Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recykling 60-latka z plusem

kardamina

Recommended Posts

Ja mam takie zwykłe plafony w pokojach dzieci, zakładałam je jako rozwiazanie tymczasowe dla bezpieczeństwa, żeby nie wisiały tam same żarówki na kabelkach (na inne żyrandole nie było już środków po naszym remoncie )... ale jakoś nie pali mi się do ich wymiany, bo według mnie światło jest wystarczające do zabawy a do pracy (odrabiania lekcji) mają lampki na biurkach.... a czy nadadzą się do Twojej werandy? - to zależy od Twojego "poczucia" jasności;)

• Odpowiedzi 770
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Asiu, na gipsowanie raczej jestem przygotowana - u mnie (niestety) wszystkie pomieszczenia muszą być gipsowane. No! Chyba, że wszędzie fundnę sobie strukturę... ;) także, kleju się tu nie obawiam - obawiam się bardziej syfu pod postacią zbutwiałych kwiatków :(

Gopax, zastrzeliłaś mnie tym moim poczuciem jasności. ech... :yes:

Niemodna, ja ostatnio nic innego nie robię jak tylko latam... :lol: i zamiast plafonu wylatałam płyty do następnych szafek - tym razem na tapetę idą szafki do przedpokoju. Jutro zamierzam je poobklejać, bo Młody ma wolną sobotę i pomoże przy skręcaniu.

Etteb, nie ma problemu z tym pokazywaniem :no: tylko nie wiem, czy będą Ciebie interesowały moje najbliższe zakupy - cegła, cement, drut... mało ciekawe toto, ale muszę to wszystko już kupić w przyszłym tygodniu.

Od 7 maja zaczynam "przemeblowanie" mojej werandy - czyli, remont zaczyna się budzić z zimowego snu... ja chyba też :lol:

Przepraszam, że się wetnę.... Mam pytanie. Czy Asia to Kasia vel Aisa? :D

Widzę, że ruszyłaś z kopyta. I masz werwę, której mnie już brakuje. Moje plafony dobrze świecą. Tak dobrze, że obwiesiłam nimi cały doł i górę. Te w dolnym korytarzu są na 3 żarówki, więc dają radę. A z tych, które zamieściłaś wyżej najbardziej podoba mi się perła. Ta okrągła. :lol2:

Gopax, zastrzeliłaś mnie tym moim poczuciem jasności. ech... :yes:

... no wiesz to co dla jednego jest jasne dla innego jest ciemne:( dla przykładu moge podać moja teściową;)... u nas w salonie nad stołem wisi żyrandol z 4 zarówkami po 60W (białe otwarte klosze) a jej jest ciemno "jak w norze"... inni twierdzą, że jest jasno (za jasno) i jeśli siedzimy w gronie znajomych to zapalone sa tylko 2 żarówki... a więc poczucie jasności jest bardzo rózne u róznych osób... być moze zmienia się z wiekiem:confused:

Niemodna, ja ostatnio nic innego nie robię jak tylko latam... :lol: i zamiast plafonu wylatałam płyty do następnych szafek - tym razem na tapetę idą szafki do przedpokoju. Jutro zamierzam je poobklejać, bo Młody ma wolną sobotę i pomoże przy skręcaniu.

...mam nadzieję, że pokazesz co wylatałas:)

Amalfi :) tak - Asia vel Aisa, to jedna i ta sama osoba. A, czy do tego można jeszcze dopisać Kasia tego niestety nie wiem. Jednak myślę, że najważniejszym w tym wszystkim jest to... że dobrze wiemy do kogo i o kim tu mówimy.

Piszę Asia, bo tak mi jest wygodniej czytać i pisać. Mam tylko nadzieję, że Aisa222 nie ma nic przeciwko temu, bo moim jedynym usprawiedliwieniem na ten "przekręt" jest tylko czysty i typowy pragmatyzm :yes: :)

Asiu mogę tak? pleassssse :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:

A czy ruszyłam z kopyta? Po prostu, wzięłam się do roboty i sama jestem ciekawa, co z tego mi wyjdzie.

Wiem tylko, że w tym tygodniu muszę się spotkać z hydraulikiem aby obgadać temat nowego grzejnika i kilku innych (późniejszych) przeróbek. W sumie, to chciałbym się jeszcze spichnąć z jakimś dobrym elektrykiem. :yes:

No dobrze... :) jak ma być remont, to niech on już będzie taki jaki powinien być, a nie... :roll:

Obecnie w werandzie mam takie oto cacuszko

DSC00077.JPG

... a, że tynkowanie i gipsowanie werandy będzie nie uniknione, to teraz jest to jedyna okazja i sposobności, by się tego ustrojstwa pozbyć i założyć cosik, co jest na topie. :D

A tak poważniej już, to...

Przydałaby się nowa skrzynka, bo to naprawdę jest najlepsza sposobność do wymiany, aby kiedyś w przyszłości już nie paprać werandy. Mam tylko jedną zagwozdkę - taki malutki dylemacik - czy ta nowa skrzynka rozdzielcza wiąże się z nową instalacją?

Absolutnie nie znam się na elektryce i to dlatego "randka" z elektrykiem byłaby tu jak nakbardziej na miejscu ;)

Tak naprawdę mam na imię Kasia.... zostawiam więc resztę Twojemu sumieniu :p

... a skoro wzięłaś się do roboty to lada moment będą fotki :rotfl:

Nie wiem czy nowa instalacja, ale na pewno bezpieczniki musi przenieść ktoś z uprawnieniami, potem ktoś z energetyki musi to odebrać i założyć plomby na bezpiecznikach głównych i licznikach... może prościej i taniej będzie zabudować całość płytami kg... zostawiając oczywiście dostęp do całości...

Edytowane przez aisa222

Ok... wspominałam o lataniu :)

DSC00065.JPG

to I część mpjego latania - z tego, co widać miał wyrosnąć typowy regał z drzwiami o wymiarach 210 x 90 x 30

DSC00067.JPG

tzw linia produkcyjna :lol:

DSC00073.JPG

to już efekt końcowy I części :)

DSC00075.JPG

II część - czyli, szafa-słupek o wymiarach 185 x 50 x 45 i mała komódka 90 x 50 x 45 (jeszcze w rozsybce ). Ta wysokość i głębokość były koniecznością przez wzgląd na właz strychowy. "Linii produkcyjnej" tu już nie pokazuję, bo wszędzie ona taka sama :lol: ;)

Na resztę (całość) musi przyjść odpowiedni czas :)

[/img]

Kardamina...jeśli chodzi o wymianę tego "ustrojstwa" w werandzie... nie musisz zmieniać całej instalacji!!!, ale sam elektryk z papierami to za mało:(... najpierw musisz mieć zgodę od energetyki, czyli piszesz do nich, że w zwiazku z remontem domu chcesz wynieść licznik na zewnątrz (według obecnych przepisów licznik i główne zabezpieczenie musi być na zewnątrz budynku, aby pracownik energetyki miał dostep do skrzynki w kazdej chwili)... oni ci odpisują, ze oczywiscie wyrazają zgode ale musi to zrobić elektryk z papierami według wytycznych, które ci podadzą w tym pisemku, oczywiście za wszystko płacisz Ty, a jak juz zrobisz to tak jak napisała AISA musisz zgłosić im ponownie aby zrobili odbiór czy wszystko jest wykonane zgodnie z prawem i sztuka elektryczna i zapląbowali...

Nowe skrzynki na liczniki sa różne... wkopywane w ziemię (patrz wszystkie nowe budowy) lub montowane w scianie budynku od zewnetrznej strony ( ja mam taką) taką jak moja u ciebie można byłoby zamontować w miejscu obecnych drzwi skoro po remoncie będa w innym miejscu (chyba tam gdzie teraz okno)... tylko musisz sie upewnić czy w twojej miejscowości można takie montować a jak nie to postawisz skrzynke na granicy posesji mocowana w ziemi taką jak mają mieszkańcy nowych osiedli i w ziemi będzie szedł kabel do domu a w miejscu obecnego cuda pojawi sie tylko mała rozdzienia na pstryczki zamiast korków;)