Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recykling 60-latka z plusem

kardamina

Recommended Posts

• Odpowiedzi 770
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gopax :) wystarczyło... wystarczyło i jeszcze zostało... ;) 3 łaty, 2 deski, kilka kontrłat i kozłów tyle, że wystarczy na następny dach. ;) :D

Tak poważniej już, to drzewa owszem, zostało mi troszkę :) nawet więcej niż troszkę. Ja wspominałąm wcześniej, że miałam sporo swojego drzewa, przygotowanego pod dach - nowe zamówione były tylko łaty, bo tak zadecydował główny dachowy, kiedy robił już dokładne oględziny tego, co miałam. Jednak, jeśli chodzi o blachę, to... bardzo mało mi blachy zostało (tylko same zrzynki) i faktycznie, poszło to już na złomowisko.

Jak już wspomniałam wcześniej, ekipę miałam godną polecenia - sprawną, dokładną, szybką i, co najważniejsze, oszczędną. Także... wystarczyło mi wszystkiego, a to co zostało mogłam zwrócić tam, skąd brałam cały materiał :) w sumie, to był dobry układ

Kiedy chłopaki wzięli się za osrtą demolkę dachu, narobili mi sporo gruzu i kurzu... oczywiście, za moim przyzwoleniem :) Dachówki trzaskały, jak suche patyki pod stopami w lesie. Niewiele ich zdołało się "uratować", bardzo niewiele - i takie oto cacko

DSC00548.JPG

Ładne miałam kiedyś gąsiory - prawda? :wiggle:

Zrobiłam dzisiaj ostatnie już podejście, co do posiadania w przyszłości wejścia strychowego tam, gdzie chciałam (zrobiłam) i nadal chcę mieć. Nie wiem tylko, jak się ma do tego mojego pomysłu prawo budowlane. Pożyjemy zobaczymy... ja w każdym bądź razie czekam do jutra na telefon z dobrą wiadomością od mojego planisty.

Zrobiłam dzisiaj ostatnie już podejście, co do posiadania w przyszłości wejścia strychowego tam, gdzie chciałam (zrobiłam) i nadal chcę mieć. Nie wiem tylko, jak się ma do tego mojego pomysłu prawo budowlane. Pożyjemy zobaczymy... ja w każdym bądź razie czekam do jutra na telefon z dobrą wiadomością od mojego planisty.

No to będe trzymać kciuki żeby się udało:)

Dwa dni po zakończeniu prac dekarskich została załatana ta "dziura"

DSC00593.JPG

Prawdę powiedziawszy, mnie osobiście ona niezbyt przeszkadzała - nawet ją polubiłam... choćby za widok, który można było dzięki niej podziwiać ;)

DSC00579.JPG

Ale... kiedy przyszedł spooory wiatr, przestała się mi podobać i potraktowałam (nie sama oczywiście) ją... o tak

DSC00599.JPG

zresztą, nie ma co tu ukrywać - wszystkie dziurki, mniejsze i większe, zostały w ten sam sposób potraktowane. Postanowiłam, że nie będzie mi się żaden wiatr panoszył po strychu, wystarczą mi sąsiedzi za płotem :evil:

Dalej, było już tak

DSC00606.JPG

Niezbyt ciekawy to widok, jednak musi on taki zostać aż do czasu ocieplenia całego domu. Kiedy to nastąpi? nie wiem.... Kiedy podbitkę założę? też tego nie wiem...

Dankan, przyznam się szczerze - sama nie dostrzegałam tej zmiany aż tak bardzo dopóty, dopóki była jeszcze ekipa. Różnicę dostrzegłam dopiero, kiedy się już wyprowadzili na dobre. :) Już się oswoiłam z nowym dachem, ale z początku był dla mnie dziwny - inny

Kubel'ko, wg mnie, to i dachówka i gąsiory są tu (a raczej były) mistrzostwem, i to drogim mistrzostwem. :) Zresztą, to stary dom - kiedyś budowano ciut inaczej niż dzisiaj. Po prostu, dziś są inne technologie i inne materiały. A, i sam ganeczek będzie zupełnie inaczej wyglądał, kiedy będą nowe schody (w innym miejscu) i nowe drzwi :)

ach... z tego wszystkiego zapomniałam "się pochwalić" - wyżej, Kubel'ce już wspomniałam, że to stary dom. Tak, jest starszy niż mi się wydawało.

W momencie, kiedy zaczęłam szukać pewnych rozwiązań pechowych drzwi strychowych, dotarłam do dokumentów (a konkretnie, do starszych wpisów w księdzie wieczystej i starszego aktu notarialnego, należącego do poprzednich właścicieli, a konkretniej - ich nieżyjącej już od dawna matki) świadczących, że mój dom został wybudowany jeszcze przed wojną, a nie jak mi było wiadomo tuż po wojnie. Cóż... człowiek, jak szuka, to i znajdzie :)

Zatem, mój dom został wybudowany w 1934 roku.

Jednym słowem, nie ma on 60 lat tylko 80.

Hm... kurka blaszka, czyżbym coś przegapiła, kupując tego "staruszka"?

Niestety, nie dostałam dziś dobrej wiadomości. :(

W sumie, to nawet nie wiem, czy ona była zła czy dobra. Po prostu, przestaję już to wszystko ogarniać. Drzwi strychowe, możliwe, że kiedyś będą - może za rok, półtora, a najdalej dwa lata. Może... będą, gdyż na dzień dzisiejszy nikt mi nie może tego zagwarantować. Ech...

Zwyczajnie jestem wkurzona i, to na samą siebie. :bash: Straciłam tylko sporo czasu i nic ponadto. Mogłam już dawno odpuścić i w ogóle nie zawracać sobie tym głowy. E tam...

Jedyna dobra wiadomość na dziś, to... kupiłam właz strychowy. :confused:

Ot i po prostu - wnerwiona, wkurzona, z ogromną burzą słów w głowie i po dwuch lampkach wina wsiadłam w samochód i pojechałam do Castoramy. Wzięłam pierwsze lepsze, schody strychowe, jakie tam były - czyli, schody nożycowe.

schody%252520no%2525C5%2525BCycowe.jpg

Podobno są ocieplane... tyle tylko mogę teraz powiedzieć. A, co z nimi zrobię? nie wiem...

Edytowane przez kardamina
dodany obrazek