chopinetka 17.05.2011 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 WitamTak, kominek jest z DGP, poczytaj dokładnie, parę postów wyżej pisałam o tym. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 17.05.2011 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Fakt - przepraszam, nie doczytałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pontypendy 30.05.2011 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 5 letni Edilkamin Aquatondo -porażka. Stoimy przed dylematem czy wymieniać czy walczyć kolejny sezon ? Podniesienie szyby powoduje wydostawanie się dymu wzdłóż obudowy gilotyny, wzywany przedstawiciel firmy, w której kupowaliśmy kominek nie stwierdził wad podlegających naprawie lub wymianie !! W domu nie udało się nigdy osiągnąć zadowalającej temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 30.05.2011 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 A ten przedstawiciel wypowiedział się w sprawie montażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pontypendy 30.05.2011 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Nie miał uwag, chyba w ogóle nie wiele miał do powiedzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 30.05.2011 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 5 letni Edilkamin Aquatondo -porażka. Stoimy przed dylematem czy wymieniać czy walczyć kolejny sezon ? Podniesienie szyby powoduje wydostawanie się dymu wzdłóż obudowy gilotyny, wzywany przedstawiciel firmy, w której kupowaliśmy kominek nie stwierdził wad podlegających naprawie lub wymianie !! W domu nie udało się nigdy osiągnąć zadowalającej temperatury. Pozwolę sobie zadać parę pytań jaki metraż domu ? Jaka moc kominka? i to moc płaszcza a nie moc zbiorcza.W jaki sposób kominek jest podpięty do instalacji poprzez bufor czy poprzez wymiennik płytowy?Jaka instalacja podłogówka po całości czy może grzejniki po całości a może instalacja mieszana.Jake podłączenie do komina 90 stopni czy 45 stopni i czy występuje przewężenie na podłączeniu to znaczy czy średnica wejścia w komin jest mniejsza niż średnica wyjścia spalin z kominka.Jaka wysokość komina?Czy na szczycie komina występuje tagzwany strażak czyli obrotowe zakończenie komina chroniące przed niekożystnym blokowaniem wypływu spalin z komina.Dlaczego zadaję te pytania ano dlatego że akurat edilkamin produkuje przyzwoite kominki i raczej twierdzę że są błędy montarzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 07.06.2011 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Witam.Pontypendy - rozwiń temat, bo ciekawy.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 07.06.2011 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Nie miał uwag, chyba w ogóle nie wiele miał do powiedzenia. Jak często czyścisz komin ? Czy na początku (po zainstalowaniu) były takie same problemy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pontypendy 08.06.2011 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Postaram się wrzucić więcej szczegółów:Powierzchnia domu 160 użytkowej, kominek podpięty przez wymiennik płytowy, instalacja mieszana tj. 8 grzejników ( w tym 2 kanałowe, 2 drabinki łazienkowe) i 50 m2 podłogówki, była zakładana redukcja na wyjściu z kominka, ponieważ komin systemowy miał mniejszą średnicę niż kominek, podłączenie kominka do komina wyszło dość skomplikowane, ze względu na to że kominek stoi obok komina a nie przed nim, postaram się wrzucić zdjęcia, na kominie nie ma żadnego zakończenia. Komin czyszczony przed każdym sezonem.W pierwszym sezonie więcej używaliśmy pieca, więc trudno mi porównać. Kominek nadal nie jest obudowany - nie wiem czy to ma znaczenie. Gdy się pali "słabo" temp. na pompach 50 stopni i grzejniki zimne, podłogówka ciepła, gdy się "porządnie pali" temp. na pompach 70-80 stopni, grzejniki ciepłe, ale nie gorące, i po niedługim czasie zagotowuje się woda w naczynku. Przyznaję ze jestem laikiem w tym temacie, dlatego też wolałabym żeby fachowiec przejrzał tę instalację. Może kogoś polecicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 08.06.2011 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 ponieważ komin systemowy miał mniejszą średnicę niż kominek, podłączenie kominka do komina wyszło dość skomplikowane, Fachowcem od kominków na pewno nie jestem , ale ostatnio był u mnie potencjalny wykonawca. Powiedział, że gdy średnica komina jest mniejsza niż średnica rury we wkładzie to może dymić przy otwieraniu kominka. Temat wyniknął w rozmowie gdy okazało się, że mam mniejszą średnicę komina niż przewidywał projekt 18-tkę zamiast 20-tki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 09.06.2011 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Fachowcem od kominków na pewno nie jestem , ale ostatnio był u mnie potencjalny wykonawca. Powiedział, że gdy średnica komina jest mniejsza niż średnica rury we wkładzie to może dymić przy otwieraniu kominka. Temat wyniknął w rozmowie gdy okazało się, że mam mniejszą średnicę komina niż przewidywał projekt 18-tkę zamiast 20-tki. To wcale nie musi być błąd. Średnicę komina dobiera się do urządzenia , to fakt. Nie zawsze jednak jest to odpowiednik króćca wylotowego z wkładu. Jest jeszcze kilka innych parametrów istotnych w tych wyliczeniach . Wspomnę o najważniejszym - wysokość komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 09.06.2011 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Postaram się wrzucić więcej szczegółów: Powierzchnia domu 160 użytkowej, kominek podpięty przez wymiennik płytowy, instalacja mieszana tj. 8 grzejników ( w tym 2 kanałowe, 2 drabinki łazienkowe) i 50 m2 podłogówki, była zakładana redukcja na wyjściu z kominka, ponieważ komin systemowy miał mniejszą średnicę niż kominek, podłączenie kominka do komina wyszło dość skomplikowane, ze względu na to że kominek stoi obok komina a nie przed nim, postaram się wrzucić zdjęcia, na kominie nie ma żadnego zakończenia. Komin czyszczony przed każdym sezonem.W pierwszym sezonie więcej używaliśmy pieca, więc trudno mi porównać. Kominek nadal nie jest obudowany - nie wiem czy to ma znaczenie. Gdy się pali "słabo" temp. na pompach 50 stopni i grzejniki zimne, podłogówka ciepła, gdy się "porządnie pali" temp. na pompach 70-80 stopni, grzejniki ciepłe, ale nie gorące, i po niedługim czasie zagotowuje się woda w naczynku. Przyznaję ze jestem laikiem w tym temacie, dlatego też wolałabym żeby fachowiec przejrzał tę instalację. Może kogoś polecicie ? "na oko" masz spartolony kominek w sposób , który należy rozpatrywać w dwóch aspektach : 1. podłączenie do komina i ogólnie system odprowadzania dymu. 2.instalacja wodna Podaj region kraju gdzie mieszkasz ,wówczas będzie można spróbować kogoś polecić . I tu też rozpatrywałbym naprawę w dwóch płaszczyznach: 1. przyjedzie fachowiec , weźmie za to pieniądze i da gwarancję 2.będziemy o tym rozmawiać na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funia123 09.06.2011 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 (edytowane) ja też mam kotłownię w salonie -oprócz tego mam jeszcze piec co który grzeje 100m podłóg na dole i 10 m na górze Kominek jest super ale efekt jest tylko wsalonie i w sypialni nad nim poza tym nie bardzo muszę dogrzewać piecem - ale to z powodu rozległości domu, gdybym pomyślała wcześniej i zamiast chałupy w kształcie litery H postawiła normalny dom - teraz nie byłoby problemu,a tak .... a kominek to chyba największy z możliwych bo wchodzą polanka 60cm , jak włożę (raczej mąż) na noc grabinę ośrednicy 40 cm i dł 60 to rano jeszcze daje Edytowane 9 Czerwca 2011 przez funia123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 09.06.2011 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 ja też mam kotłownię w salonie -oprócz tego mam jeszcze piec co który grzeje 100m podłóg na dole i 10 m na górze Kominek jest super ale efekt jest tylko wsalonie i w sypialni nad nim poza tym nie bardzo muszę dogrzewać piecem - ale to z powodu rozległości domu, gdybym pomyślała wcześniej i zamiast chałupy w kształcie litery H postawiła normalny dom - teraz nie byłoby problemu,a tak .... a kominek to chyba największy z możliwych bo wchodzą polanka 60cm , jak włożę (raczej mąż) na noc grabinę ośrednicy 40 cm i dł 60 to rano jeszcze daje No nieźle ! Ale bez męża atlety , to nie ma mowy taki klocek przytargać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pontypendy 16.06.2011 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 "Podaj region kraju gdzie mieszkasz ,wówczas będzie można spróbowaćkogoś polecić." Południe Warszawy - Piaseczno i okolice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 16.06.2011 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Zadzwoń do nas , chcąc porozmawiać na miejscu masz 10 km od Nadarzyna lub bliżej na skróty przez np Młochów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groove 01.08.2011 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 stoimy przed dylematem czy robicie kominek w domu albo jesli juz go macie czy zrobilibyscie go jeszcze raz czy nie ? kominek mamy zamiar używać sporadycznie od "święta" i ma stanowic motysw bardziej dekoracyjny czy w takim wypadku jest sens go robic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.08.2011 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 W okresach przejściowych sprawdza się znakomicie;) Ja bym znowu robił. Przez dwa lata spaliłem 1,5m3 drewna, także palenie u nas również sporadyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 01.08.2011 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 (edytowane) http://forum.muratordom.pl/showthread.php?178611-Czy-kominek-w-domu-spe%C5%82ni%C5%82-twoje-oczekiwania. połączyłem - majki Edytowane 1 Sierpnia 2011 przez majki dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 01.08.2011 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 21kW .. na 110 metrów domu toż to sauna być musi.. albo dom ze szkła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts