Luccca 27.04.2011 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 Witam, Zastanawiam sie nad zakupem wolnostojacego kominka do salonu (ok 43m2) - widzialem juz kilka, ktore mnie zainteresowaly ale nie wiem jaka moc wybrac... ile kW? Dzieki L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 27.04.2011 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 Te 43 m2 , to pomieszczenie zamknięte ? Czy może łączy się z holem ,kuchnią albo jeszcze klatka schodowa w pobliżu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 27.04.2011 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 A gdzież to ten wolnostojący kominek będzie stał w środkowej części salonu? Jak salon nie jest otwarty na kuchnię, klatkę schodową i nie jest wysoki na 5 metrów to 5 KW spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luccca 29.04.2011 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Te 43 m2 , to pomieszczenie zamknięte ? Czy może łączy się z holem ,kuchnią albo jeszcze klatka schodowa w pobliżu ? jest to saln z kuchnia i tak laczy sie z holem i otwarta klatka schodowa na gore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luccca 29.04.2011 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 A gdzież to ten wolnostojący kominek będzie stał w środkowej części salonu? Jak salon nie jest otwarty na kuchnię, klatkę schodową i nie jest wysoki na 5 metrów to 5 KW spokojnie. Witaj, Salon jest polaczony z kuchnia i klatka oraz holem. kominek bedzie stal na jednej ze scian oraz bedzie w pewien sposob zabudowany - cos w rodzaju otwartego kominka i w srodku ten wolnostojacy kominek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 29.04.2011 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Mkk 011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 29.04.2011 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Witam.To szanownego Mistrza projekt lub wykonanie?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 29.04.2011 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Ciekawy projekt Mistrz przedstawił, napewno warty zawieszenia oka. Może być również inspiracją do powielenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 29.04.2011 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Ani projekt ani wykonanie nie jest moje . Jeśli zaś chodzi o powielenie to jak najbardziej . Możemy sprzedać zarówno Bohuszowi jak i wszystkim pozostałym w dowolnych ilościach. Do wyboru jest 94 kolorów, również kombinacje różnokolorowe , wszystkie z palety kaflarni . Mam nadzieje że o TAKIE powielenie chodziło Bohuszowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 29.04.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 jest to saln z kuchnia i tak laczy sie z holem i otwarta klatka schodowa na gore. Piece wolno stojące, mają największe moce ok 10-12 kW . Taki piec byłby u Ciebie ok. Powierzchnia ,przepraszam - kubatura!, którą miałby taki piec "ogarnąć" jest raczej ponad jego siły , gdybyś chciał nim ogrzewać. Ale jako dogrzewacz - jak najbardziej. Jeśli chodzi Ci tylko o klimat , to jakikolwiek. Mały czy duży, mocny czy słaby,kaflowy lub nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 30.04.2011 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 Pytanie zasadnicze ile kw straty ciepła mają te pomieszczenia ? Znam domy , budowałem w wielu energooszczędnych , gdzie całkowita strata ciepła to 7-9 kw na 140 metrów kwadratowych domu . Oraz druga kwestia w jakim stopniu ten piecyk ma dogrzewać te powierzchnie , precyzyjniej te kubatury, budynku ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 30.04.2011 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 Witam.Wiem, że to nie Twój projekt ani wykonanie.Moje pytanie było podpuchą.Osobiście nie chciał bym (ani nikt z mojej klienteli) , żeby u sąsiada obok stanął taki sam kominek.No ale sprzedawanie gotowców też należy do zduńskiej profesji.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 30.04.2011 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 Ale oprócz twojej klienteli są jeszcze pozostali klienci którzy mogą wybrać taki piec w 94 kolorach według własnego upodobania. Ten zestaw : wkład , nasada akumulacyjna i kafle grzeje promieniowaniem jak piec kaflowy . Kafle wielkogabarytowe 88x44 pasują do nowoczesnych wnętrz . Klient może wybrać sobie piec klasyczny lub nowoczesny a my mamy tylko wykonać go profesjonalnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luccca 01.05.2011 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Piece wolno stojące, mają największe moce ok 10-12 kW . Taki piec byłby u Ciebie ok. Powierzchnia ,przepraszam - kubatura!, którą miałby taki piec "ogarnąć" jest raczej ponad jego siły , gdybyś chciał nim ogrzewać. Ale jako dogrzewacz - jak najbardziej. Jeśli chodzi Ci tylko o klimat , to jakikolwiek. Mały czy duży, mocny czy słaby,kaflowy lub nie. witaj, nie chodzi mi o piec wolnostojacy tylko kominek. w pomieszczeniach w ktorych bedzie kominek bedzie ogrzewanie podlogowe bez innego zrodla ogrzewania wiec zarowno bedzie sluzyl do dogrzania jak i ogrzania (w pewnym sensie). Piece kaflowe spoko ale nie dla mnie jak na razie... moze kiedys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 01.05.2011 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 LuccaNapisz konkretnie co Ty masz na myśli pisząc kominek wolnostojący. Bo jak widzę nie jest to fraza jednoznaczna i różnie może być rozumiana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luccca 01.05.2011 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Pytanie zasadnicze ile kw straty ciepła mają te pomieszczenia ? Znam domy , budowałem w wielu energooszczędnych , gdzie całkowita strata ciepła to 7-9 kw na 140 metrów kwadratowych domu . Oraz druga kwestia w jakim stopniu ten piecyk ma dogrzewać te powierzchnie , precyzyjniej te kubatury, budynku ?? Mistrz nie wiem czy jest to pytanie skietowane do mnie ale jezeli tak to Salon z kuchnia w sumie to 48m2 x 2.60m2 wysokosc. dom zbudowany jest z 24cm porotherm bloczkow i ocieplony 15cm styropianem. PAkiety 3 szybowe w oknach wiec mysle ze jest ok docieplone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luccca 01.05.2011 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Lucca Napisz konkretnie co Ty masz na myśli pisząc kominek wolnostojący. Bo jak widzę nie jest to fraza jednoznaczna i różnie może być rozumiana. Bohusz, np. http://www.alejahandlowa.pl/tr/produkt/kominek-wolnostojacy-jotul-f3-brm-koszalin_3725767.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 01.05.2011 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 (edytowane) Przecież pokazałeś zwykły piec żeliwny znanego producenta spoza granic Polski. Czyli dobrze dopytać, aby uniknąć pomyłek interpretacyjnych.Piecyków wolnostojących jest multum w sieci. Wprowadziłe prawdopodobnie nieświadomie niezłe zamieszanie... Edytowane 1 Maja 2011 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luccca 01.05.2011 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Przecież pokazałeś zwykły piec żeliwny znanego producenta spoza granic Polski. Czyli dobrze dopytać, aby uniknąć pomyłek interpretacyjnych. Piecyków wolnostojących jest multum w sieci. Wprowadziłe prawdopodobnie nieświadomie niezłe zamieszanie... hmm no nieswiadomie ale piszac kominek wolnostojacy chyba wyraznie mialem na mysli kominek a nie piec... tak wiec jak juz wiem wszyscy teraz o co mi chodzi to jaka moc takiego kominka wybrac???? dzieki L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 01.05.2011 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Kominek/piec Mkk11 który pokazałem to ciekawe połączenie kominka z akumulacją , moc przekazywana powierzchnia w zupełności wystarczy do opisywanego przypadku. Cała rodzina/seria Mkk przeznaczona jest do ogrzewania domów/pomieszczeń o małym zapotrzebowaniu na kW , moce regulowane zaczynają się od 2kW/h , można dzięki takim konstrukcją cieszyć się widokiem ognia oraz uzyskać równomierny rozkład temperatur w dłuższym czasie . W przypadku wielu klientów którzy chcą mieć kominek który będzie grzał tylko salon , bez żadnych DGP lub chcą uniknąć kucia ścian w już wykończonym domu , powstaje problem nadmiaru mocy wkładu kominkowego w stosunku do zapotrzebowania cieplnego małej powierzchni . Takie łączenie kominka [ widok ognia] z piecem kaflowym [ akumulacja ] daje bardzo dobre efekty.. wzorów takich "gotowców" mamy więcej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts