queene 28.04.2011 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 witam i pytanie laika - wolno zwykłe płytki podłogowe lub ścienne położyć na obudowie kominka ? przeciez na podłogówce też sie nagrzewają nie aż tak...no ale jak to z tym jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 29.04.2011 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Witam.Wolno.Tylko trzeba uwzględnić to, że od spodu płytek położonych na podłodze jest maks. 50-55 stopni C.A od spodu takich płytek na obudowie kominka może być ponad 200 stopni.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 29.04.2011 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 No ale powoli, bo autor tematu nie sprecyzował o jaką obudowę chodzi. Bo może chodzi o obudowę wykonaną w starej już praktycznie nie stosowanej technologi jako "kominek zimny" Czyli izolowania w pomieszczeniach mieszkalnych żródła ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 29.04.2011 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 (edytowane) Witam.Czy izolowana czy nie - w środku zabudowy temp. będzie dochodzić do 200 stopni.Co się dalej z tym zrobi - to już inna sprawa.Bohusz - nie łudź się, płyta GK i wełna to 80 - 90 % wszystkich kominków w naszym kraju. I jeszcze trochę wody upłynie zanim się to zmieni.To, że Ty, ja i większość innych "bawiących" na FM "kominkarzy" robi inaczej - to tylko przypadek.Pozdrawiam. Edytowane 29 Kwietnia 2011 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 29.04.2011 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 A od spodu takich płytek na obudowie kominka może być ponad 200 stopni. Pozdrawiam Ja źle zrozum iałem nie skojarzyłem, że Ci chodzi o środek obudowy. Myślałem że piszesz o spodzie płytek tam gdzie nakłada się klej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dareckyy 29.04.2011 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 My też zdecydowaliśmy się zastosować płytki podłogowe gresowe do wykończenia ciepłej obudowy z płyt szamotowych zamiast specjalnej ceramiki (prawie 10 razy tańsze rozwiązanie). Wykonawca zgodził się na zmianę, ale uprzedził o możliwości wystąpienia pęknięć, ale zaryzykujemy. Konieczne jest zastosowanie jakiegoś specjalnego kleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 29.04.2011 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Witam.Nie ma siły żeby nie popękały z biegiem czasu. To wręcz pewnik. Dlatego trzeba je odpowiednio izolować materiałami, które przenoszą za nie same naprężenia. I wbrew pozorom są to też izolacje "ciepłe".Sama zamiana kafli wielkoformatowych na gres ze względu na cenę - to tylko półśrodek, który jeżeli jest nie przemyślany, do niczego nie prowadzi. No może tylko do strat finansowych, jak się do tego nie podejdzie "z głową". Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 29.04.2011 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 (edytowane) Trzeba by wiedzieć gdzie te płytki gresowe, czy kamienne mają być na obudowie. Gdyż nie cała obudowa "grzeje" z zrozumiałych względów.Wszelkie elementy obudowy pod wkładem mogą być wykończone dowolnie tradycyjnie, no ale to jest zrozumiałe.Tam gdzie obudowa będzie się nagrzewać "od wkładu" też zależy od wykonawstwa, bioracego pod uwagę sposób jej wykończenia kosmetycznego.Najprostszym rozwiązaniem jest ustalenie priorytetów i oczekiwać wobec kominka. I kompromis. Bo jest normalnym, że niektórych spraw, efektów nie sposób połaczyć. Czyli sumując, trzeba tu tak jak w każdym działaniu mieć zdolność przemyślunku i wymyślunku. No ale aby coś przemyśleć, czy wymyśleć trzeba mież podstawy wiedzy i doświadczeń. Czyli bazę wyjściową. Edytowane 29 Kwietnia 2011 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 29.04.2011 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 oj burze wywołałam chodzi mi o coś w tym stylu: http://www.chazelles.com/EN/img/cheminees/design/fiches/pivoines.jpg tak chciałabym położyc białe płytki ktore sobie znalazłam (gres z Opoczna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 29.04.2011 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Fakt sporo wody upłynie zanim "wełnowce"przestaną być codziennością w budowaniu kominka w naszym pięknym kraju Co do płytek gresu zamiast kafli na obudowie kominka ..szkoda gadać . Pozwolę sobie na mały cytat : " Była w tym pewna logika że domy budowano dla ludzi a obory dla zwierząt " . Już słyszę dalsze komentarze .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 29.04.2011 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 (edytowane) Według mnie dowolność wykończeń jest ogromna. Według gustu i możliwości.Można gres, kamień, kafle, nawet drewno, szkło, metal, itp. itp.Można na gładko, można tynk strukturalny.Można na kominku powiesić telewizor, zamontować światełka w stylu "choinka" Tylko nie zawsze da się pewne sprawy połączyć i trzeba poprostu wybrać co jest w danej sytuacji priorytetem. Jeżeli priorytetem ma być grzanie i również wynikający z tego faktu widok ognia to są pewne ograniczenia i wymogi. Powinniśmy to uznać jako oczywistą oczywistość. Ja nie zwracam uwagi, ani nie traktuje poważnie słów klienta typu:kominek do palenia okazjonalnego, kilka, kilkanaście razy w roku...bo to są słowa wypowiedziane na daną chwilę, gdy klient nie zna możliwości grzewczych, albo klienta w danym okresie stać przykładowo na ogrzewanie gazem. No chyba, że na kominku będziemy zamieszczać duże napisy:"do palenia okazjonalnego, tylko i wyłącznie dla widoku ognia" Wiem również, że są wykonawcy poddatni na sugestie i propozycje klientów.Przykładowo ostatnio stanowczo powiedziałem klientom chcącym kominek w domu szkieletowym, że jak my będziemy to robić to tak i tak. Żadnej partyzantki, czy rozwiązań oszczędnościowo zastępczych według propozycji tych klientów. Koniec kropka.Wiem, że znaleźli się wykonawcy i podjeli się wykonawstwa oszczędnościowego według podpowiedzi klienta...Co nimi kieruje? Edytowane 29 Kwietnia 2011 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 29.04.2011 15:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Fakt sporo wody upłynie zanim "wełnowce"przestaną być codziennością w budowaniu kominka w naszym pięknym kraju Co do płytek gresu zamiast kafli na obudowie kominka ..szkoda gadać . Pozwolę sobie na mały cytat : " Była w tym pewna logika że domy budowano dla ludzi a obory dla zwierząt " . Już słyszę dalsze komentarze .. a co ja poradzę że wzor plytek podobalby mi sie na kominku a nie ma takich kafli dedykowanych do obudowy kominka dlaczego wszyscy grzecznie musza miec marmur, stal albo kafle ktore masz w avatarku... pytanie brzmialo - czy można jesli tak to w jaki sposob - a nie czy to sie komus podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 29.04.2011 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Dlaczego nie można, jak można.Co do wzoru kafli to dowolne, na zamówienie. Nawet w kropki, czy z podobizną Stalina. Jednak prawdopodobnie chodzi o cenę.No i tutaj trzeba wybrać kompromis, ustalając priorytet. Pisałem o tym zresztą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 29.04.2011 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 hmmm....płytki które wybrałam to cena w granicy 110zl/m2 a ile kosztują płytki stricte kominkowe ? mnie nie chodzi o cenę.....niech sobie i kosztują 220zl/m2 ale żeby były takie jak chcę....te białe ze zdjęcia byłyby idealne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 30.04.2011 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 Fajny ten wybrany prze Ciebie wzorek , gdyby był produkowany na kaflach na pewno cieszyłby się sporym zainteresowaniem , taki ultra nowoczesny . Jeśli jesteś w stanie zapewnić dostawy tej wielkości kafli w cenie 2220 zł za metr to widzę wielu chętnych do współpracy .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 30.04.2011 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 hmmm....płytki które wybrałam to cena w granicy 110zl/m2 a ile kosztują płytki stricte kominkowe ? mnie nie chodzi o cenę.....niech sobie i kosztują 220zl/m2 ale żeby były takie jak chcę....te białe ze zdjęcia byłyby idealne Przy tej cenie za m2 niewiele ryzykujesz .500 zł ? Najwyżej wyrzucisz .Kupno kafli za 500 Euro (sztuka !) to też ryzyko (przyjdą krzywe ,a importer powie Ci że przeszły kontrole jakości ,więc reklamacji nie ma ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 30.04.2011 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 (przyjdą krzywe ,a importer powie Ci że przeszły kontrole jakości ,więc reklamacji nie ma ) Za to zdanie pełny szacun. Dobre wyjście na przyszłość. Obudowa krzywa, ucieka w pionie na 2 metrach 40 cm - mówi klient Nasza odpowiedź: Obudowa przeszła kontrolę jakości, więc żadne reklamacje nie są uwzględniane... Jednak to forum wiele nieraz pomaga. Super rozwiązanie i zabezpieczenie przed ewentualnymi reklamacjami. Pozdrawiam weekendowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 30.04.2011 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 nie napisałam że płytki ze zdjęcia kosztują 220zl/m2nie wiem ile kosztują....miałam nadzieje że spece od kominków wiedzą wszystko w swojej dziedzinie i podpowiedzą mi gdzie takie coś mogę dostać a najlepiej zaoferują mi takie w rozsądnej cenie a tak - znowu wracam do punktu wyjścia czyli idei położenia "zwykłych" płytek na obudowe z braku takich jakie sobie znalazłam na zdjęciudobrze, że przynajmniej sie dowiedziałam zeby na odpowiednim kleju je położyć...nic muszę zawitać do lokalnej firmy z kominkami i zobaczę co oni na todzięki za parę info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 30.04.2011 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 (edytowane) Witam.Uściślijmy sobie jedno - to na zdjęciu to nie są żadne płytki. Tylko gotowa obudowa w postaci panelu do zamontowania.Chcesz identyczną - żaden problem. Zamówienie i za 5-6 tygodni masz. W cenie droższej od kafli wielkowymiarowych robionych na zamówienie z grafiką jaką sobie zażyczysz. Bo tyle ona kosztuje.Porównując to z gresem za kilkaset złotych za m2 - miała byś kilka takich gotowych zabudów ... jest jeno ale - na gresie takiego wzoru (trwałego - bo nie mówimy tu o czymś, co zejdzie po 3-4 latach pod wpływem samego mycia) nikt Ci nie zrobi. Po prostu nie ma takiej możliwości. na gresie o mniejszym formacie się da. Na kaflach o formacie podobnym (dużym) również. Pozdrawiam. Edytowane 30 Kwietnia 2011 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 30.04.2011 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 o widzisz i teraz zaczyna sie konkretna rozmowa...w 19-tym poście tematu.....mógłbyś napisać coś więcej o takich panelach ? mój kominek co prawda bedzie narożny ale jesli cena bedzie do przełknięcia to może coś wymyslimy, kominek mały bo smart z Hajduka jest w planie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts