szinbet 27.04.2011 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 Witajcie, Chciałbym prosić o ocenę mojej wizji instalacji c.o. Sytuacja jest nieco bardziej skomplikowana ponieważ buduję dom, na który składają się 3 osobne poziomy - mieszkania. Chcemy każdy poziom opomiarować indywidualnie (dotyczy ogrzewania jak i wody użytkowej). Na każdym poziomie programatory temperatury otwierające zawory w skrzynkach rozdzielczych.Obecnie instalator kończy prace przy rozciąganiu instalacji c.o. i wod-kan.Na każdym poziomie mamy zamontowaną skrzynkę rozdzielczą do grzejników. Zdecydowaliśmy na zakup kotła na ekogroszek firmy Cichewicz S Dual 26 kw. Nie planujemy ogrzewania podłogowego ani solarów.Instalator radzi nam następującą konfigurację: Kocioł + zbiornik akumulacyjny 1000 l ( z 2 wężownicami) + zbiornik 200 l na c.w.u. z 1 wężownicą. System w układzie otwartym, naczynie otwarte na drodze między kotłem a zbiornikiem 1000 l. Jeżeli chodzi o c.w.u. i c.o. to cyrkulacja tylko w pionie do skrzynek rozdzielczych. Zastanawiam się jak cały system będzie działał w porze letniej, kiedy kocioł będziemy uruchamiać tylko do ogrzewania c.w.u. Czy korzyści płynące z akumulacji ciepła w zbiorniku 1000 l (w zimie w porządku, bo woda będzie oddawana do grzejników) nie będą marnowane przez ogrzewanie takiej ilości wody w lecie (rozumiem że zbiornik 1000 l i 200 l za pomocą wężownic wymieniają ze sobą ciepło, czyli de facto zbiornikiem 1000l ogrzewamy zbiornik 200 l). Czy to coś zmieni, jeżeli zastosujemy tzw. zbiornik kombinowany 1000 l z 2 wężownicami (800 l c.o. i 200 l c.w.u.) ? Nie wiem czy udało mi się to jasno przekazać, proszę o wyrozumiałość. Dziękuję za pomoc Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raas 29.04.2011 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Wybrałeś dobry piec na ekogroszek i ogrzewanie wysokotemperaturowe (grzejniki). powiedz mi w jakim celu ten bufor? Przy podłogówce nabijając bufor miałbyś oszczędność polegającą na długim czasie rozbioru zgromadzonego ciepła. Czyli nabijałbyś go co kilka dni. Przy grzejnikach i cwu z bufora rozbiór będzie na tyle szybki że piec będzie działał cyklicznie nieekonomicznie.Po drugie buforując wodę do grzejników robisz układ o bardzo dużej pojemności wody- po co? I jeszcze jedno pytanie po co te wężownice w buforze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 10.05.2011 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Zgadzam się z poprzednikiem, w przypadku kiedy nie macie ogrzewania podłgowego to naprawdę nie ma sensu zakładanie bufora....a co do zbiornika wyrównaczego otwartego to powinien być na lini pomiedzy piecem a bojlerem CWU, bo w przypadku gdy bedzie latem odciete CO i POTENCJALNIE ZAMONTOWANY BUFOR to odcięte zostanie również naczynie wyrównacze.....więc zrobi sie wtedy układ zamkniety.....awtedy wiadomo co sie może stać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 11.05.2011 04:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Namieszane troszkę z tymi buforami i wężownicami. Podrzuć schemat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts