aniaz_az 18.02.2012 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 finlandia...ja bardzo dobrze rozumie działanie forum....nie obwołuje się profesjonalista lub osobą znającą się na wszystkim...ponieważ chyba nie ma takiej osoby która wiedziała by wszystko....moim skromnym zdaniem dlatego jest forum żeby takie tematy omawiać a nie atakować osobę która próbuje coś pomóc... pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaz_az 18.02.2012 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 (edytowane) compi...jeśli chodzi o piankę pistoletową to najczęściej używam tytan professional O2 lub wurth-a...ale soudal jest moim zdaniem jest też jak najbardziej ok...ale montaż nawet najlepszej stolarki przy użyciu najlepszych produktów można zepsuć....Drzwi Thermo Pro TPS010, 700 czy też promocyjne renodoor-y są wyposażone w aluminiową ościeżnicę która posiada przegrodę termiczną więc wydaje mi się że to nie jest raczej problem z ościeżnicą lecz z montażem. Więc proponuję sprawdzić czy pianka którą wypełniłeś szczelinę między ościeżnicą a murem rozprężyła się właściwie tzn. na całej szerokości ościeżnicy o ile nie masz jeszcze tynków...(ale wnioskując z wcześniejszej wypowiedzi już mieszkasz w domku i raczej tynki są)....bo to jest częstą przyczyną przemarzania...drugą rzeczą którą można by było sprawdzić to czy ościeżnica w trakcie montażu nie skręciła się....trzecią to czy kotwy montażowe zostały właściwie rozmieszczone (jest to bardzo ważne)...czwartą czy masz założone w dolnej części ościeżnicy uszczelki szczotkowe (też bardzo istotna rzecz), piąta jest sprawdzenie docisku..ja zalecam jeszcze przy montażu zastosowanie taśm paroprzepuszczalnych i paroszczelnych....A jeśli chodzi o tzw. "światełko w tunelu" o którym napisałeś to wydaje mi się że nie masz założonej rozetki na wkładce która jest idealnie dopasowana i uszczelki (która jest w wyposażeniu standardowym) pod rozetkę montowaną od strony zewnętrznej drzwi która zapobiega przedmuchiwaniu zamka... Oczywiście sprawdzenie pionu, poziomu i przekątnej też by nie zaszkodziło. Sam mam zamontowane drzwi hormann-a już 2 lata i nie mam takich problemów nawet przy niskich temperaturach. Pozdrawiam... Edytowane 18 Lutego 2012 przez aniaz_az Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 18.02.2012 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Piankę mam widoczną od strony wewętrznej bo: drzwi były montowane przed tynkami z płyt g-k i przez to są cofnięte do wewnatrz; nie mam jeszcze tej powstałej szczeliny obrobionej narożnikiem maskującym. Pianę wprowadzałem bardzo starannie, kotwy z wyposażenia montowane jak należy, piony ok, poziomy progu i belki górnej również, przekosów brak. Przy silnym wietrze od frontu nie ma w ogóle odczucia wiania. Jedynie te dolne szczotki faktycznie gdzieś leżą, bo po jakimś czasie po prostu odpadły( klej jakiś słaby chyba). Rozetki plistik w kolorze czarnym mam, czy tam była podkłądka jakaś nie pamiętam. Poszedłem przed chwilą jeszcze raz sprawdzić przyleganie skrzydła z uszczelką do ościeża. ładnie wszystko równomiernie się układa i dociska. Co do przegrody termicznej to zgoda, ale nie w miejscu gdzie montujesz rygiel, zwykły czy elektromagnes. Tam jedyna przegroda to chyba czarna plastikowa obudowa. W nestępnym zimowym sezonie zamówię chyba termowizję. Poświęcimy trochę czasu na nasze drzwi i może dojdziemy do przyczyny pojawiania się lodu. Dalej nie wiem czemu miałem lód w okolicy zawiasów. Podejrzewam, że tam również wartość przenikalności jest większa tak jak w przypadku rygla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karina75 19.02.2012 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 A ja tam swoje wiem. Firmie Hormann nie zależy na kliencie. U mnie było już kilku Panów z tej firmy i nikt problemowi nie zaradził. Dla mnie Renodoor to lipa, co potwierdza fakt, że na skutek licznych skarg klientów montowali w tym modelu słynny "trzeci zawias". Jednak i ten zabieg na nic się nie przydał. Reasumując nie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaz_az 19.02.2012 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Compi...widzę z tego co piszesz że drzwi masz zamontowane ze szczególna starannością co mnie jako montażystę bardzo cieszy....co do czarnych plastików też się zgadzam SĄ...lecz to jest element bazowy rozetki ( pod który od strony zewnętrznej umieszcza się uszczelnienie co zapobiega przewiewaniu wkładki) na który zakłada się osłonkę w kolorze białym lub stal nierdzewna (nakładki się wciska i trzymają bardzo dobrze)... i w końcu uszczelki szczotkowe a dokładniej klej..moim zdaniem jest dość mocny (chyba że wcześniej nie przetarłeś miejsca klejenia z kurzu). Jeśli chodzi o ramę to chyba w każdych drzwiach (a jak już wspominałem montuje nie tylko hormanna) występują miejsca gdzie montowane są elementy okucia drzwi czyli zamki i ich akcesoria jak również zawiasy ale nie ma to znaczącego wpływu na izolacyjność cieplną drzwi, a jeśli chodzi o płytę drzwiową to nie sądzę aby 46mm poliuretanu przemarzało. Ale no cóż u Ciebie najwidoczniej jest inaczej...przy właściwie wykonanym montażu, właściwym docisku, braku przewiewów, braku mostków termicznych w uszczelnieniu pianką i odpowiedniej wentylacji występuje lód....hmmm....w takim razie wydaje mi się że na 99% oferowanych na naszym rynku drzwi niezależnie od jakiego producenta też by występował lód czyli by przemarzały... Pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaz_az 19.02.2012 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 A ja tam swoje wiem. Firmie Hormann nie zależy na kliencie. U mnie było już kilku Panów z tej firmy i nikt problemowi nie zaradził. Dla mnie Renodoor to lipa, co potwierdza fakt, że na skutek licznych skarg klientów montowali w tym modelu słynny "trzeci zawias". Jednak i ten zabieg na nic się nie przydał. Reasumując nie polecam. Faktycznie renodoor-y przy dwóch zawiasach są za ciężkie...dlatego produkują teraz z trzema...a od zeszłego roku wprowadzili zawiasy rolkowe i teraz jest naprawdę ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 20.02.2012 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 ........ Jeśli chodzi o ramę to chyba w każdych drzwiach (a jak już wspominałem montuje nie tylko hormanna) występują miejsca gdzie montowane są elementy okucia drzwi czyli zamki i ich akcesoria jak również zawiasy ale nie ma to znaczącego wpływu na izolacyjność cieplną drzwi, a jeśli chodzi o płytę drzwiową to nie sądzę aby 46mm poliuretanu przemarzało. ....... No widzisz. W tym miejscu właśnie szczególnie się nie mogę zgodzić. Wg mnie to są te miejsca gdzie cała koncepcja ciepłej ościeżnicy bierze w łeb. Tu siłą rzeczy przenikalność będzie większa. A co do skrzydła to nie mam kompletnie zastrzeżeń. No może ten otwór na wkładkę trochę bruździ. Skrzydło w żadnym miejscu nie oszroniło się nawet. Powtórzę jeszcze, że lód miejscowo pojawia się tylko miejscowo przy temperaturach w okolicach -20 stopni, w okolicach -15 mam po prostu skropliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaz_az 20.02.2012 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Compi...proponowałbym zastosować system ciepłego montażu czyli taśmę paroprzepuszczalną i paroszczelną i oczywiście dobrą piankę (np.soudal,illbruck), a moim zdaniem pozbędziesz sie problemu...bo raczej w uszczelnieniu i wilgoci tkwi problem.... koszt takiego rozwiązania nie jest duży...Bardzo dobrze jest to opisane na stronie soudala http://www.cieplymontaz.com.pl/index.php/o-sws czy illbruck-a http://www.tremco-illbruck.pl/zastosowanie/okno/i3_system_uszczelniania_okien/index.htmlPozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 20.02.2012 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Tylko że widzisz.... Ja od zewnątrz bardzo ładnie wszedłem styropianem na ościeżnicę. Nie ma tam szczelin, spękań itp braków. Ten fragment jest wykonany poprawnie. A pianę uzywałem Soudala, pisałem już o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaz_az 20.02.2012 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Dlatego też napisałem we wcześniejszych postach ze piankę użyłeś bardzo dobrą... lecz dalej się upieram że jest to problem uszczelnienia między ramą a murem a nie problem z ramą...ale taśmy przepuszczalnej już raczej nie zastosujesz ponieważ masz już zrobioną elewację... a szkoda...tylko jestem jeszcze ciekawy w którym miejscu muru masz zamontowane drzwi i ile na ramę zachodzi styropian... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 21.02.2012 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Drzwi otwierane do wewnątrz, więc po wewnętrznej stronie muru z gazobetonu. Same wejście do domu w dość głębokim podcieniu osłoniete dodatkowo murkiem. Ani razu tej zimy nie miałem śniegu pod drzwiami. Na ramiak wchodzi 2cm styropianu. Pianka montażowa po zainstalowaniu miała 1,0-1,5cm na obwodzie ościeża. Identycznie montowałem okna i identycznie są obrobione. I takie okno tarasowe nie ma żadnych tendencji nawet do wykraplania się czegokolwiek nie mówiąc o szronieniu. Wczoraj ponownie razem z synem szczegółowo obejrzeliśmy jak wygląda docisk uszczelki. Skrzydło przylega prawie idealnie po całym obwodzie. Są miejsca gdzie uszczelka poddaje się jeszcze trochę, ale nie ma mowy o jakiejkolwiek szczelinie. Dziękuję za wnikliwe podejście do tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PatiJ 21.02.2012 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 cytuje: "że drzwi stalowe wejściowe do domów typ TPS (Renodoor), zgodnie z normą europejską EN 12219, posiadają klasę klimatyczną 2d, co oznacza, że przy temperaturze wewnątrz 23°C (+/- 2°C) oraz temperaturze na zewnątrz - 15°C (+/- 2°C) może dojść do odkształcenia skrzydła drzwiowego o 4 mm (strzałka ugięcia w płaszczyźnie pionowej) oraz o 2 mm (strzałka ugięcia w płaszczyźnie poziomej) Uwaga! Wartość strzałki ugięcia mierzona jest na środku skrzydła. Temperatura - 15°C jest graniczną temperaturą, przy której badane są drzwi wejściowe do domów wg EN 12219. Pierwsze dwa tygodnie lutego charakteryzowały się spadkami temperatur poniżej - 20°C, co mogło spowodować jeszcze większe odkształcenie płyty drzwiowej. Powstała szczelina spowodowała, szronienie w okolicy zamka." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 21.02.2012 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 No i mamy odpowiedź. Dzięki!A tak abstrachując od drzwi metalowych, jak się sprawowały Wam drzwi drewniane w takie mrozy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 09.03.2012 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 a ja muszę uzupełnić wcześniejszy wpis o Hormanie. Ostatnio nocowaliśmy w domu, rano było lekko minusowa temperatura. Skrzydło było z kropelkami i powstała nawet cieniutka warstwa lodu od strony zewnętrznej. Co może być nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 16.03.2012 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Wczoraj po dwóch miesiącach od zgłoszenia reklamacji zamontowali mi trzeci zawias (boję, się, ze to i tak nic nie da). Chciałam się dowiedzieć, czy jezeli drzwi były trzykrotnie regulowane, wczoraj wymieniony zawias - to mogę żądać zwrotu pieniędzy i towaru ? Niedługo minie dwa lata od momentu zakupu, Hormann twierdzi, że ten moment jest brany pod uwagę a nie moment naprawy drzwi (a za taki biorę zamontowanie trzeciego zawiasu). Boję się, że na tych regulacjach i dołożeniu zawiasa zleci okres gwarancji i w przyszłą zimę będę się z nimi boksować ale juz za własne pieniądze (będę musiała za regulację płacić). Czy możecie mi powiedzieć, czy faktycznie okresu gwarancji nie liczy się od momenty naprawy drzwi (zamontowania 3 zawiasu)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koka1 17.03.2012 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Moje drzwi będą wyglądały, jak poniżej: [ATTACH=CONFIG]85390[/ATTACH] Zainteresowanych informuję, że zamieszczone zdjęcie, to drzwi firmy WIKĘD z woj. pomorskiego, o nazwie WZÓR 12. Teraz już mogę to napisać, bo nasze zamontowane i od 2 miesięcy sprawują się bez zastrzeżeń (a przeszły ponad 20-stopniowe mrozy). Gdyby ktoś decydował się na nie po zainteresowaniu Hormannem, to radzę zwrócić uwagę na ich rozmiar, a przede wszystkim wysokość - 2080, nie jak u Hormanna - 2150. Ja tego nie zauważyłam w folderze, ani przy podpisywaniu umowy. I mój otwór na Hormanna przygotowany - od góry został zmniejszony, niestety. Ale może można za dodatkową opłatą zażyczyć sobie wyższy size Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 18.03.2012 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Z moimi dopiero po drugiej zimie zaczeły dziać się cuda. Pierwsza zima by nie chwal słońca przed zachodem. Ale obyś miał rację, bo ja chyba jednak jestem z metalowych wyleczona ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PatiJ 20.03.2012 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Ja miałem wizytę serwisanta - już trzecią i stwierdził że drzwi nie da się wyregulować bo gwiny pozrywane przy zawiasach, przy śrubach regulacyjnych, przy elektrozaczepie także... Czekam na decyzje... A i stwierdził że muszą być dodatkowe uszczelki na te przemarzanie, ale producent jeszcze ich nie wymyślił - tzn wyprodukował ale złe i mają być nowe jakieś. Porażka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 22.03.2012 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 No to ja dodam swoje trzy grosze, drzwi zamontowane po tynkach,na szczęście nie obrobione, no i zauważyłam jak były straszne mrozy tej zimy, że jest prześwit światła na ościeżnicy,w miejscu łączenia poziomej części z pionową.http://lh4.googleusercontent.com/-K93LR-wIMLU/TzGipklcGkI/AAAAAAAAIN4/4I_iAQ1QZ7c/s640/DSC00200.jpghttp://lh6.googleusercontent.com/-WW3VC3i4jSQ/TzGi4SwD5ZI/AAAAAAAAIO8/X6K06-_A59o/s640/DSC00194.jpgMrozy minęły szpara zniknęła, problem pozostał i jestem ciekawa jak go rozwiążą, jutro mam wizytę serwisanta na budowie.Jak były mrozy i był prześwit nikt nie przyjechał,zadzwonił w sobotę rano o 8 ,że może być na budowie za godzinę.Nie mogłam podjechać i chociaż zdeklarował ,że będzie w tygodniu nie było nikogo.Przesłałam zdjęcia i jutro ktoś przyjeżdza.I teraz pytanie co ma oglądać jak szpary nie ma.Prześwit zauważyłam rozmawiając z fachowcami o obróbce drzwi.Zastanawia mnie nawet gdyby się szpara zrobiła to dlaczego nie ma tam pianki?Drzwi mam otwierane na zewnątrz, trzy zawiasy i strasznie wiało jakby nie było uszczelki w drzwiach na długości około 40 cm w okolicach klamki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 25.03.2012 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Jestem po wizycie serwisanta,wszystko ma zostać naprawione ,zmienią uzczelkę,a łączenie na ościeżnicy pokryją czymś specjalnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts