kosor 28.04.2011 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 WitamChce zrobić balkon drewniany. Szeroki 5,9 m długi 2,1 m.Chciałem to zrobić tak, że gruba belka (15cm x 24 cm) będzie umieszczona równolegle do muru w odległości ok 1,9 m na dwóch podporach Na niej będą wsparte cztery belki oparte z jednej strony w murze a z drugiej na tej belce. Na tych belkach deski i balustrada.Chciałbym aby Ta duża belka była podparta tylko na bokach, punkty podparcia oddalone o 5,7 mJak obliczyć ugięcie tej beli czy wytrzyma ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.04.2011 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 f= ( 5 * q * L^4 ) / ( 384 * E * Jx ) q- obciązenie ciągłe L-dlugośc elementuE-wspołczynnik spręzystościJx-moment bezwąldności przekroju W takim elemencie ugiecie nie powinno przekraczać L/350 Ugięcie belki to jedno SGU a czy tyrzyma to troche co innego SGN i liczy sie inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosor 28.04.2011 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 E-wspołczynnik sprężystości jaki jest dla drewna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosor 28.04.2011 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 a czy tyrzyma to troche co innego SGN i liczy sie inaczej. o co w tym chodzi Jaki jest E-wspołczynnik spręzystości dla drewna L jest do potęgi 4 ?? Znalazłem podobny wzór i tam jest do 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.04.2011 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Sa rózne podobne wzory ale niekoniecznie do tego samego. Nie wiem co znalazłeś. Sprawdz w tym co znalzłeś jednostke do Q, pewnie pisze tam Q=q *l - czyli czwarta dlugośc jest schowana w dużym Q E dla drewna to zależy od klasy dla C18 wynosi 9GPa dla C24-11; C30-12; C35-13 Piszesz ze chcesz sprawdzić ugięcie w domyśle czy belka wytrzyma -napisalem że to nie jest to samo. SGU to sa ugięcia SGN to sa nośności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts