pete.c 28.04.2011 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Witam,jestem na etapie 'wszystko przygotowane do tynkowania wnętrza'.Są wszystkie instalacje już zamontowane.Na moją prośbę hydraulik przygotował instalację wodną do przyłączenia w przyszłości kolektorów i zasobnika, założę kiedyś (może jak zostaną pieniądze po budowie).Proszę o informację czy między zasobnikiem (kotłownia - parter), a kolektorami dach/poddasze nad drugim piętrem powinien iść jakiś przewód elektryczny (jakieś sterowanie pompką, czujnikiem itp.)Pytam bo nie wiem a ostatnio coś mi zaświtało a jeżeli tak ma być - chciałbym to zrobić przed tynkowaniem.Jeżeli tak - jaki przewód (ilość żył i przekrój, drut czy linka)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 28.04.2011 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Dwużyłowy przewód do czujnika temperatury na kolektorach. Ale to można spokojnie założyć przy montażu rur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pete.c 28.04.2011 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 No nie można, rury na glikol już właśnie mam założone i do tematu nie chcę wracać Wsadzę ten kabel i nic nie będę musiał już w przyszłości rozgrzebywać. Proszę o informację jaki kabel mam wrzucić. Dwużyłowy - drut czy linka (pewnie linka), jaki przekrój żyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 28.04.2011 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Polecam 2x1mm linka, jak nie duża odległość to i na 2x0,75mm też da radę. Osobiście radzę dołożyć kilka złotych do grubszego co by kabel nie wprowadzał przekłamań. Zazwyczaj czujnik temperatury to termistor, który zmienia rezystancję w zależności od temperatury. Cieńszy kabel to większy opór (rezystancja w szeregu), więc i większe przekłamanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 29.04.2011 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Witam. Polecam 2x1mm linka, jak nie duża odległość to i na 2x0,75mm też da radę. Osobiście radzę dołożyć kilka złotych do grubszego co by kabel nie wprowadzał przekłamań. Zazwyczaj czujnik temperatury to termistor, który zmienia rezystancję w zależności od temperatury. Cieńszy kabel to większy opór (rezystancja w szeregu), więc i większe przekłamanie. Z tą grubością to nie przesadzałbym. Wystarczy w zupełności 0,75mm ale nie 2 a 4x bo jak przyjdzie zastosować czujnik cyfrowy to on potrzebuje 3x. Termistory to trochę archaiczne już rozwiązanie, najczęściej to PT1000. Na ogół każda elektronika jeżeli to potrzebne posiada jakiś sposób kompensacji w stosunku do przewodu. pozdrawiam. Witold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 29.04.2011 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 W instrukcji zazwyczaj piszą że wystarcza przewód 2x0,75mm ale jak większa odległość to zalecają blablabla... grubszy. Z tymi 4 żyłami to nawet dobry pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 29.04.2011 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Wystarczy 2*0,5 ale jak chcesz to załóż większy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts