Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi zewnętrzne Hormann - prosba

Recommended Posts

• Odpowiedzi 121
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chciałoby się rzec: a nie mówiłam !!! Kilka miesięcy temu pisałam o mojej przygodzie z tymi drzwiami. Masakra !!!

Niestety w tej sprawie nic się nie zmieniło. Po trzech, czy czterech regulacjach ciągle są jakieś problemy z tymi drzwiami. Najgorzej zimą przy niskich temperaturach zewn., ale i teraz latem coś skrzypią przy zamykaniu (pewnie konieczna jest kolejna regulacja). Czy ktoś z Państwa wie jaki jest okres gwarancji oraz czy zgłoszone pisemne reklamacje przesuwają okres gwarancji. Do Smakora: poczekaj, co się będzie działo zimą... Pozdrawiam

reklamacja na drzwi jest 2 lata od ich zamontowania. u nas po pol roku wymienili na nowe i dali na gwarancje na 2 lata na nowe drzwi.

regulacja drzwi czy jakiekolwiek naprawy nie daja nowej gwarancji. tylko wylacznie nowe drzwi daja nowa gwarancje na 2 lata

wykasować piloty można z tego co się orientuje masz to na pewno na stronie hormana.

z puszczaniem ekip bramą to najlepsze rozwiązanie!

a co do drzwi z casto to nie porównujmy bo drzwi które zimą zamarzają do połowy nazwane drzwiami zewnętrznymi ?!

hormana drzwi jak dla mnie to ładne opakowanie i znane logo nic więcej ale to moje zdanie i nie wszyscy muszą się z nim zgadzać :)

zgadzam sie w 100% wygladaja super i nic wiecej:)

Tylko nie pomyślcie że jakoś specjalnie bronię Hormana. Oddaję im minimum szacunku za przyzwoitość, bo nie mam wątpliwości, że przeciętna firma nie zangażowałaby się aż tak w serwis.

Ps. Mi tam na rękę takie niepochlebne opinie, bo są moją konkurencją.

• 3 weeks później...
  • 1 month później...

Witam

Będę niedługo montował drzwi Hormana Renodoor. kupiłem je jakiś czas temu i nie wiedziałem o tak niepochlebnych opiniach o nich.

Mam pytanie odnośnie ościeżnicy, aby poprawić jeszcze właściwości termo, czy wstrzyknięcie pianki (takiej do profili zamkniętych) w profil aluminiowy z zewnętrznej jej strony poprawiłby coś.

Widziałem zdjęcia umieszczone chyba tutaj z oszronioną właśnie wewnętrzną stronę ościeżnicy wokół obramowania drzwi.

Pozdrawiam Dj_

• 2 months później...

Hörmann Polska z uwagą zapoznała się z opiniami Państwa dotyczącymi drzwi zewnętrznych RenoDoor. Znakomita większość wymienianych przez Państwo problemów jest nam znana .

Z doświadczenia wiemy, że blisko 90% z nich jest związanych z nieprawidłowym montażem. Błędy montażowe są najczęstszą przyczyną występowania nieprawidłowości, takich chociażby, jak sygnalizowane sporadyczne przypadki przemarzania dolnej części ościeżnicy, za które odpowiada zły montaż ościeżnicy po stronie zawiasów. (Krzywo przykręcona ościeżnica podczas montażu ulega skręceniu, w efekcie czego zauważa się niedoleganie płyty drzwiowej do ościeżnicy po stronie zamka). Rozwiązaniem jest staranne i skrupulatne przestrzeganie zaleceń montażowych - opisanych w instrukcji oraz przedstawionych wizualnie w formie dodatkowej instrukcji piktogramowej, umieszczonej na drzwiach i akcentującej newralgiczne aspekty montażowe - lub ponowny montaż.

Za niektóre z problemów związanych z otwieraniem i zamykaniem drzwi odpowiada nieprecyzyjna regulacja drzwi na zawiasach lub wręcz zaniechanie takiej regulacji, nawet mimo wyraźnej potrzeby. W szczególnie niekorzystnych warunkach (na przykład w przypadku ekstremalnych temperatur) te problemy mogą występować. Regulacja jest wtedy konieczna.

Osobną grupę problemów stanowiły te, które związane były z niedoskonałościami konstrukcyjnymi. Część z nich została już rozpoznana przez producenta i usunięta poprzez wprowadzenie nowych rozwiązań. We wrześniu 2011 roku wprowadzono nowe zawiasy oraz zmieniono sposób montażu. Wymianie uległy również uszczelki, poprawiające eksploatację drzwi.

Część uwag krytycznych dotyczy drzwi w wersji otwieranej na zewnątrz. Wyczerpujące wyjaśnienie problemów pojawiających się dla tej wersji montażowej stanowi wpis użytkownika BoB_constructor. Wersja ta (drzwi RenoDoor otwierane na zewnątrz) na rynkach zachodnioeuropejskich spotykana jest bardzo rzadko; relatywnie dużą liczbę sprzedaży odnotowujemy z kolei na naszym rynku. Stoimy jednak na stanowisku, że lepszym rozwiązaniem są drzwi otwierane do wewnątrz i je rekomendujemy. W tej wersji zawiasy są zamocowane wewnątrz pomieszczenia, dzięki czemu nie podlegają dużym zmianom temperatury, co gwarantuje bezproblemowe funkcjonowanie drzwi.

Dziękujemy za wpisy merytoryczne. Państwa uwagi są dla nas cenne.

Hörmann Polska, sp.z o.o.

Po tylu latach bardzo doceniamy ten post. Ekstremalnych temperatur dzisiaj nie mamy, na zewnątrz jest -4,7, w wiatrołapie +15, wilgotność 47%, dom ocieplony, wentylacja pracuje skutecznie, skrzydło idealnie przylega do ramy, a od zamka w górę, cała ościeżnica( nie skrzydło) jest wilgotna. Gdy przyjdą temperatury ekstremalne nie będzie tam wilgoci tylko lód.

Hmm, mam zamontowane te Renodoory (otw. na zewnątrz), na razie też mam ok 15 stopni w domku i nie mieszkam, ale co do drzwi nie widzę specjalnej różnicy w działaniu (przy minus 5 do 10). Jedyna różnica tylko taka, że przy otwieraniu lekko trzeszczy dolny zawias, tak powyżej 30 stopni otwarcia drzwi No i oczywiście jak ustawione są w tryb "nie zatrzaskiwania" to nie zamykają się tak szczelnie jak w trybie zatrzaskiwania. Minimalnie ciężej zamek przekręca się na 2 raz, ale bez przesady.

Dzisiaj popatrzę czy nie ma skroplin j.w. Reku jeszcze nie chodzi więc pewnie tum bardziej powinno być. W oczy jednak mi się nie rzuciło.

Jedno co zauważyłem, ale na razie nie analizowałem dokładnie, to to, że chyba drzwi nie izolują szczelnie, ale to może wynikać też z permanentnie włączonej opcji "nie zatrzaskuj". I tak przez to, że otwierane na zewnątrz ocieplenie przy drzwi jest zrobione pod kątem i przy samej futrynie wynosi praktycznie zero, no ale inaczej się nie dało żeby drzwi otworzyć szerzej niż 95 stopni... Otwierane do środka jednak to lepsze rozwiązanie ;/ Ale taki projekt mieliśmy akurat i na etapie projektu nie widzieliśmy w tym żadnych minusów... teraz je widzę.

• 3 weeks później...

Moje dwa grosze do drzwi Hormanna:

Posiadam drzwi TP700, zamontowane w okolicach czerwca 2011. Wersja otwierana na zewnątrz.

Już poprzedniej zimy zauważyłem że drzwi mają problem ze szczelnością. W przedsionku było po prostu zimno. Przy temperaturach w okolicy -20 szroniły. Poprosiłem o regulację - ale akurat zrobiło się cieplej i nie było mi dane się przekonać czy regulacja coś dała. Latem z kolei był problem z zamykaniem więc znowu poprosiłem o regulację (która zapewne cofnęła efekty regulacji zimowej).

Teraz znowu jest problem ze szczelnością, ale na szczęście nie szronią (bo nie było jak na razie zimniej niż -12). Po przeczytaniu odpowiedzi Hormanna na forum, poproszę o zamianę na nowe uszczelki i zawiasy. Zobaczymy co to da.

Ogólnie jestem bardzo niezadowolony z tych drzwi i żałuję zakupu. Wszystko przez pośpiech na budowie. Już na etapie zamawiania drzwi nie pasowało mi kilka faktów (np. niemożliwość zamontowania dodatkowego zamka), ale przekonał mnie design i kolorystyka idealnie pasująca do bramy garażowej (również Hormanna). Jakbym poświęcił tematowi więcej czasu to napewno mógłbym wybrać lepszego producenta...

Jestem zdecydowany te drzwi wymienić na inne gdzieś za 3 lata (5 lat od montażu), szkoda tylko że trzeba będzie nieco napsuć elewacji i wykończenia wnętrza...

• 3 weeks później...
Niestety mam podobne odczucia i czuję się nabita w butelkę... Jakkolwiek Hormann broni się stwierdzeniem, iż wady konstrukcyjne zostały w 2011r. usunięte (czemu w to nie wierzę), to jednak nic nie ma do zaoferowania klientom, którzy takie drzwi zakupili w roku 2010. Niestety czterokrotna regulacja w moim konkretnym przypadku nic nie dała. Drzwi są nieszczelne i w wiatrołapie jest bardzo zimno. Przykro mi, że firma która niewątpliwie powołuje się na niemiecką jakość oferuje takie produkty. Jak widać na forum moja opinia nie jest odosobniona. Pozdrawiam tych co szczególnie zimą mają podobne problemy z drzwiami...

• 4 months później...

zastanawia się nad zakupem tych drzwi, po lekturze tego wątku będą to na pewno drzwi otwierane do wewnątrz

zastanawiam się natomiast nad elektrozaczepem, miałem możliwość obejrzenia takich drzwi z elektrozaczepem w PUBie i jako wejściowe do salonu Hormanna, w obu przypadkach nie zayważułem problemów z regulacją o których tutaj piszecie, czy problem został rozwiązany przez producenta?

zastanawiam się, czy iść w elektrozaczep czy dopłacić za wymianę antaby na klamkę, tylko wtedy niestety nie można skorzystać z oferty promocyjnej :/.

Mam te drzwi od roku z ryglem, otwierane na zewnątrz, bez klamki. Od kiedy mi je zamontowano zaczep ustawiony na otwieranie pociągnięciem. Rygiel mam nie podłączony do niczego choć kable wpuściłem. Wziąłem go jedynie dla możliwości wyłączenia zatrzasku. Drzwi generalnie sprawują się ok. Zimą nic mi nie rosiło czy przemarzało. Ale jeszcze nie mieszkałem na stałe w domu, tylko wykończaliśmy, ale grzane było normalnie. Jedyne co zimą zauważyłem to, że jeden z zawiasów trzeszczał przy otwieraniu jak był mróz - pewnie kwestia regulacji albo nawet jakiegoś przesmarowania - ale olałem to zupełnie. W takim ustawieniu rygla drzwi nie zamykają się tak ściśle jak przy zablokowanym, ale jak pisałem mam je tak cały czas i problemu jak dotąd nie było z niczym. Ani się nigdy same nie otworzyły ani też specjalnie nie widziałem jakiegoś przedmuchu czy mrozu przez nie.

Ale następnym razem wybrałbym chyba jednak drzwi z klamką - to jednak rozwiązanie sprawdzone od lat i nie ma problemu z zatrzaskiwaniem itp. Te wybraliśmy tylko z dwóch powodów: aby dopasować kolor do bram które są obok i z uwagi na ładny wygląd.

Nie wiem też co zrobić z podłączeniem rygla. Czy jakąś klawiaturę dać czy coś innego. Nie mam pomysłów. Może ktoś ma jakiś ciekawy pomysł jak to "podłączyć"

Edytowane przez Smakor