Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominki Wolnostojace... jakie?

Luccca

Recommended Posts

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Też podobno dobry piecyk. I ciekawie się prezentuje w takiej "zabudowie".

Luccca, i co?

Witam,

Sorry nie bylo mnie w zasiegu kompa przez kilka dni... no wlasnie cos takiego mnie interesuje piecyk wolnostojacy zabudowany cos na stare otwarte paleniska...

Ladnie sie prezentuje... piecyk bedzie sluzyl dogrzaniu pomieszczenia. Na calej podlodze bedzie ogrzewanie podlogowe a piecyk do pomocy...

Kominek to kominek, jakaś całość z reguły wkład kominkowy + obudowa

Piecyk to piecyk - urządzenie grzewcze które nie wymaga dodatkowej obudowy gdyć jest z reguły wykonane ładnie, itp. Czyli urządzenie grzewcze samo w sobie.

Piecyki to urządzenia na paliwo stałe, czyli ich moc jest uzależniona od ilości opału jakie im załadujemy do komory spalania.

Ilość tego opału jest ograniczona wielkością komory spalania, czyli ogólnie gabarytami piecyka..

Sparwność tych piecyków to osobny temat, ale ogólnie chodzi o to by ciepła nie puszczały w komin. Czyli tylko tyle aby wzbudzić komin do pracy.

Domyślam się że interesują Cię piecyki na drewno. Piecyk również musi Ci się spodobać i wyglądem i ceną...... bo przedziały cenowe są naprawdę duże.

Ja bym szukał w przedziale około 10 KW mocy nominalnej z ładnym wyglądem i jak najwyższą sprawnością. Już interesowałbym się nowoczesnymi rozwiązaniami technicznymi i w miarę dużą kontrolą procesu spalania.

Dzieki Bohusz... tak interesuja mnie piecyki na drewno. Przedzialy cenowe widzialem naprawde bardzo rozjechane ale wiem ze jak cos trafie wizualnie a bedzie mial zanizona badz zawyzona moc/etc. to i tak go kupie... wiecie jak to jest... czasami odbiega sie od tego co bedzie lepsze a patrzy sie jak bedzie pasowal :) szperam po sieci i przegladam... jest b duzy wybor wiec na cos pewnie trafie... mam troche czasu jeszcze...

wyspa7 ; Można zobaczyć w u nas na wystawie , posiadamy także inne modele z tej kolekcji ..... w przeciwieństwie do wielu innych;) mamy na magazynie towar który oferujemy. :welcome: Etna... mój ulubieniec . Drzwiczki podnoszone do góry , powietrze do spalania z poza budynku , kafle na bokach fantazja.. całoś pełny odlot..

• 3 months później...
  • 6 months później...

witam i ja, podepnę się do tematu

od kilku tyg. też szukamy pieca wolnostaojącego jako alternatywa kominka

i wpadł nam w oko model malaga z romotopu

czy fajne to coś jako kominek weekendowo-wieczorowy?

stylistyczne pasuje nam, cenowo też może być

czy lepeij zrobić normalny kominek? (zapewne taniej wyjdzie)

witam i ja, podepnę się do tematu

od kilku tyg. też szukamy pieca wolnostaojącego jako alternatywa kominka

i wpadł nam w oko model malaga z romotopu

czy fajne to coś jako kominek weekendowo-wieczorowy?

stylistyczne pasuje nam, cenowo też może być

czy lepeij zrobić normalny kominek? (zapewne taniej wyjdzie)

Ja posiadam u siebie Romotop Avila T. I jestem z niego mega zadowoly. Palę trzy - cztery razy w tygodniu i nie mam mu nic do zarzucenia.

http://www.romotop.com.pl/piece/exclusive/img-35-01.jpg

Jako alternatywa do palenia rekreacyjnego jest idealny.

Pozdrawiam.

• 7 months później...

Witam!

Chce zamontowac w salonie okolo 50m2 piecyk wolnostojacy interesuje mnie ten model INVICTA CHAMANE antracyt ponizej podaje link

http://www.cieplotek.pl/502,piec-wolnostojacy-invicta-chamane-antracyt.html

czy ktos z Panstwa ma moze taki piecyk u siebie w domu.

Poprosze o opinie dziekuje i pozdrawaiam.