Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie betonu komórkowego , faktury?

Recommended Posts

Mam ściane 24 odmiana 600 z betonu komórkowego, murowana na zaprawe zwykłą (nie ciepłochronną) w projekcie jest ocieplenie ze styropianu 12.

Pytanie :

Czy moge ocieplić 10 ( 12 ma k = 0.25, 10 k=0.28), czy ktos ma podobne doświadczenie?

Jak to jest z tymi fakturami musze jej miec czy nie, bo mam okazje kupic 10 bez faktur duuzo taniej.

Co do faktur to jak budujesz z kredytu to bank może wymagać. Jeżeli za własne oszczędności to już zależy. Styropian to materiał na który lepiej mieć fakturę, bo jak się z jego zakupu wytłumaczysz przed ewentualną kontrolą (życzliwi sąsiedzi, znajomi) Zgubiłeś, zapodziałeś - jeżeli tylko tą fakturę to powinni ci uwierzyć, jeżeli wiecej to już może być różnie. Osobiście na najważniejsze materiały zbieram faktury, za wyjątkiem drzewa bo z tego zawsze się można wytłumaczyć.

Co do faktur to jak budujesz z kredytu to bank może wymagać. Jeżeli za własne oszczędności to już zależy. Styropian to materiał na który lepiej mieć fakturę, bo jak się z jego zakupu wytłumaczysz przed ewentualną kontrolą (życzliwi sąsiedzi, znajomi) Zgubiłeś, zapodziałeś - jeżeli tylko tą fakturę to powinni ci uwierzyć, jeżeli wiecej to już może być różnie. Osobiście na najważniejsze materiały zbieram faktury, za wyjątkiem drzewa bo z tego zawsze się można wytłumaczyć.

Według mnie, jeżeli nie korzystam z żadnych odliczeń, ulg, kredytów, to kto (jaka kontrola) może zazyczyć sobie bym udowadniał to fakturą (oczywiście ktoś może powiedzieć, że przy odbiorze ..., ale wtedy chyba atest wystarczy)

Pozdrawiam wszystkich.