Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

LK&779 Mateusza i Dominiki -komentarze

MatDomi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gdyby zostały na paletach to zapłaciłbym kaucje...a tak nie mam problemu.

No właśnie...problem z paletami :evil:

My prosimy się o odbiór palet od września 2010 i facet zawsze ma jakieś wymówki. Nie wiemy co z tym zrobić bo prawnie powinien je odebrać i oddać kaucje, bo na fakturze mamy wyszczególnioną rubrykę kaucja zwrotna za palety.Może macie jakiś pomysł co z tym zrobić? Może mamy jakieś szanse w sądzie?

• 2 weeks później...
  • 2 months później...
Witam ! My również wybralismy ten projekt i jesteśmy na początku papierologi. Mam prośbę czy mógłbyś wysłać mi zdjęcia jak wygląda elewacja po zmianach i jakie zmiany w projekcie macie bo w Waszym dzienniku te zdjęcia sie nie otwierają. My również planujemy osobne wejście do pomieszczenia gospodarczego bez przejścia przez dom, oraz przesunięcie drzwi w ganku na wejście z boku.Fajnym pomysłem jest rezygnacja z wyjścia na taras , ten domek jest taki malusi, że można go spokojnie oblecieć :-) Jakie będziecie mieli ogrzewanie? pozdrawiam.

Zdjęcia elewacji po zmianach poprawiłem. Zmieniłem stronę na której dodałem i myślę ze powinno być teraz ok:)

Poza widocznymi zmianami czyli brak tarasu i wejścia przez salon to również rezygnacja z kominka i okien połaciowych ze względu na zredukowanie kosztów. Komin od kominka widać jeszcze na rzutach ale w praktyce go nie będzie. Ogrzewanie to ciągle otwarta kwestia. W projekcie mamy pompę ciepła... Na 100% w kotłowni będzie komin z wkładem o przekroju 200mm.

1 sierpnia zaczynam urlop i zaczynamy pracę ziemne. Zdjęcia postaram się zamieszczać regularnie:) Zachęcam do śledzenia:)

Co do rozpoczęcia walki z papierami to nie zazdroszczę...ile to nerwów kosztuje....szok:p ja już mam zarejestrowany dziennik budowy i cieszę się ze na razie papiery z głowy:)......NA RAZIE :/

• 3 weeks później...

Witam i życzę powodzenia w przygodzie z budową. Grunt miałem bardzo podobny, ale nie tak ładnie wykopane fundamenty;-)

Ja nie stosowałem co prawda xps na fundament, lecz styropian, ale nie kleiłem niczym do ściany, natomiast na wysokości ok 10cm od góry mocowałem jednym kołkiem do ściany, żeby się nie przesuwał - wychodząc z założenia, że widoczne będzie ok. 30cm, a resztę (70cm) przyciśnie ziemia.

Gratuluję zaczęcia budowy :-)

Mam pytanko jaka będziecie mieli grubość ścian zewnętrznych? czy 30 tak jak jest w projekcie? jeśśli tak to jakie kładziecie bloczki? i z czego bęcziecie budowali?

aha i jeszcze z czego robicie sciany wewnętrzne na poddaszu?

Co do jakości dysperbitu...mieliśmy dwa...den braven-całkiem spoko (dostępny w LM) i dysperbit z Casto Izolbet (tańszy o 10 zł) dużo gorszy...mniej wydajny a powłoka jakaś taka niezbyt ciekawa.

A tu sie akurat nie zgodze z Toba, mazałam Izolbetem gruntem R, i czesciowo B na rozpuszczalnikach i tez dyserbitem i zastrzezen nie mialam do zadnego. Malo tego R gruntowal lepiej niz jego kolega z wyzszej polki Icopal...moze trafił Ci sie akurat jakiś trefny? No roznie bywa, bynajmiej ja sie nim namazałam i nie było problemów, a inny dysperbit tez mielismy, wiec porownanie bylo

Edytowane przez MusiSieUdac