Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recykling 60-latka z plusem

kardamina

Recommended Posts

• Odpowiedzi 770
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Propozycja Asi ze zmniejszeniem łazienki na rzecz osobnych wejść do pokoi jest bardzo fajna - wręcz fantastyczna. Ale, niestety, technicznie (konstrukcyjnie) niemożliwa :(

Gopax to znakomicie wyjaśniła - po pierwsze, środkowe ściany są ścianami nośnymi; po drugie - tam, gdzie Asia proponuje drzwi symetrycznie stoją kominy - zresztą, widać to na wykopanym przez Gopax zdjęciu.

Asiu, nie mogę "podciąć" kominów, bo mi się chałupa zawali. Jeśli poszłabym dalej Twoim tokiem myślenia, wówczas musiałabym obejść kominy i byłoby fajnie, z tym, że... wtedy moja łazienka przybrałaby mikroskopijnych rozmiarów :)

coś w ten deseń

uk%25C5%2582ad_pomieszczen.jpg

Gopax, wylot do komina jest w tym miejscu, gdzie jest czerwona plamka

https://lh5.googleusercontent.com/-ykASz-sPe_w/T9ZbiCT2ADI/AAAAAAAABEY/xucuFU7k47M/s800/projekt%2520kuchni-1-krzy%25C5%25BCyk.jpg

Po prostu, tę wizualkę robiłam na szybko i bez dbałości o górne szczegóły. A, że... jak widać - mam program do wizualizacji w wersji demo (bez możliwości druku i zapisu), także... starałam się tylko o dokładne wymiarowanie dolnych szafek i tego, co jest w tym jednym narożniku do ewentualnej przyszłej zabudowy.

Pion kanalizacyjny owszem jest... jak najbardziej jest :p:P:P

DSC00843.JPG

Piwnicy brak - u mnie jest podłoga na legarach :yes: natomiast właz na strych jest tutaj

DSC00643.JPG

czyli, nad drzwiami do łazienki

Jeszcze dla dokładniejszego wyjaśnienia - obecnie okap mam podszafkowy (60-tka), a wylot smrodków kuchennych do komina idzie nad szafkami i jest całkowicie widoczny - taka pomarszczona rura. ;) Co się zaś tyczy szafek - szafka pod okap jest 60-tka i tego raczej nie zmienię. Pozostałe, to standardowe: 40-tka i 80-tka. Dolne szafki również są standardowe: 40-tka i 80-tka, kuchnia 50-tka. Szafka 40-tka musi zostać bez naruszenia - w niej mam butlę z gazem. Do przeróbki pozostaje mi tylko ta druga szafka (80-tka) obecnie pod zlewem. Do niej mam możliwość wymiany/zmniejszenia drzwiczek z dwóch 40-stek na jedne 30-tki.

Dziewczyny... :) wspomniałam o przeróbce szafek kuchennych, gdyż tylko to wchodzi w grę. Obecne szafki są w bardzo dobrym stanie, niezniszczone z MDF'u, a poza tym - przed Bożym Narodzeniem dokupiłam nowe szafki - widać je na wcześniejszych zdjęciach, gdzie stoją obok lodówki. Także... same/sami rozumiecie, że u mnie wymiana mebli kuchennych w tej chwili to byłaby gruuuba pomyłka i muszę się cieszyć tym, co mam. I zamierzam się tym jeszcze cieszyć :)

Edytowane przez kardamina
dodane zdjęcie

Sterowiec, mój Mikołaj już wie, że zmywarka ma być szersza, a nie taka... no, na pół gwizdka ;) :D

Niemodna, innej opcji jak 60-tka u siebie nie widzę- choćby ze względu na argumenty, jakie sama podałaś. :)

Amalfi, przyznaję niezbyt mi pasi takie ustawienie jakie sama wymodziłam, ponieważ dojście do zlewu jest niezbyt wygodne - zrobiłam już przymiarkę na kartonach :/ i wiem, jak to wygląda. :( Ale chęć posiadania zmywarki (jak sama zasugerowałaś) jest silniejsza. Tylko pozostaje kwestia, jak tu najtańszym kosztem przerobić ten narożnik i jego zabudowę.

Wspomniałaś też mój ogródek - owszem, on jest ok. Jednak czeka mnie jego "małe przemeblowanie" i, to już chyba oczywiste, z jakiego powodu. :)

Tak czy siak, szukając inspiracji na swój ogródek znalazłam pomysł na Twoją "ścieżkę do nikąd"

cosik w tym stylu - czyli, ukryta ściana z lustrem.

Przyznam szczerze, że w moich oczach dosyć fajnie to wygląda i dosyć fajnie taka ścieżka jest schowana. Co Ty na to?

Taka ścieżka, to rozumiem. :) Już sie wystraszyłam, że chcesz wylać sobie kupę betonu na środek ogródka. :D

Moja ścieżka kiedyś nie była do nikąd. Prowadziła do furtki, której już nie używam.

Co do zlewu w rogu, to jak już będziesz miała zmywarkę, to nie będziesz aż tak często stała przy tym zlewie.

Asia wspomniała o małej przebudowie u mnie :)

Jeśli chodzi o przebudowę wewnętrzną mojego staruszka, to swego czasu padł już pomysł z zamianą pomieszczeń: kuchnia-pokój, pokój-kuchnia. Taka zamiana wchodziłaby w grę wtedy, kiedy trzeba byłoby wygospodarować miejsce na klatkę schodową - wspominałam Wam przecież już kiedyś o adaptacji poddasza - prawda? Wspominałam... :yes: a pomysł na taką "zamianę" podsuną mi mój KierBud. :) Fakt, Jego pomysły zrodziły się tuż po zawirowaniach z sąsiadami - po prostu, gość był tak na nich wqrwiony :sick: że... hehe... nie powiem - wenę twórczą miał wówczas taką że hej :D Chociaż, wcale tu nie ukrywam - te pomysły bardzo mi się spodobały (dzieciakom też) i co najważniejsze - technicznie (konstrukcyjnie) są możliwe do zrealizowania. Tylko pytanie - kiedy? Ponieważ, tu już się wiążą z tym spooore koszty. :(

Mimo, że to tylko pomysły, to może kiedyś Wam pokażę tę przebudowę z adaptacją poddasza, tylko muszę znaleźć chwilkę czasu i to wszystko po swojemu rozrysować.

Taka ścieżka, to rozumiem. :) Już sie wystraszyłam, że chcesz wylać sobie kupę betonu na środek ogródka. :D

Moja ścieżka kiedyś nie była do nikąd. Prowadziła do furtki, której już nie używam.

Co do zlewu w rogu, to jak już będziesz miała zmywarkę, to nie będziesz aż tak często stała przy tym zlewie.

hehehehe ja sobie betonu nieeee :rotfl: betonów, to ja się chcę właśnie pozbyć :lol2: a Ty mi tu o betonach hihi.... ścieżkę to ja sobie zrobię ale z kostki - kiedyś... będę miała ścieżkę z kostki, jak sobie furtkę nową zrobię :p

A jeśli mówimy tu o zlewie i zmywarce, to.... :(

Edytowane przez kardamina

E tam... fanie byłoby mieć zmywarkę. Jednak cosik odnoszę wrażenie, że na obecną chwilę to zwykła mrzonka :(

Serio... już nawet Mamie mówiłam, że... to super i bardzo się cieszę z tego pomysłu, tylko gdzie ja ją wstawię i jak podłączę? Bo tak prawdę powiedziawszy ten narożnik jest w sumie jedynym miejscem, gdzie mogę/muszę ustawić kuchnię, zlew i zmywarkę.

Kur by zapiał... !!!! w blokach miałam kuchnię 2x2,5 i się mieściłam. Fakt, nie było w niej miejsca na zmywarkę, ale jakoś się z tymi wszystkimi klamotami pomieściłam i było git. Kiedy wprowadziłam się do tego domu, to... kuchnia wydawała się tutaj być salonem (wow). A tez masz... zonk... :bash: i znów mało miejsca... ech... :cry:

Chyba lepiej będzie, jak zajmę się tym remontem, który jest teraz a nie... marzeniami i mrzonkami.

Dobrze... bo z tego wszystkiego zapomniałam napisać - w ubiegłym tygodniu razem z Młodym dociepliliśmy strop werandy, który miał być już ocieplony jesienią ubiegłego roku. W sumie, zajęło nam to tylko jedno całe popołudnie.

Nie mam zdjęć z tych naszych poczynań (jakoś nie było czasu na foto), ale dla zobrazowania i przypomnienia sprawy, mam to ubiegłoroczne zdjęcie

DSC00580.JPG

Jak widać, na ten goły beton przyszedł styropian 10-tka z dosyć dużą ilością kleju. Zastanawiam się jeszcze, czy ten styropian czymś jeszcze nie zaciągnąć? Tzn, czy może on zostać tak, jak jest czy go lepiej zakryć?

Kardamina, a jakby taki pojedynczy zlew umieścić koło kuchenki tam gdzie zaznaczyłam? Miałam raz w kuchni zlew koło kuchenki i jakoś mi to nie przeszkadzało.

Może by się zmieścił. Myślałas tak? A kuchenka niech zostanie jak jest.

http://s1.zmniejszacz.pl/106/projekt_kuchni_po_przebudowie_-_perspektywa__378402.jpg

Ok... proponujesz mi stary układ szafek - ale, gdzie mam schować butlę z gazem? To bdobre rozwiązanie, jednak trzeba poamiętać że zlew ma swoją głębokość, a butla wysokość. Te dwie kwestie trzeba ze sobą pogodzić i to raczej już obojętnie z czego będzie zlew z kamienia czy zwykły blaszak, bo butle gazowe wiadomo jakie są, z kołnierzem lub bez :)

... Pion kanalizacyjny owszem jest... jak najbardziej jest :p:P:P

DSC00843.JPG

Piwnicy brak - u mnie jest podłoga na legarach :yes:

To co widać na zdjeciu to odpływ widocznie mało precyzyjnie zadałam pytanie, bo chodziło mi o to jak dalej idzie ta rura, czyli gdzie łaczy się z grubą rurą odprowadzająca ścieki???. bo skoro wspomniałaś o zmianie kafelek i dziewczyny zaczęły przestawiać ścianki... a sama kuchnia jest bardzo podobna do mojej "starej" to chodzi mi po głowie coś a le muszę wiedzieć jak idzie ta rura dalej...

Propozycja Asi ze zmniejszeniem łazienki na rzecz osobnych wejść do pokoi jest bardzo fajna - wręcz fantastyczna. Ale, niestety, technicznie (konstrukcyjnie) niemożliwa :(

Gopax to znakomicie wyjaśniła - po pierwsze, środkowe ściany są ścianami nośnymi; po drugie - tam, gdzie Asia proponuje drzwi symetrycznie stoją kominy - zresztą, widać to na wykopanym przez Gopax zdjęciu.

Asiu, nie mogę "podciąć" kominów, bo mi się chałupa zawali. Jeśli poszłabym dalej Twoim tokiem myślenia, wówczas musiałabym obejść kominy i byłoby fajnie, z tym, że... wtedy moja łazienka przybrałaby mikroskopijnych rozmiarów :)

coś w ten deseń

uk%25C5%2582ad_pomieszczen.jpg

no i wtedy byłaby pewnie taka jak moja:P czyli 1,7m x 1,8m :)...

a tu ciekawostka... widzisz jakieś podobieństwa?????

http://img862.imageshack.us/img862/360/parterprzedremontem.jpg

.... ale, gdzie mam schować butlę z gazem? To bdobre rozwiązanie, jednak trzeba poamiętać że zlew ma swoją głębokość, a butla wysokość.

Też miałam ten problem, bo u mnie też gaz z butli :) Szafek się pozbyłam i szkoda było mi zajmować którąś na butlę, dlatego ukryliśmy ją w rogu... za kuchenką. Jest z tym trochę zachodu, bo trzeba przy zmianie wysunąć kuchenkę, ale nie żałuję ani trochę, bo w ten sposób mam miejsce pod zlewem na kosz i różne chemikalia a ten róg stałby pusty.

Niestety, jeśli chcesz dać w róg zlew to ta opcja odpada :(

Gopax :) zmiana płytek będzie raczej koniecznością (jeśli będzie zmywarka) z prostego powodu - będę zmuszona do lekkiej przeróbki wody - dokładnie widać na zdjęciu jak to wygląda, bo odpływ jest ok. A przecież wiadomo, jak to z tymi przeróbkami jest - tu puk tam puk i sru... pół ściany leci. O przestawianiu ścianek to tu raczej nie ma mowy. Chociaż ja nie neguję pomysłów dziewczyn - są fajne. Ale... no... wiadomo... :)

ad 1 - tak na moje oko, to te nasze domy różnią się chyba tylko piwnicą - Ty masz, ja nie - i łazienką, a raczej jej wielkością

ad 2 - z wykopalisk przytargałaś zdjęcie rur w łazience - to ciąg dalszy odpływu z kuchni. Natomiast, jak głęboko wchodzą one w ziemię, tego Ci nie powiem, bo sama nie wiem. Dowiem się dopiero wtedy, kiedy będę robiła kapitalny remont łazienki łącznie z wymianą rur kanalizacyjnych. Wiem tylko, że do tej widocznej rury jest podłączona wanna i kibelek.

uk%25C5%2582ad_pomieszczen-rury.jpg

W jakim stanie są rury? Nie wiem i na razie nie chcę wiedzieć. :(

ad 3 - łazienka, przedpokój i weranda, to jedyne pomieszczenia wylane betonem. Reszta, to piach, legaty, dechy i coś tam jeszcze.

Gopax :)....

ad 2 - z wykopalisk przytargałaś zdjęcie rur w łazience - to ciąg dalszy odpływu z kuchni. Natomiast, jak głęboko wchodzą one w ziemię, tego Ci nie powiem, bo sama nie wiem. Dowiem się dopiero wtedy, kiedy będę robiła kapitalny remont łazienki łącznie z wymianą rur kanalizacyjnych. Wiem tylko, że do tej widocznej rury jest podłączona wanna i kibelek.

uk%25C5%2582ad_pomieszczen-rury.jpg

W jakim stanie są rury? Nie wiem i na razie nie chcę wiedzieć. :(

ad 3 - łazienka, przedpokój i weranda, to jedyne pomieszczenia wylane betonem. Reszta, to piach, legaty, dechy i coś tam jeszcze.

No to nic z tego... moja propozycja przynajmniej na razie nadaje sie do kosza...:(

Nie wiem czy byłaby to kuchnia Twoich marzeń ale z pewnością byłaby bardziej ustawna... niestety problemem jest beton... ja nie chcę przestawiać Ci ścian ale pomyślałam o przesunięciu drzwi, tzn. wejście do kuchni (z drzwiami lub bez) na koniec tej ściany, czyli bliżej łazienki tak jak pozwoli na to komin (czerwona liniana moim planie:)) a drzwi z kuchni do pokoju też przesunąć bardziej w róg (tu gdzie teraz jest zlew) i otwierać do pokoju...

oczywiście wymagałoby to przerobienia wody, co jest możliwe, bo woda ma ciśnienie i poleci nawet pod górkę oraz zmiany odpływu(musi iść z górki), dlatego pytałam gdzie jest główna rura kanalizy... bo główna rura jest "grubsza" niż ta którą widac w łazience, ponieważ sam kibelek ma odpływ na 100 lub 120, więc prawdopodobnie gdzieś w pobliżu kibelka jest wyjście oraz trójnik do którego jest wpieta ta rurka, którą widać... i gdyby tam ciągle były dechy na legarach to wystarczyłoby oderwać kilka dech i ewentualnie pogrzebać troszeczke w piachu (żeby zrobić spadek) i byłoby nowe przyłacze, które wychodziłoby z podłogi... a wtedy można byłoby zrobić np tak:

http://img688.imageshack.us/img688/4568/kuchniakardaminy.jpg

ale jest jak jest... może kiedyś... gdy będziesz robić remont wewnątrz to...