Darek G 29.04.2011 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Jestem na etapie przed wykonaniem instalacji CO. Chciał bym ogrzewanie na gaz ziemny, ale gazociąg będzie rozbudowany według zapewnień za jakieś 2 lata, ale wiadomo, może wyjść trochę dłużej. Ja wprowadzić chce się w tym roku przed zimą lub najpóźniej na wiosnę przyszłego roku. Jakie rozwiązanie ogrzewania wybrać teraz, tak aby przesiadka na gaz za 3 lata była jak najmniejszym kosztem. Ogrzewanie będzie głównie w grzejnikach, kuchnia, łazienki i korytarze w podłogówce. Domo 135 m2, z czego 35 ogrzewane w podłogówce. Nie mam i nie będę miał kominka. Na chwilę obecną pewnie stanie na ekogroszku, ale może macie jakieś lepsze propozycje. Jak ekogroszek to jak zrobić instalacje aby później jak najmniej przerabiać? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/156721-jakie-ogrzewanie-w-oczekiwaniu-na-gaz-2-3-lata/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.04.2011 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Jestem na etapie przed wykonaniem instalacji CO. Chciał bym ogrzewanie na gaz ziemny, ale gazociąg będzie rozbudowany według zapewnień za jakieś 2 lata, ale wiadomo, może wyjść trochę dłużej. Ja wprowadzić chce się w tym roku przed zimą lub najpóźniej na wiosnę przyszłego roku. Jakie rozwiązanie ogrzewania wybrać teraz, tak aby przesiadka na gaz za 3 lata była jak najmniejszym kosztem. Ogrzewanie będzie głównie w grzejnikach, kuchnia, łazienki i korytarze w podłogówce. Domo 135 m2, z czego 35 ogrzewane w podłogówce. Nie mam i nie będę miał kominka. Na chwilę obecną pewnie stanie na ekogroszku, ale może macie jakieś lepsze propozycje. Jak ekogroszek to jak zrobić instalacje aby później jak najmniej przerabiać? Wersja minimum: 1. Kocioł zasypowy na miał węglowy, groszek -minimum 20kW przy zasypie cyklicznym (średnia ekspl.13-14kW), aby zasyp wystarczał na ok. 16-24godziny ciągłego palenia bez doglądania kotła -sterowanie z algorytmem pid -zasypuje się opał po dolną krawędź drzwiczek zasypowych, odpala od góry, spalanie warstwowe jest czyste, po ok.2 godz. od odpalenia kotła nie widac praktycznie dymu z komina. -po wypaleniu wsadu do wiader wywalamy szlakę z miału/groszku oraz z popielnika popiół. Tutaj brudna robota, wywalając szlakę będzie się kurzyć, trzeba zatem sprzątać Taki model obsługujesz raz na dobę, cena zakupu produktu z atestem, po badaniach ok. 3500zł brutto Wersja nieco droższa, zakładam,że dom jest dobrze izolowany (ok.70-80W/m2 straty ciepła), więc do 140m2: 2. Kocioł z podajnikiem miałowo-groszkowym (można współspalać pellet czy ziarno owsa do 40%), moc 12kW - typowo zastosowany palnik o mocy 15kW (max 18kW na ekogroszku) - zasyp kosza średnio raz na kilka dni - spalanie ok.12-22kg/dobę w zależności od t.zewn. - sterowanie z modulacją mocy np. OGNIK PID-II, RT09pid, kolorowa, adaptacyjna COBRA - zakres cenowy ok.6,5-6,8tys brutto obecnie Instalacja: - sam kocioł zabezpieczyć w układzie otwartym a resztę domu za wymiennikiem wykonać w układzie zamkniętym, wówczas nie będzie kłopotu z przejściem na kocioł gazowy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/156721-jakie-ogrzewanie-w-oczekiwaniu-na-gaz-2-3-lata/#findComment-4680786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek G 29.04.2011 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 (edytowane) Wersja nieco droższa, zakładam,że dom jest dobrze izolowany (ok.70-80W/m2 straty ciepła), więc do 140m2: 2. Kocioł z podajnikiem miałowo-groszkowym (można współspalać pellet czy ziarno owsa do 40%), moc 12kW - typowo zastosowany palnik o mocy 15kW (max 18kW na ekogroszku) - zasyp kosza średnio raz na kilka dni - spalanie ok.12-22kg/dobę w zależności od t.zewn. - sterowanie z modulacją mocy np. OGNIK PID-II, RT09pid, kolorowa, adaptacyjna COBRA - zakres cenowy ok.6,5-6,8tys brutto obecnie Ku temu wariantowi się skłaniam. Jestem z Opola, ale prawdopodobnie jutro wybiorę się do Pleszewa pooglądać osobiście kotły które biorę pod uwagę (Tilgner i Sekom). Już od dłuższego czasu czytam forum i mam jakieś typy odnośnie kotłów, ale teraz pojawiła się perspektywa gazu i będę wybierał raczej z tych tańszych z podajnikiem. Instalacja: - sam kocioł zabezpieczyć w układzie otwartym a resztę domu za wymiennikiem wykonać w układzie zamkniętym, wówczas nie będzie kłopotu z przejściem na kocioł gazowy. Planuje też dobrać grzejniki tak, aby ich moc była wystarczająca przy ogrzewaniu gazem a co za tym idzie wodą o niższej temperaturze. Edytowane 29 Kwietnia 2011 przez Darek G Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/156721-jakie-ogrzewanie-w-oczekiwaniu-na-gaz-2-3-lata/#findComment-4680903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 29.04.2011 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 A może dopóki nie masz gazu ziemnego zaopatrz się w zbiornik na gaz płynny i tym tymczasowo grzej. Odpada Ci koszt przerabiania instalacji. Dochodzi koszt troche droższego ogrzewania płynnym niz ziemnym, ale czysto i przyjemnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/156721-jakie-ogrzewanie-w-oczekiwaniu-na-gaz-2-3-lata/#findComment-4681133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek G 29.04.2011 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 A może dopóki nie masz gazu ziemnego zaopatrz się w zbiornik na gaz płynny i tym tymczasowo grzej. Odpada Ci koszt przerabiania instalacji. Dochodzi koszt troche droższego ogrzewania płynnym niz ziemnym, ale czysto i przyjemnie. Też się nad tym zastanawiałem, ale znając realia naszego kraju z 3 lat może się zrobić 5 albo i 6, a grzanie przez tak długi czas gazem płynnym może się nie opłacać finansowo. Muszę jeszcze to dokładnie policzyć, ile mnie to będzie kosztować w najgorszym wypadku, ale chyba nie zaryzykuje... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/156721-jakie-ogrzewanie-w-oczekiwaniu-na-gaz-2-3-lata/#findComment-4681162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suomi 02.05.2011 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 (edytowane) Też się nad tym zastanawiałem, ale znając realia naszego kraju z 3 lat może się zrobić 5 albo i 6, a grzanie przez tak długi czas gazem płynnym może się nie opłacać finansowo. Muszę jeszcze to dokładnie policzyć, ile mnie to będzie kosztować w najgorszym wypadku, ale chyba nie zaryzykuje... Sprawdź dokładnie i przelicz czy aby na pewno opłaci ci się stawiać dodatkowy kocioł za 6.000 pln - na chłopski rozum, nieco wyższe opłaty za gaz płynny nawet w perspektywie 5 lat nie przewyższą kosztów zakupu i instalacji dodatkowego kotła na paliwo stałe a potem przeróbek w instalacji.... just a thought Jeśli gaz ziemny ma być docelowy to ja bym teraz poszedł w płynny (za ok. dwa lata sam pewnie będę miał podobny dylemat jak ty). Edytowane 2 Maja 2011 przez suomi Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/156721-jakie-ogrzewanie-w-oczekiwaniu-na-gaz-2-3-lata/#findComment-4683251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 02.05.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Myslę, że jak juz zaczniesz grzać weglem, groszkiem to nawet jak juz będziesz miał gaz koło domu to i tak już sie nie podłaczysz, bo... juz przywykniesz do tego węgla i całej roboty koło niego, bo jednak węglem taniej, bo juz będzie miał instalacje przygotowaną do węgla a do gazu trzeba jednak przerabiać a to znów koszty, a bo trzeba będzie załatiać papierologie w związku z przyłaczem gazu, bo ...Takich "bo" pewnie będzie nawet więcej. Myśle, że jak chcesz mieć docelowo gaz to teraz rób instalacje gazową i narazie zasilaj płynnym a potem przejdziesz na ziemny. A jak jednak nie chcesz ponosić większych kosztów ogrzewania gazem to rób kocioł na paliwa stałe i nie oszukuj się, że kiedyś zmienisz na gaz bo to kiedys zapewne nigdy nie przyjdzie.A propos. Jak będziesz miał zaizolowana chałupe? Ja ogrzewam gazem a moja siostra ekogroszkiem i koszty ogrzewania podobne a domy o podobnej powierzchni tyle, że ja mam troche lepiej zaizolowany Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/156721-jakie-ogrzewanie-w-oczekiwaniu-na-gaz-2-3-lata/#findComment-4683876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts