Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodzenie ze stempli - odstępy oraz montaż

Recommended Posts

Witam na forum:)

Jako nowy użytkownik mam pewne pytania. Zamierzam ogrodzić działkę - do ogrodzenia ok. 220 mb. Początkowo chciałem zrobić ogrodzenie typu RANCHO, jednak koszty zbyt wielkie. Wymyśliłem, że będą to 3 - 4 stemple poprzeczne.

Jakie odstępy pomiędzy żerdziami powinienem zastosować aby pozbyć się wizyt dzików na posesji? ( wiem, że najlepsza byłaby siatka i murek).

Druga sprawa.

chcę to zrobić na tyle solidnie, że zamierzam w ziemi zamontować kotwy typu "U" i od nich słupek kwadratowy 10x10. Pytanko brzmi:

jak najlepiej zamontować stemple do takiego słupka?

Czy okorowanie stempli to podstawa?

Z góry dziękuję za info, ewentualne uwagi, pomysły mile widziane:)

Edytowane przez nasir77

Witam to również mój pierwszy post na tym forum.

Korowanie drzewa to podstawa w jego konserwacji radzę to zrobić.

Robię ogrodzenie z siatki leśnej przed sarnami (niszczą młode drzewka).

Stemple konserwuje zużytym olejem silnikowym malując je dwukrotnie.

Nie stosuje U wbijam je wprost do ziemi.

Pozdrawiam Heniek

ja wlasnie niedawno robilem swoje tymczasowe ogrodzenie (prawie skonczone, zostala tylko brama do zrobienia)...

wyszlo narazie jakies ok 800zł za 150m... kolki drewniane z lasu - 80 kolkow za 350zl, siatka lesna 160/15/30 za 315zł , pare skobli i dolownik z castoramy (za ok 70 zl)

no i plus 2 weekendy pracy... wkopywalismy co 2,5m na glebokosc jakies 60-70cm, kolki tez zaimpregnowalismy zuzytym olejem silnikowym