Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recykling 60-latka z plusem

kardamina

Recommended Posts

• Odpowiedzi 770
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy dobrze rozumiem - znów będziesz robić dziurę w suficie w łazience czy może gdzie indziej?

Kubel'ko, dobrze rozumiesz - będę robić dziurę w suficie, ale już nie w łazience, a w przedpokoju. Po prostu, jakieś dojście do strychu muszę mieć choćby przez wzgląd na kominy lub sam dach. Od czasu do czasu, należy zrobić przegląd tego wszystkiego - to raz, a dwa - strych jest przydatny. :) prawda :)

No dobrze... :) właz strychowy kupiony - teraz muszę pomyśleć, jak go zamontować, kiedy zamontować i zorganizować pomagierów do tego wszystkiego, bo wczoraj o tym w ogóle nie myślałam. :no:

To jeden priorytet, a drugi to okna - muszę zamówić okna.

Wiem jakie, wiem gdzie, tylko nie wiem skąd wziąć kasę na tę przyjemność. Ten wydatek nie był w ogóle brany pod uwagę w tym roku... ech...

Ja mam taki właz na górze w saloniku (pokoju otwartym), bo w innym miejscu nie mogłam go zrobić ze względu na układ belek i dach... korzysta sie z niego rzadko, więc nie przeszkadza.... a jeśli trzeba wejść na strych to jest to o wiele wygodniejsze niż drabina... a wygląd?.... no cóż u nas jeszcze nie obrobiony, wiec dekoracją nie jest ale jak będzie wykończony to nie będzie źle;)

Odnośnie roku powstania Twojego domku to napiszę Ci, że im więcej rozmawiasz i sie interesujesz tym więcej sie o budynku się dowiadujesz. Ja mialem ostanio okazję romawiac z jednym z najstarszych mieszkańców swojej wioski(Pan 90 lat i jak na wiek w doskonałej formie) i ten powiedział, że pamieta jak budowali moja kuxnie i nie bylo to w 1935 roku a w 1925r. Sam nie wiem czy się ucieszyłem czy zrzędła mi mina ale byłem w wielkim szoku.

Odnosnie okien to nie ma co się martwić - tyle czasu się bez nich obeszłaś więc troche więcej czekania tak wiele nie zmieni(ja tak sobie wszystko tłumaczę i działa). Czekałaś na wymiane daszku i się doczekałaś wiec doczekasz się i okienek, trzymam kciuki!!

Dankan, trzymaj kciuki, trzymaj - będą mi potrzebne w organizowaniu gotówki. :(

Zgadzam się z Tobą - czekanie nic by tu nie zmieniło, gdyby... no właśnie... gdyby. Okna, owszem, były przewidziane do wymiany, ale dopiero w przyszłym roku. Nie sądziłam, że przytrafi mi się taki "wypadek", jaki mi się przytrafił. Zatem, jeśli mam "nakaz" wstawienia okna, to niech to już będą okna na dożywocie i takie jakie mają być, a nie na chwilę. Czyli takie okna, które będą zgrywały z całością. Przyznaję - wcześniej robiłam już kilka wycen okien, i to w kilku miejscach. Dygresyjnie powiem tylko, że nie opłaca się wymieniać okien pojedynczo. Znalazłam miejsce, w którym dostałam spory upust za wszystkie okna - powiem tak - wytargowałam prawie cały "biały montaż" w cenie okien. Szkoda tego zmarnować - prawda?

Jeśli mówimy o naszych domach, to powiem tylko, że... kryją one w sobie wiele tajemnic :)

Gopax, tego typu włazy są przygotowane do tego, by nie przeszkadzały i były dyskretne. Wiem, że korzysta się z nich sporadycznie, tak samo, jak i sporadycznie miałam zamiar korzystać z wejścia na strych z zewnątrz domu. Ale, to nic... nie mogę mieć wejścia z zewnątrz domu, to będę je miała we wnętrz. Już się z tą myślą oswajam. Owszem, ciężko mi to idzie, ale... :)

Alladynko, jak miło mi Ciebie tu widzieć :yes: i nie ukrywam, że zapraszam częściej :) Mam nadzieję, że będzie dobrze - musi być dobrze, bo nie widzę innego wyjścia. Jeśli wszysto będzie dobrze, to ta przyjemność okienna będzie mnie kosztować skromnie - ok. 7 tysiączków. :( Nie zarabiam aż tyle, by (załóżmy) za miesiąc wydać taką gotówkę :sick:

Moje okna są (a raczej będą :p ) w kolorze orzecha z jasnym parapetem (botticino). :)

Nad parapetem zewnętrznym (antyk brąz) głęboko się jeszcze zastanawiam - nie wiem, czy jest sens w tej chwili montować już na stałe nowy parapet, skoro w przyszłości dojdzie ocieplenie i nowa elewacja. W tej chwili - czyli, przez najbliższy rok lub więcej - będzie mi odstawał od ściany kawał "wafla". A, to już mało ciekawy widok. Poza tym, nie wiem jeszcze tak do końca, czy chcę mieć jako parapet blachę al, imitującą płytki, czy może parapet z klinkieru. Jedno i drugie jest ładne, znaczy mnie się podoba :) ech...

Powiem jeszcze o dwóch bardzo istotnych sprawach...

1. Nie podpisałam wczoraj umowy na zakup i montaż okien.

Nie podpisałam, gdyż były pewne rozbieżności w tym, co ustalałam z monterem a tym, co było napisane w umowie. Nie ukrywam - podpiekliło mnie to troszkę :mad:. Gość ma przyjechać dzisiaj jeszcze raz "na pomiary". Jeśli będzie wszystko ok, to umowa będzie dopiero w poniedziałek podpisana, albo i nie... :-x

2. Dostałam prezent pod choinkę - rolety. :rotfl:

Przyjechała wczoraj do mnie moja Mama - powiedziała, że za rolety zapłaci no, chyba, że mi się nie podobają. :o jak takie ustrojstwo może mi się nie podobać :confused: mnie zwyczajnie na nie nie stać :( to nie martw się, ja za nie zapłacę...

Fajnego mam Mikołaja - prawda? :)

Amalfi, u mnie to już tak jest :) albo się nic nie dzieje, albo dzieje się aż za dużo.

Niemodna, kolor okien opisałam wyżej. Jest to kolor o ton ciemniejszy od złotego dębu.

Zosik - bez szprosów. Kiedyś, kiedyś takie okna i owszem podobały się mi, ale nie dziś. U mnie z wiekiem smaki i gusta się pozmieniały. Bywają chwile, że sama siebie nie poznaję ;)

Zosik - bez szprosów. Kiedyś, kiedyś takie okna i owszem podobały się mi, ale nie dziś. U mnie z wiekiem smaki i gusta się pozmieniały. Bywają chwile, że sama siebie nie poznaję ;)

Mam tak samo, tylko że na odwrót :D teraz mam jedną wielką czystą taflę na pół ściany, a do domu chcę ze szprosami :D Także rozumiem Cię doskonale :)

Kubel'ko, a mogę wiedzieć, dlaczego się nie zgodził? :confused:

- bo są droższe?

- bo nie podobają się takie Jemu?

- bo ..... jakiś problem z takimi oknami?

Zosik, czyli moje twierdzenie się sprawdza :p

Gopax, fajny, fajny :) tak prawdę powiedziawszy, rodzice nie wiedzieli, że zamawiam nowe okna już teraz. Wiedzieli, że muszę w szczycie wstawić okno, wiedzieli też, że mam zamiar wstawić wiosną (a najdalej latem) wszystkie okna. Ale, że zrobię to teraz - nie. Byli, tak samo zaskoczeni moją decyzją o oknach, jak ja ich przyjazdem. Posiedzieliśmy wieczorem, pogadaliśmy na różne tematy, i w pewnym momencie mama powiedziała, że... jeśli tylko mi się podobają żaluzje w oknach, to mam zamówić... przyznała się, że tak czy siak i tak dostałabym pieniążki, które mają "przygotowane" na inny cel. Ale, jeśli okna muszą być teraz, to... mam sobie zamówić żaluzje. Ja podejrzewam, jaki to był cel - drzwi wejściowe. Mama wiedziała, jakie mi się drzwi podobają. :)

Edytowane przez kardamina

Witam się w Twoim wątku, od dawna podczytuję i kibicuję. :)

I tak czytając o tych oknach ze szprosami przypomniałam sobie, że też takie kiedyś chciałam, ale mój mąż podobnie jak mąż Kubelki nie chciał nawet o tym słyszeć. Mało tego, po tym jak wyjaśnił czemu ich tak bardzo nie lubi, już sama nie chciałam szprosów.Otóż mój mąż powiedział, że patrząc przez takie okna ma uczucie jakby go ktoś wsadził do więzienia i kazał oglądać świat przez kraty:P Także podziwiamy świat w tańszej, "nieokratowanej" wersji ;), a szprosy lubię oglądać na cudzych domach.

Jeszcze co do tych parapetów zewnętrznych, to ja bym się wstrzymała do czasu robienia elewacji. U nas właśnie były zakładane w czasie robienia elewacji, ale to nowy dom, więc może rządzi się innymi prawami.