Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recykling 60-latka z plusem

kardamina

Recommended Posts

• Odpowiedzi 770
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cóż...w cale nie ukrywam, że niemalże całe dzisiejsze popołudnie przesiedziałam nie "przy schodach" a "w kuchniach i łazienkach" :o czyli tam, gdzie mowa o projektach, wycenach i całym tym ich wyposażeniu. Czytając na zmianę (przeskakując z kuchni do łazienki i odwrotnie), co raz to większe oczy robiłam. Pomijając już wszystko inne, ale wyceny np. zabudowy kuchennej są tam (przynajmniej, jak dla mnie) porażające. Owszem, są ciekawe projekty tych pomieszczeń - sama, urządziłabym sobie kuchnię korzystając (podpatrując) z niektórych rozwiązań, ale... ale, ceny porażają. Ech... to już chyba tylko sfera moich prawdziwych i niedoścignionych marzeń... chociaż... może kiedyś :)

Nie wiem, czy już tu wspominałam czy nie wspominałam (może nawet i nie powinnam w ogóle wspominać, by nie zapeszać), ale... pochwalę się - jakiś czas temu mój św Mikołaj zaczął cosik nieśmiało wspominać o zmywarce. :yes: Nieco zdziwiona i wystraszona "konsekwencjami" takiego prezentu, szybko podłapałam temat i zaczęłam "myśleć" nad tymi konsekwencjami, bo...

1. nie mam jej gdzie wstawić - jedyne miejsce do zagospodarowania, to ten znany już narożnik

DSC00845.JPG

2. muszę przerobić wodę, by móc swobodnie podłączyć zmywarkę

3. muszę postarać się o nową zabudowę dolnych szafek

4. będą konieczne nowe płytki

Jak dla mnie, to... zbyt dużo tych "konsekwencji" :( Jednak, chęć posiadania zmywarki jest przeogromna. :) Zatem... chcąc wykorzystać hojność św Mikołaja zaczęłam myśleć nad prezentem (a co tam, przecież marzenia nic nie kosztują ;)) - czyli, na planie moja kuchnia obecnie wygląda tak

projekt%2520kuchni%2520-%2520plan.jpg

projekt%2520kuchni-1.jpg

kilka stron wcześniej - przy tzw "linii produkcyjnej" szafek do ppokoju - jest niemalże w całej okazałości.

Po przemeblowaniu wyglądałaby tak

projekt%2520kuchni%2520po%2520przebudowie.jpg

projekt%2520kuchni%2520po%2520przebudowie%2520-%2520perspektywa.jpg

ja mam tylko wątpliwości czy zlew w tym miejscu bedzie spełnieniem marzeń:confused:

Ja bym dał gazówkę w narożnik a zlew w miejsce gazówki, a zmywarkę obok drzwi z lewej strony zlewu

a i jeszcze rada dla Mikołaja ,że zmywarka ma być 60-tka nie 40-tka i nie o wiek tu chodzi:):rolleyes:

Edytowane przez sterowiec40

Ja też napiszę że zmywarka "60tka", u mnie, choć jest nas dwoje jest i spełnia swoją rolę świetnie, wcale nie trzeba czekać długo na wypełnienie, gorzej natomiast jest u dziadków, z "45tką" - tam owszem w tygodniu jest ok, ale jak przyjdzie jakakolwiek impreza rodzinna to zmywarka nie wyrabia, naczynia czekają 3-4 kolejki, u mnie w najgorszym wypadku 2 kolejki.

Ja mam mniejszą zmywarkę i jakoś daję radę, więc ostatecznie może być. Trzeba pomysłowo ładować. ;)

Co do zlewu w rogu, to rzeczywiście nie jest to położenie zbyt ergonomiczne, ale jakbym miała wybierać: wygodny zlew i bez zmywarki, a niewygodny zlew i zmywarka, to wybrałabym to drugie. :)

Kardaminka, co narzekałaś na ogródek w moim wątku? Jest bardzo fajnie.

A ja mam takie pytanie.... skoro pracy i wyzwań się nie boisz to czy nie pokusiłabyś się o skrócenie łazienki a przedłużenie przedpokoju.... tym samym wejście do pokoju miałabyś wprost z niego a zlikwidowałabyś drugie drzwi w kuchni?? W ten sposób masz większe możliwości w kuchni ale no... niestety mniejsze w łazience. No i uniknęłabyś przełażenia przez kuchnię, np. w przypadku jakiejś imprezki, przez gości... wiadomo jak wtedy kuchnia wygląda...

To samo można by zrobić z drugim pokojem a jak łazienka byłaby za wąska to może przygarnąć któregoś z pokoi, lub obydwa, tym samym ją poszerzając...

I jako baaaaaardzo nieobiektywna osoba (nienawidząca zmywania garów :mad: )napiszę, że bez względu na to, czy zlew masz w idealnym miejscu czy nie, czy jest on ze złota lub innego bardziej cennego materiału nie rezygnuj ze zmywarki !! No... to se pogadałam :)

Aisa nie zebym sie mądrowała ale na moje oko sciany łazieki (przedpokoju) są scianami nośnymi a wtedy taka zmiana nie wchodzi w grę, bo na tych ścianach opierają się belki stropowe i ... chyba nie muszę pisać dalej:D

Oczywiście głowy za to nie dam ale myślę, że w oryginalnej wersji przedpokój i łazienka były korytarzem zakończonym z dwóch stron drzwiami i do pokoju przy kuchni jak i tego po drugiej stronie można było wejść z korytarza ale właśnie w tych miejscach teraz jest łazienka...

jeśli dobrze pamietam (a nie mam czasu tego szukać) to zaraz przy wejściu do łazienki z lewej strony jest komin, bo kiedyś własnie tak budowano, że 1 komin obsługiwał 2 pomieszczenia ( w czasach gdy były piece) a jeśli tak jest to skrócenie łazienki nic nie da bo na drodze do osobnych wejść z korytarza stoją kominy:(

A wracając do ustawienia kuchni to może mam pewien pomysł, bo ta kuchnia bardzo przypomina moją z przed remontu, ale musiałabym wiedzieć gdzie jest pion kanalizacyjny (jeśli coś takiego wogóle istnieje) i czy pod kuchnią jest piwnica, z której często się korzysta lub własnie jak w piwnicy sa rozmieszczone rury, jak to bede wiedziała to wtedy ewentualnie bede mogła przedstawić moją wizję...

... a i jeszcze jedno gdzie w przedpokoju jest właz na strych????