Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana piwnicy 2x bloczek betonowy + zbrojenie i beton

klaudiusz_x

Recommended Posts

Moja piwnica jest z jednej strony prawie 2 metry w ziemi. Po przeczytaniu licznych tematów mam wątpliwości co do wykonania jej z samych bloczków betonowych. Zastanawiam się na wymurowaniem 2 ścianek z bloczków 12 z odstępem pomiędzy nimi około 12cm, ułożeniu zbrojenia z siatki i zalanie tego betonem w systemie gospodarczym.

Scianki murowałbym po 2 warstwy dziennie. Co o tym myślicie?

Edytowane przez klaudiusz_x

Moja piwnica jest z jednej strony prawie 2 metry w ziemi. Po przeczytaniu licznych tematów mam wątpliwości co do wykonania jej z samych bloczków betonowych. Zastanawiam się na wymurowaniem 2 ścianek z bloczków 12 z odstępem pomiędzy nimi około 12cm, ułożeniu zbrojenia z siatki i zalanie tego betonem w systemie gospodarczym.

Scianki murowałbym po 2 warstwy dziennie. Co o tym myślicie?

Trzpienie żelbetowe w ścianie [zakotwione w fundamencie i stropie] powinny załatwić sprawę. Należy też sprawdzić ławę fundamentową dla takiego układu [dodatkowo występuje moment i siła pozioma ]

Witaj

Wydaje mi się ,że ktoś przecież robił Ci adaptację projektu do warunków lokalnych... Jeśli byłaby taka potrzeba napewno doprojektowałby to pancerne wzmocnienie. Może po prostu zapytaj projektanta ?

pozdrawiam

Tak j. w.

Jeżeli potrzeba wzmocnienie to zastosować pustaki do zalewania betonu z dodatkowym zbrojeniem.

http://www.artbud.pl/Betonowe_pustaki_szalunkowe-k3666-0-3-default.html

Nie ma potrzeby kombinować z dwoma ściankami.

Twoj pomysł to robienie sobie problemu. Porozmawiaj z Kierbudem i konstruktorem.

Spokojnie wystarczyły by Ci słupy, tak jak pisze szybkaosa + ewentualne prety poziomo (ale ewentualnie, to trzeba przeliczyc)

Tez budujemy nieduzy dom z piwnicą. Mam 7 słupow 6xfi12 ( zakotwione w ławie i bedą połoczone z wiencem) i do tego co druga warstwe kładziemy poziomo fi8.

• 3 weeks później...
Mam układać z bloczków betonowych ułożonych na 38 cm. Pozostałe ściany na 25 cm.

Jak masz ukladac - to musi powiedziec Ci Twoj Kierbud.

My mielismy wybor wybralismy bloczek 24 cm + słupy ( 6 x fi12) + zbrojenie poziomo fi8.

Piwnica z trzech stron cala w gruncie na 2,6 m. Wybralismy ta opcje bo wyszlo najtaniej i najmocniej, najmniej kłopotliwie.

Edytowane przez MusiSieUdac