klaudiusz_x 27.04.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 (edytowane) Moja piwnica jest z jednej strony prawie 2 metry w ziemi. Po przeczytaniu licznych tematów mam wątpliwości co do wykonania jej z samych bloczków betonowych. Zastanawiam się na wymurowaniem 2 ścianek z bloczków 12 z odstępem pomiędzy nimi około 12cm, ułożeniu zbrojenia z siatki i zalanie tego betonem w systemie gospodarczym.Scianki murowałbym po 2 warstwy dziennie. Co o tym myślicie? Edytowane 16 Maja 2011 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 27.04.2011 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 Moja piwnica jest z jednej strony prawie 2 metry w ziemi. Po przeczytaniu licznych tematów mam wątpliwości co do wykonania jej z samych bloczków betonowych. Zastanawiam się na wymurowaniem 2 ścianek z bloczków 12 z odstępem pomiędzy nimi około 12cm, ułożeniu zbrojenia z siatki i zalanie tego betonem w systemie gospodarczym. Scianki murowałbym po 2 warstwy dziennie. Co o tym myślicie? Trzpienie żelbetowe w ścianie [zakotwione w fundamencie i stropie] powinny załatwić sprawę. Należy też sprawdzić ławę fundamentową dla takiego układu [dodatkowo występuje moment i siła pozioma ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raas 28.04.2011 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 WitajWydaje mi się ,że ktoś przecież robił Ci adaptację projektu do warunków lokalnych... Jeśli byłaby taka potrzeba napewno doprojektowałby to pancerne wzmocnienie. Może po prostu zapytaj projektanta ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 28.04.2011 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Witaj Wydaje mi się ,że ktoś przecież robił Ci adaptację projektu do warunków lokalnych... Jeśli byłaby taka potrzeba napewno doprojektowałby to pancerne wzmocnienie. Może po prostu zapytaj projektanta ? pozdrawiam Tak j. w. Jeżeli potrzeba wzmocnienie to zastosować pustaki do zalewania betonu z dodatkowym zbrojeniem. http://www.artbud.pl/Betonowe_pustaki_szalunkowe-k3666-0-3-default.html Nie ma potrzeby kombinować z dwoma ściankami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 28.04.2011 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Twoj pomysł to robienie sobie problemu. Porozmawiaj z Kierbudem i konstruktorem. Spokojnie wystarczyły by Ci słupy, tak jak pisze szybkaosa + ewentualne prety poziomo (ale ewentualnie, to trzeba przeliczyc) Tez budujemy nieduzy dom z piwnicą. Mam 7 słupow 6xfi12 ( zakotwione w ławie i bedą połoczone z wiencem) i do tego co druga warstwe kładziemy poziomo fi8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 16.05.2011 22:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Porozmawiaj z Kierbudem i konstruktorem. Mam układać z bloczków betonowych ułożonych na 38 cm. Pozostałe ściany na 25 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 17.05.2011 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 ja mam podobna sytuacje. Konstruktor, zrobil przeliczenia i wpis do projektu, ze sciana od strony poludiowej (u mnie sciana w ziemi) ma byc wykonana w formie sciany oporowej. Zbudowana z pustakow szalunkowych 30cm, zbrojona poziomo i pionowo, zakotwiona w lawie fundamentowej.... pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 17.05.2011 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 (edytowane) Mam układać z bloczków betonowych ułożonych na 38 cm. Pozostałe ściany na 25 cm. Jak masz ukladac - to musi powiedziec Ci Twoj Kierbud. My mielismy wybor wybralismy bloczek 24 cm + słupy ( 6 x fi12) + zbrojenie poziomo fi8. Piwnica z trzech stron cala w gruncie na 2,6 m. Wybralismy ta opcje bo wyszlo najtaniej i najmocniej, najmniej kłopotliwie. Edytowane 18 Maja 2011 przez MusiSieUdac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 17.05.2011 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 (edytowane) ..a miałem coś napisac..ale w sumie to nic nie wniesie nowego ..pozdrawiam kierowników nieumiejacych liczyc Edytowane 17 Maja 2011 przez antech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts