Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kabel między kolektorem a zasobnikiem ?

pete.c

Recommended Posts

Witam,

jestem na etapie 'wszystko przygotowane do tynkowania wnętrza'.

Są wszystkie instalacje już zamontowane.

Na moją prośbę hydraulik przygotował instalację wodną do przyłączenia w przyszłości kolektorów i zasobnika, założę kiedyś (może jak zostaną pieniądze po budowie).

Proszę o informację czy między zasobnikiem (kotłownia - parter), a kolektorami dach/poddasze nad drugim piętrem powinien iść jakiś przewód elektryczny (jakieś sterowanie pompką, czujnikiem itp.)

Pytam bo nie wiem a ostatnio coś mi zaświtało a jeżeli tak ma być - chciałbym to zrobić przed tynkowaniem.

Jeżeli tak - jaki przewód (ilość żył i przekrój, drut czy linka)?

Polecam 2x1mm linka, jak nie duża odległość to i na 2x0,75mm też da radę. Osobiście radzę dołożyć kilka złotych do grubszego co by kabel nie wprowadzał przekłamań. Zazwyczaj czujnik temperatury to termistor, który zmienia rezystancję w zależności od temperatury. Cieńszy kabel to większy opór (rezystancja w szeregu), więc i większe przekłamanie.

Witam.

Polecam 2x1mm linka, jak nie duża odległość to i na 2x0,75mm też da radę. Osobiście radzę dołożyć kilka złotych do grubszego co by kabel nie wprowadzał przekłamań. Zazwyczaj czujnik temperatury to termistor, który zmienia rezystancję w zależności od temperatury. Cieńszy kabel to większy opór (rezystancja w szeregu), więc i większe przekłamanie.

Z tą grubością to nie przesadzałbym. Wystarczy w zupełności 0,75mm ale nie 2 a 4x bo jak przyjdzie zastosować czujnik cyfrowy to on potrzebuje 3x. Termistory to trochę archaiczne już rozwiązanie, najczęściej to PT1000. Na ogół każda elektronika jeżeli to potrzebne posiada jakiś sposób kompensacji w stosunku do przewodu.

pozdrawiam.

Witold