Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna drewniane ze szprosem na zawiasach

Recommended Posts

Proszę fachowców o poradę.

Będziemy zamawiać okna drewniane w kolorze białym, ze szprosem -koniecznie drewnianym.

Odpadają wszelkie szprosy PCV, bo wg mnie nie pasują do drewnianych ram.

Mamy więc do wyboru albo szpros naklejany, albo otwierany/ nakładany na zawiasach (szprosy konstrukcyjne wykluczamy – są zbyt szerokie, zwykle 5/6 cm, a chcemy szprosy o maksymalnej szerokości 3 cm).

Szprosy wewnątrzszybowe odpadają, ponieważ są ponoć zawsze z pcv - to prawda?

Podobają nam się szprosy na zawiasach, z uwagi na łatwość umycia całego okna, oraz ew. możliwość likwidacji szprosów, gdyby się znudziły.

Jak się takie szprosy sprawdzają, czy faktycznie można je ew. zdjąć – czy zawiasy nie będą widoczne?

Na co zwrócić uwagę przy zamawianiu?

Szprosy wewnętrzne są zwykle z aluminium.

Nie wiem skąd opcja by do drewnianych okien dawać szprosy z PCW?

Ramka nakladana jest z moich doświadczeń bezproblemowa.

Dobrze by było, być zobaczyla wcześniej białe drewniane okna z firmy, w której będziesz zamawiała. To bardzo wymagający kolor i nie każdy producent sobie z nim radzi.

Finlandia,

dziękuję za porady:)

Sprawdzę kwestię szprosów wewnątrzszybowych, czy mówiono na pewno o pcv, czy al - ale w każdym razie na pewno przy oknie drewnianym wyglądają jednak sztucznie, prawda?

Przy białym kolorze boję się trochę tego, że z czasem białe uszczelki będą łapać zabrudzenia i trudno je będzie, nawet przy regularnym czyszczeniu, utrzymać w stanie idealnym - jak to jest?

Jestem użytkownikiem szprosów zewnętrznych, ruchomych - nie mam żadnych zastrzeżeń. Mycie okien czy szprosów bezproblemowe po otwarciu ramki szprosów.

W oknach drewnianych białych mam silikon wokół szyby a nie uszczelkę. Nie widzę aby zmieniał kolor.

Kolor biały kryjący ramiak drewniany okna czy drzwi nakładany metodą hydrodynamiczną nie powoduje żadnych komplikacji estetycznych czy użytkowych.

• 3 weeks później...
Właśnie zamontowano mi okna drewniane ze szprosem nakładanym (czyli na zawiasach) i mam do nich jedno tylko zastrzeżenie. Nie zauważyłam zamawiając je i sprzedawca mnie o tym nie poinformował, że one nie mają górnego okapnika (przyszybowego), bo zdaniem producenta się on po prostu nie mieści pod szprosem. Boję się , że okno w tym miejscu będzie szybciej niszczało, bo będzie się tam gromadził śnieg.

• 3 years później...
Właśnie u Urzędowskiego mają te szprosy ruchome, Finlandia, jeśli tu zaglądasz, a chyba masz do czynienia z tymi oknami, czy te szprosy ruchome (zdejmowana ramka) jest faktycznie bezproblemowa, bo w salonie Dako odradzali ją, że niby jest awaryjna i jej nie robią. Wszystkie opinie użytkowników tych szprosów będą na wagę złota.

To moj ulubiony typ szprosow. Zamontowalem ich ogromne iloscii: zero problemow. Kluczem jest dokladnosc montazu zaczepow w fabryce. I jak pamietam to okapnik na skrzydle nie przeszkadza- to tylko kwestia konstrukcyjna i tutaj doswiadczenie producenta jest nieocenione.

• 2 months później...
a jakie firmy robią takie okna? Wlaśnie z tego wątku sie dowiedzialam o tym systemie i dla mnie też jest idealny bo planuję okna, które udają, że maja stały słupek po srodku (prawdziwy by był zbyt szeroki). Okno jednoszybowe udawaloby dwuskrzydłowe. A teraz mogę mieć w tym oszustwie prawdziwe dzialajace zawiaski i kołeczki! :)