kozubek1 28.04.2011 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Mam pytanie do instalatorów co.Obecnie w domu na dole w wylewce mam położone rurki 22 mm miedziane do powrotu do pieca natomiast w górę mam wypuszczone na poddasze takie same rurki od zasilania do 4 grzejników na dole.U góry na poddaszu będzie 6 grzejników .I tu moje pytanie czy zasilania wszystkich grzejników tych dolnych i górnych można podłączyć do jednej rury, czy lepiej każdy grzejnik zasilać osobno od pieca .I to samo z powrotem z grzejników na poddaszu czy lepiej je połączyć razem jedna rurą czy nie.Jaka powinna być średnica tej rury zasilającej i powrotnej.Na pewno podłączenie do jednej rury to oszczędność kasy i mniej kucia w ścianach.Mam drewniany strop i chciałbym wszystkie rurki umieścic w ścianach.Załączam mały rysunek mam nadzieje że pomoże w odpowiedzi na moje pytania. http://img28.imageshack.us/img28/4032/schematx.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 30.04.2011 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 Proponuję zastosowanie rozdzielaczy i podłaczenie każdego grzejnika niezależnie do rozdzielacza. Rozdzielacz natomiast do kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozubek1 30.04.2011 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 Dzięki za odpowiedz.Jeżeli zastosuje rozdzielacz to jaka średnicę powinny mieć rurki na poddaszu podłączone do grzejników.Co do rozdzielacza czy powinien być przy piecu ,czy może być na poddaszu podłączony długa rura do pieca i jaka powinna być jej średnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 30.04.2011 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 Rozdzielacz może być gdziekolwiek, jak będzie Ci łatwiej. Będziesz miał ogrzewanie wysokotemperaturowe (czym palisz ?), więc na tyle grzejników wystarczy rura od kotła do rozdzielacza taka jaką masz. Od rozdzielacza do grzejników powinno wystarczyć pex 16. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 03.05.2011 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Racja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts