Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana działki rolnej na budowlaną

DorkaB

Recommended Posts

Witam wszystkich

Planujemy i planujemy i planujemy z mężem budowę domu ale pojawiją się ciągle jakieś problemy. Działkę mieliśmy dostać ale nici z tego. Więc pilnie szukaliśmy odpowiednio szerokiej działki, budujemy dom parterowy, i znaleźliśmy.

I tu pojawił się problem. A mianowicie przeznaczeniem obecnym działki jest rola. Jej właściciel złożył wniosek do gminy o przekształcenie jej w działkę budowlaną ale kiedy to się stanie dokładnie nie wiadomo. POMOCY!! Co mamy teraz zrobić? Jak przyśpieszyć tą procedurę? Czy dostaniemy pozwolenie na budowę jeżeli gmina wystawiłaby nam zaświadczenie że plan odnośnie jej będzie zmieniony?

witam,

my z mężem również kupiliśmy działkę rolną 30 arów i nasza pani architekt twierdzi że nie trzeba jej odralniać. nie wiem jak i na jakiej zasadzie to działa podobno uzależnione jest od wielkości działki i wystarczy decyzja o warunkach zabudowy. decyzje o warunkach zabudowy już mamy i nie było z nią problemów. reszty nie wiem dzisiaj idziemy do pani architekt i zobaczymy co nam powie. tak na nasz rozum to należy odrolnić tylko ten kawałek pod którym będzie stał dom

pozdrawiam

witam,

my z mężem również kupiliśmy działkę rolną 30 arów i nasza pani architekt twierdzi że nie trzeba jej odralniać. nie wiem jak i na jakiej zasadzie to działa podobno uzależnione jest od wielkości działki i wystarczy decyzja o warunkach zabudowy. decyzje o warunkach zabudowy już mamy i nie było z nią problemów. reszty nie wiem dzisiaj idziemy do pani architekt i zobaczymy co nam powie. tak na nasz rozum to należy odrolnić tylko ten kawałek pod którym będzie stał dom

pozdrawiam

Co innego przekształcenie działki z rolnej na budowlaną ( na podstawie miejscowego planu zagospodarowanie przestrzennego lub decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu) a co innego wyłączenie z produkcji rolnej ( te twoje odrolnienie). To są dwa różne tematy których nie wolno łączyć.

Jeśli jest miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego ( a jak zrozumiałam w tym przypadku jest) to nikt nie wyda decyzji o warunkach zabudowy.

Decyzje o warunkach zabudowy wydaje się tylko w przypadku braku miejscowego planu zagospodarowania.