niktspecjalny 29.04.2011 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Oceńmy nasz kominek?.Co w jego pracy jest do zmiany?Czy istnieje możliwość jego "tuningu"?Czy zastanawiacie się nad jego ewentualna wymianą?Jeśli tak to dlaczego?Jak rozpoznać wady w już eksploatowanym kominku przez kilka lat?Kiedy ewentualnie przychodzi czas na podjęcie takiej decyzji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 03.05.2011 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 WitamMam Spartherma, mały dom (100m2) i tylko w łazienkach ciepłą podłogę(prąd). 25 stopni C przy trzaskających mrozach na zewnątrz. Jestem bardzo zadowolona mimo komentarzy niektórych moich znajomych, że mam kotłownie w salonie. Rozmowa się zmienia gdy zaczynamy mówić o kosztach ogrzewania domu w zimę. Moje 10m3 drewna na całą zimę to koszt ich dwumiesięcznego ogrzewania domu gazem. Coś za coś - stara prawda. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 06.05.2011 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 (edytowane) Chyba macie jeszcz jedno zrodlo ogrzewania domu? Gdyz zgodnie z § 132.1 rozporządzenia w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie: „Budynek, który ze względu na swoje przeznaczenie wymaga ogrzewania, powinien być wyposażony w instalację ogrzewczą lub inne urządzenia ogrzewcze, niebędące piecami, trzonami kuchennymi lub kominkami. Co do pytania Niktspecjalnego: moj kominek spelnil moje wymagania i bylam z niego bardzo zadowolona, tylko moj kregoslup padl po dwoch latach taszczenia drewna... i przez ostatni rok przed sprzedaza domu w ogole nie zapalalam kominka. Edytowane 6 Maja 2011 przez Aleksandryta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 06.05.2011 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 "Budynek, który ze względu na swoje przeznaczenie wymaga ogrzewania, powinien być wyposażony w instalację ogrzewczą lub inne urządzenia ogrzewcze, niebędące piecami, trzonami kuchennymi lub kominkami." Aleksandryta. A jak nie ma to co ? Na bruk ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 07.05.2011 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Witam.Ciekawy temat i prawdziwe pytania - "prosiemy" o więcej wypowiedzi ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 07.05.2011 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 WitamNo właśnie nie mam drugiego źródła ogrzewania. Może tą podłogówkę w łazienkach uznali za takową. Nikt zresztą nie czepiał się. A miałam kontrolę bo dom był przerabiany z letniaka na całoroczny. Mam za to dgp i na razie mój kominek mnie satysfakcjonuje w pełni. Co będzie jak się zestarzeję -nie wiem. Póki co mój małż trenuje formę fizyczną na rozłupywaniu drewien i robi to z przyjemnością. Jedyną rzeczą, która mi odrobinę przeszkadza to jest szum powietrza jaki słychać w kanałach i anemostatach. Turbina jest tak usytuowana, że jej nie słychać. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagi69 07.05.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Założyć tłumiki akustyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagi69 07.05.2011 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Lub włączyć TV:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 08.05.2011 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Oceńmy nasz kominek?.Co w jego pracy jest do zmiany?Czy istnieje możliwość jego "tuningu"?Czy zastanawiacie się nad jego ewentualna wymianą?Jeśli tak to dlaczego?Jak rozpoznać wady w już eksploatowanym kominku przez kilka lat?Kiedy ewentualnie przychodzi czas na podjęcie takiej decyzji? Długo się czaiłam, żeby odpowiedzieć. (Jeszcze) mam Brunnera (już go nawet nie nazywam pieszczotliwie). Sam wkład piecowy - jakość pierwsza klasa. Jego instalacja -? Niektórzy wiedzą, -widzieli. "Tuningu" nie będzie. Będzie za to inny, zupełnie nowy. Powodów wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 08.05.2011 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 OOOOOOOOOOOOWymiana wkładu... Czy to Twój pomysł, czy czyjaś podpowiedź, sugestia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 08.05.2011 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 forest jeszcze raz ukłon w twoja stronę.Zakładając ten wątek wątpiłem czy będą odważni i pochwalą się swoimi kominkami które maja już niezły przebieg.Ale jak pozbyć się tego naszego wymarzonego itp.Dwa posty wyżej podano sposób jak pozbyć się problemu.Szkoda ,że autor tak ogólnikowo do tego podszedł. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 08.05.2011 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 WitamRozumiem, że to dalszy ciąg wojenki...A miałam nadzieję... pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 08.05.2011 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Witam.Ej, ej - wątek na serio i o konkretach.Ja tu tylko pełen "peace" widzę ...Tylko jak na razie mało użytkowników kominków się chce "uwylewnić" ... a szkoda ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 09.05.2011 04:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Witam. Ej, ej - wątek na serio i o konkretach. Ja tu tylko pełen "peace" widzę ... Tylko jak na razie mało użytkowników kominków się chce "uwylewnić" ... a szkoda ... Pozdrawiam. No właśnie czy wymiana np. wkładu wiąże się z bardzo dużym rozgardiaszem? Czy to co wystaje np z podłogi(instalacja-manometry ,odpowietrzniki itp) jest do kompletnej wymiany gdy zmieniamy wkład na inny?.O czym trzeba pamiętać?Jeśli chodzi o obudowę to ci co mają KG to chyba pikuś ale gdy przedstawia ona jakieś fajne dzieło to co wtedy?Forest masz przecież takie piękne motywy w swoich kominkach.Noszę się z zamiarem wymiany w/w ale przeca wymiana samego wkładu to nie wszystko.Gdybyś mógł naprowadzić mnie na jakiś trop będę "dźwięczny"Czasy się zmieniają .ludziska i moja Gosia tyż.Jak jej to wytłumaczyć? serdecznie pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 09.05.2011 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 No właśnie czy wymiana np. wkładu wiąże się z bardzo dużym rozgardiaszem? Czy to co wystaje np z podłogi(instalacja-manometry ,odpowietrzniki itp) jest do kompletnej wymiany gdy zmieniamy wkład na inny?.O czym trzeba pamiętać?Jeśli chodzi o obudowę to ci co mają KG to chyba pikuś ale gdy przedstawia ona jakieś fajne dzieło to co wtedy?Forest masz przecież takie piękne motywy w swoich kominkach.Noszę się z zamiarem wymiany w/w ale przeca wymiana samego wkładu to nie wszystko.Gdybyś mógł naprowadzić mnie na jakiś trop będę "dźwięczny"Czasy się zmieniają .ludziska i moja Gosia tyż.Jak jej to wytłumaczyć? serdecznie pozdrawiam. To zależy w jakim kierunku Twoja Gosia się zmieniła. Zawsze wymianę kompleksowo można przeprowadzić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 09.05.2011 06:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Długo by trzeba Ci tłumaczyć o zmianach mojej małży w stosunku do...................(i nie tylko) kominków ale w skrócie to wygląda na to ,że najlepiej by było gdy np.wymienimy wkład a jego obudowa-monstrum zostanie w podobnym stanie........się przywiązała kobiełka do tej budowli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 09.05.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Długo by trzeba Ci tłumaczyć o zmianach mojej małży w stosunku do...................(i nie tylko) kominków ale w skrócie to wygląda na to ,że najlepiej by było gdy np.wymienimy wkład a jego obudowa-monstrum zostanie w podobnym stanie........się przywiązała kobiełka do tej budowli. Osprzęt jest do wykorzystania, jeśli zamieniasz kopciuch na trochę lepszego kopciucha. Ważne ,by ten nowy nie miał wyjść wyżej od starego, jeśli część instalacji pracuje w grawitacji. Nawet jak nie ,to zawsze jakiś odpowietrznik ,czy zawór ,trzeba będzie przerabiać , jeśli nowy wkład będzie dużo wyższy . To trochę mało czytelne uwagi , ale hydraulik powinien skumać. Z obudową ,to trochę zależy jaka konstrukcja . Zazwyczaj jak chcemy wyjechać z PW z takiej konstrukcji , to bez powstania warszawskiego raczej nie da rady. Rozpierducha Panie jak nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 09.05.2011 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 OOOOOOOOOOOO Wymiana wkładu... Czy to Twój pomysł, czy czyjaś podpowiedź, sugestia. Bohusz postaw się na moim miejscu: wyobraź sobie, że jesteś klientem, któremu pan kominkowy nie kończy roboty zgodnie z umową i nie reaguje na zgłoszone uwagi (np., że hauba odwrotnie, że szyber bylejaki i nie działa) - jak byś postąpił? A gdybym poprosiła Ciebie, żebyś skończył czyjąś robotę, czy nie wolałbyś zrobić wszystkiego od początku po swojemu? Bo ja bym wolała od poczatku, po swojemu, z nowymi "zabawkami". Wtedy wiem za co odpowiadam. Najgorzej jest po kimś poprawiać. (...).Dwa posty wyżej podano sposób jak pozbyć się problemu.Szkoda ,że autor tak ogólnikowo do tego podszedł. pzdr. Niktspecjalny, jestem pewna, że właśnie dzięki temu, że zmieniam wkład (właściwie wszystko zmieniam, co z kominkiem się wiąże) i też dzięki forum - uniknę problemów znacznie większych, niż gdybym została z tym wkładem, od tego sprzedawcy/wykonawcy. (proponuję wątek "Kms") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuja 17.05.2011 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 (edytowane) To mój kominek z wkładem Tarnava 21 KW Image. Przez ostatnią zimę praktycznie używaliśmy go do ogrzewania całego domu - ok. 110 m2 w parterze. Kominek nie ma rozprowadzenia ciepłego powietrza rurami. Mamy wentylację mechaniczną i nad bocznym wylotem powietrza znad kominka jest zainstalowany dodatkowy anemostat wywiewny. W domu mamy też zainstalowane centralne ogrzewanie gazowe - grzejniki w sypialniach i łazienkach oraz podłogówka w salonie i korytarzach, ale prawie nie było potrzeby jej włączania. Kominek spełnił nasze oczekiwania, choć oczywiście w salonie robi się przy okazji noszenia drewna niezły bałagan, więc to nie jest hobby dla domowych pedantów... Edytowane 17 Maja 2011 przez Zuja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 17.05.2011 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Witam Mam Spartherma, mały dom (100m2) i tylko w łazienkach ciepłą podłogę(prąd). 25 stopni C przy trzaskających mrozach na zewnątrz. Jestem bardzo zadowolona mimo komentarzy niektórych moich znajomych, że mam kotłownie w salonie. Rozmowa się zmienia gdy zaczynamy mówić o kosztach ogrzewania domu w zimę. Moje 10m3 drewna na całą zimę to koszt ich dwumiesięcznego ogrzewania domu gazem. Coś za coś - stara prawda. pozdrawiam Ale ten kominek to z DGP albo płaszczem czy sam w sobie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts