Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o wskazówkę dotyczącą c.o.

szinbet

Recommended Posts

Witajcie,

Chciałbym prosić o ocenę mojej wizji instalacji c.o. Sytuacja jest nieco bardziej skomplikowana ponieważ buduję dom, na który składają się 3 osobne poziomy - mieszkania.

Chcemy każdy poziom opomiarować indywidualnie (dotyczy ogrzewania jak i wody użytkowej). Na każdym poziomie programatory temperatury otwierające zawory w skrzynkach rozdzielczych.

Obecnie instalator kończy prace przy rozciąganiu instalacji c.o. i wod-kan.

Na każdym poziomie mamy zamontowaną skrzynkę rozdzielczą do grzejników.

Zdecydowaliśmy na zakup kotła na ekogroszek firmy Cichewicz S Dual 26 kw.

Nie planujemy ogrzewania podłogowego ani solarów.

Instalator radzi nam następującą konfigurację:

Kocioł + zbiornik akumulacyjny 1000 l ( z 2 wężownicami) + zbiornik 200 l na c.w.u. z 1 wężownicą. System w układzie otwartym, naczynie otwarte na drodze między kotłem a zbiornikiem 1000 l.

Jeżeli chodzi o c.w.u. i c.o. to cyrkulacja tylko w pionie do skrzynek rozdzielczych.

Zastanawiam się jak cały system będzie działał w porze letniej, kiedy kocioł będziemy uruchamiać tylko do ogrzewania c.w.u. Czy korzyści płynące z akumulacji ciepła w zbiorniku 1000 l (w zimie w porządku, bo woda będzie oddawana do grzejników) nie będą marnowane przez ogrzewanie takiej ilości wody w lecie (rozumiem że zbiornik 1000 l i 200 l za pomocą wężownic wymieniają ze sobą ciepło, czyli de facto zbiornikiem 1000l ogrzewamy zbiornik 200 l).

Czy to coś zmieni, jeżeli zastosujemy tzw. zbiornik kombinowany 1000 l z 2 wężownicami (800 l c.o. i 200 l c.w.u.) ?

Nie wiem czy udało mi się to jasno przekazać, proszę o wyrozumiałość.

Dziękuję za pomoc

Łukasz

Wybrałeś dobry piec na ekogroszek i ogrzewanie wysokotemperaturowe (grzejniki). powiedz mi w jakim celu ten bufor? Przy podłogówce nabijając bufor miałbyś oszczędność polegającą na długim czasie rozbioru zgromadzonego ciepła. Czyli nabijałbyś go co kilka dni. Przy grzejnikach i cwu z bufora rozbiór będzie na tyle szybki że piec będzie działał cyklicznie nieekonomicznie.Po drugie buforując wodę do grzejników robisz układ o bardzo dużej pojemności wody- po co? I jeszcze jedno pytanie po co te wężownice w buforze?

• 2 weeks później...
Zgadzam się z poprzednikiem, w przypadku kiedy nie macie ogrzewania podłgowego to naprawdę nie ma sensu zakładanie bufora....a co do zbiornika wyrównaczego otwartego to powinien być na lini pomiedzy piecem a bojlerem CWU, bo w przypadku gdy bedzie latem odciete CO i POTENCJALNIE ZAMONTOWANY BUFOR to odcięte zostanie również naczynie wyrównacze.....więc zrobi sie wtedy układ zamkniety.....awtedy wiadomo co sie może stać....