pompy, bo to w tą stronę się powinno dobierać. Do mocy pompy moc wężownicy, a nie odwrotnie. tak, a to że PC ma 12,6kw gdy wystarczyłoby 8-9 to już detal... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 05.11.2014 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 (edytowane) tak, a to że PC ma 12,6kw gdy wystarczyłoby 8-9 to już detal... To nie ma związku. To ile jest przewymiarowana PC do zapotrzebowania domu, to cecha a nie błąd. Chciał się zamykać głównie lub tylko w II taryfie, więc tak wybrał. Wtedy 8-9 na tylko II taryfę by nie wystarczyło. Przy wyborze zbiornika powinien się kierować zapotrzebowaniem na ciepłą wodę i mocą wężownicy, żeby dobrze współpracowało. A aucie by mi może i 90 KM wystarczyło, ale chcę bezpiecznie wyprzedzać i mam 150. Kwestia wyboru. Cecha a nie błąd. PS. Tu jest już kilku mających jedyne słuszne poglądy, ale co im z tego...? Edytowane 5 Listopada 2014 przez Instaltechnic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.11.2014 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 To jest wada za małej wężownicy do mocy pompy, bo to w tą stronę się powinno dobierać. Do mocy pompy moc wężownicy, a nie odwrotnie. Dokladnie. Powinienem miec zasobnik z wieksza pow wymiany. Co do tej temperatury na skaplaczu, to mysle, ze troszke jest przeklamana. Mierze te,mperature zasilania ktroa idzie na zasobnik i ona nie przekracza 57*C. Chyba na odcinku 50cm ta woda sie nie schladza o 5K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.11.2014 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 tak, a to że PC ma 12,6kw gdy wystarczyłoby 8-9 to już detal... "Wystarczyloby" do czego? Bo nie do grzania w prawdziwa zime w tanim pradzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 05.11.2014 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Nowa instalacja, nie działa od początku (od tygodnia). CO grzeje bez problemu... Temperatura skraplania podnosi się bardzo szybko ( od 30C do 50C w jakieś 3min) Pierwszą diagnozą było zapowietrzenie wężownicy ale po odpowietrzeniu dalej powtarza się sytuacja. Sprawdż różnicę temperatur wyjście/powrót (skraplacz) podczas grzania CWU. Jeśli nie masz termometrów to chociaż dłonią. Przy różnicy rzędu kilkunastu stopni - szukaj przyczyn zbyt małego przepływu. Sprawdż wszystkie elementy układu, które mogą dławić przepływ. Płukałeś wężownice przed montażem? Może tam coś było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trt 05.11.2014 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Dzięki Panowie za taki odzew. Byłem dzisiaj w domu i sprawdziłem wszystkie ustawienia w trybie "Serwis": Parametry: hist podl=4*CTmin(dz)=-10*C histCW=3*C kcw=3 podl TzwlzalSpr=10sek TzwlZrBiw=40min Tzadskr=60*C Tskr=37.2 klim=N Druga opcja (nie pamietam nazwy) data: 12.14.43kryt: 55 61 WYL praca Tzadskr ustawiłem na 60*C i ponownie kiedy Tskrapl doszła do 52*C sprężarka wyłączyła i włączyła się kilka razy i wybiło bezpiecznik, przy kolejnej próbie pompa przełączyła się w tryb awaria. Sprawdziłem dojście i wyjście do zasobnika CWU i wydaje się że mają podobną temperaturę, tzn są gorące (można trzymać ręką). Nie sprawdziłem czy zasilanie zasobnika jest doprowadzone do najwyższego wejścia wężownicy czy najniższego, ryrki mam przeprowadzone pod podłogą więć będzie trzeba sprawdzić termometrem. Czujnik temperatury umieszczony jest w górnym gnieździe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.11.2014 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 (edytowane) Zajmij sie tymi parametrami: histCW=3*Ckcw=3 podlTzwlZrBiw=40minTzadskr=60*C Masz ustawina histereze na 3K anie na 1K jak pisales. Dosdatkowo masz kcw=3, a wiec mowisz sterownikowi, ze Twoj termometr "oszukuje" o 3K. Z tych ustawien wynika, ze jesli zadales na pompie CWU=50*C to pompa de facto stara sie dogrzac do 54,6*C mierzonego jej termometrem. To baaaardzo wysoko dla Twojej konfiguracji i ogolnie dla pompy ciepla. Nie wiem tez dlaczego masz TzwlZrBiw=40min. Po co Ci opoznienie grzania CWU? Niech grzeje to od razu jako pierwszy cykl. Wg mnie ustaw to tak: histCW=2*Ckcw=0 podlTzwlZrBiw=0minTzadskr=50*C i zadaj temperature CWU na 44*C (dogrzeje Ci ja do 45,1*C i pompa powinna zakonczyc cykl. Dodatkowo woda z wezownicy podciagnie Ci jeszcze CWU po chwili o 1K do 46*C. To juz woda ktora mozna sie oparzyc. Pytania dodatkowe: Sterujesz praca CO za pomoca temperatury wylewki i czy masz zamiar grzac w tanim pradzie?Pytam w kontekscie parametru hist podl=4*C PS.Warto by jeszcze sprawdzic, czy obiegowka CWU jest ustawiona na maksymalnym biegu. Powinna byc. Edytowane 5 Listopada 2014 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trt 05.11.2014 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Histereze zmienilem dzisiaj w celach testowych. Odnośnie kcw i TzwlZrBiw nie miałem pojęcia co oznaczają te parametry i takie wartości miałem ustawione przez instalatora/producenta. Masz może dostęp do instrukcji serwisowej? Od instalatora otrzymałem instrukcję użytkownika, gdzie nie ma opisu trybu serwisowego. Dodam jeszcze, że Tcwu przy przejściu pompy w trym awarii wynosiła 39*C. Docelowo chce grzać w tanim prądzie, póki co mam taryfę C11 (budowlana) i przez jakiś czas pewnie taka zostanie. Jutro ustawię podane przez Ciebie parametry i zobaczę jak się zachowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.11.2014 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Niestety nie mam instrukcji serwisowej. Jesli miales kcw=3 to faktycznie ta tepmperatura byla na poziomie 42*C. Sprawdz tez na ktorym biegu jest pompa obiegowa. Bedziesz musial sciagnac w tym celu przod obudowy pompy ciepla.Obserwuj grzanie i zobaczysz, czy pompa bedzie taktowala (wylaczala na okolo minute sprezarke po tym, jak temp skraplacza dojdzie to 50*C). Czujnik CO masz w wylewce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 06.11.2014 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 (edytowane) Dzięki Panowie za taki odzew. Byłem dzisiaj w domu i sprawdziłem wszystkie ustawienia w trybie "Serwis": Parametry: hist podl=4*C Tmin(dz)=-10*C histCW=3*C kcw=3 podl TzwlzalSpr=10sek TzwlZrBiw=40min Tzadskr=60*C Tskr=37.2 klim=N Druga opcja (nie pamietam nazwy) data: 12.14.43 kryt: 55 61 WYL praca Tzadskr ustawiłem na 60*C i ponownie kiedy Tskrapl doszła do 52*C sprężarka wyłączyła i włączyła się kilka razy i wybiło bezpiecznik, przy kolejnej próbie pompa przełączyła się w tryb awaria. Sprawdziłem dojście i wyjście do zasobnika CWU i wydaje się że mają podobną temperaturę, tzn są gorące (można trzymać ręką). Nie sprawdziłem czy zasilanie zasobnika jest doprowadzone do najwyższego wejścia wężownicy czy najniższego, ryrki mam przeprowadzone pod podłogą więć będzie trzeba sprawdzić termometrem. Czujnik temperatury umieszczony jest w górnym gnieździe. 1. Zmień bezpiecznik na C16 S303 3-biegunowy - jeżeli "wywala" to masz mniejszy... 2. Mogą mieć podobną temperaturę bo sprawdziłem i wężownicę masz 1" - dużą średnicę (nie najlepiej) i małą powierzchnię wymiany (nie najlepiej) i górną masz dużo mniejszą od dolnej (nie najlepiej, bo to niekorzystny rozkład wężownic pod PC). 3. Pompa przy wysokich temperaturach DZ (początek sezonu) ma większą moc od nominalnej. 4. Przez oba powyższe pompa nie ma najprawdopodobniej gdzie oddać tyle ciepła ile produkuje, a wężownica tyle nie odbierze. Pompa się wyłącza a woda tylko 39 stopni. Znany przypadek z podobnymi zbiornikami. 5. Polecam zmniejszyć Tzadskr na na tyle niską żeby najpierw wyłączała elektronika, a nie zabezpieczenie mechaniczne sprężarki. Tak jak pisał Pyxis pewnie około 50 stopni. 6. Koniecznie pompa obiegowa musi być na 3 biegu. Jeżeli to po tym wszystkim woda będzie za chłodna, to polecam zmienić zbiornik, bo cieplejszej nie uzyskasz, chyba że z grzałki. Zastosowany jest zbiornik do solarów + kotła (źródła wysokotemperaturowe, w tym jedna ciecz specyficzna stąd średnica 1 " wężownic) do pompy ciepła (źródło niskotemoperaturowe). Biawar ma zbiorniki do pomp ciepła w ofercie i mają odpowiednie wężownice. Tańszy zbiornik nie znaczy też dobry a zbiornik może mieć i 3 wężownice i nie znaczy że są dobre do danego zastosowania. Moja pomoc ma charakter zdalny więc polecam mieć do tego odpowiedni dystans (nie widzę instalacji, a jedynie opieram się na tym co czytam). Nie znam szczegółów montażu i powodu wyborów. Edytowane 6 Listopada 2014 przez Instaltechnic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.11.2014 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Jeżeli to po tym wszystkim woda będzie za chłodna, to polecam zmienić zbiornik, bo cieplejszej nie uzyskasz, chyba że z grzałki. Ja bym jeszcze poszukal i pogrzebal w istalacji i ustawieniach, bo moj Biwalentny zasobnik Galmetu ma dokladnie taka sama pow. wezownic (tez mam spiete szeregowo) i przy pompie 12,8kW z poziomym cieplym DZ moge dogrzac do 46-47*C bez taktowania. To juz wystarcza spokojnie. BTW: Wczoraj obserwowalem sobie temperature skraplacza ktora pokazuje sterownik. Na zakonczenie cyklu grzania CWU do zadanej 47*C Tskr=60,9*C. Z tego co piszesz to juz dosyc wysoko, wiec zmniejszylem zadana Tcwu do 46*C. Tskr nie powinna przekroczyc 60*C. W tym samym czasie temperatura rury zasilajacej zasobnik byla w okolicy 57*C. Jak by sobie taka pompa radzila przy wspolpracy z kaloryferami, jesli tam w instalacje szlo by caly czas w okolicy 55*C? Z tego co wiem ludzie takie instalacje maja i pompy ciepla zyja w najlepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 06.11.2014 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Z kaloryferami COP przez część sezonu jest bardzo kiepskie. Bez wymiennika podłączasz duży bufor bezpośrednio i sterujesz jego temperaturą pogodowo. Działa jak wielkie sprzęgło. Jeżeli na skraplaczu masz 55 oC to na grzejnikach niewiele mniej. Ważne żeby dobrze zmontować i wysterować. Instalacje żyją jak skraplacz ma poniżej 60 i częstotliwość załączeń jest w "normie". Wtedy to będzie pracowało latami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 06.11.2014 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 To jeden z mitów, że w kaloryfery musi iść 55C. Większość jest znacznie przewymiarowanych i nawet w starych instalacjach ludzie utrzymują w nich poniżej 50C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.11.2014 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Nie wiem czy mit czi nie mit, ale u mnie w mieszkaniu z kociolka gazowego lecialo w kaloryfery ~60*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 06.11.2014 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 U mnie, umnie Zadaj sobie pytanie, czy potrzebowałeś całą zimę, aż tyle. Czy wszystkie grzejniki grzały z małą deltą całą swoją powierzchnią? Pomijam kocioł i jego min wymaganą temperaturę. Poczytaj wątek Last Rico, tam sporo ludzi na rurach 2 całe i żeliwnych grzejnikach zimą nie przekracza 45C na kotle. Mi w okolicach 0C wystarcza 35C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.11.2014 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 No jakos wlasne doswiadczenia najbardziej do mnie przemawiaja. Tu juz widzialem wielu fantastow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 06.11.2014 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Znaczy się nie przekonałem cię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.11.2014 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Znaczy się nie przekonałem cię Ze to mit? Raczej nie. Mysle, ze w wielu przypadkach przynajmniej przez zimniejsza czesc sezonu temparatura kaloryferow nie bedzie na poziomie 40-45*C a wyzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 06.11.2014 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 No to niech będzie na poziomie 50-55. Nie ważneWażne, że w takich domach spokojnie można instalować LT + wspomaganie zasilania grzałkami na czarną godzinę. Dalej wiadomo tylko inwerter no i taryfa raczej g11, chociaż tu różnie się kalkuluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 06.11.2014 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Ja mając jeszcze ekogroszek utrzymywałem na kotle 55st, a na kalafiory puszczałem 50st - przez 90% sezonu i tak musiałem przykręcać termostaty na dwójeczkę (5st skala), jedynie przy mrozach odkręcone było na ful, a wtedy i do 25st temp w pokojach dochodziła, Także generalnie ni musiałbym ich wymieniać na klimakonwektory, ale COP byłby z pewnością sporo gorszy, choć i tak wątpię żeby inwestycja w te kk zwróciła się za mojego życia. Choć nie mam jeszcze 78lat:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts