rafikW 22.01.2015 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Miałem włączoną optymalizację, działa cały czas wg mnie bez sensu zastanawiam się nad zewnętrznym sterowaniem pompką, ale to pewnie po sezonie Ustal w serwsie czy przy takim ustawieniu pompka GZ powinna chodzić cały czas. Moim zdaniem to nieprawidłowy objaw i wymaga naprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 23.01.2015 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Już dzwoniłemSerwisant utwierdził mnie że ten model tak ma, od 3 stopni pompka chodzi non stop, zamierzam przenieść czujnik temp do garażu pod okno, żeby miał powyżej 3 ale niewiele, wtedy wystaruje PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 30.01.2015 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 O właśnie, o takie porówania tu chodzi Z odległości 1m: 33dB vs. 25dB Na pompie: 40dB vs. 26dB Wnioski: moja PCi głośniejsza a większa różnica w pomierze z leżącym telefonem na pompie sugeruje, że również bardziej wibrująca Wielkie dzięki za wyniki. A że tak zapytam, śruby transportowe przy sprężarce zostały wykręcone? Głupie pytanie ale i takie przypadki się zdarzają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domator 2 10.07.2015 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Chciałbym waszej opini czy warto zakupić coś takiego Dimplex SI 11TU , trzy odwierty po 100m , bufor 400l . Dom po podłogach 200mk. . Interesuje mnie najbardziej żywotność tej pompy i czy warto . Izolacja domu w miarę dobra bo na ogrzanie domu bez CWU starczało mi 3tony ekogroszku . Jeśli zna ktoś z was jakiegoś fachowca w temacie w okolicach gdańska to chętnie proszę o namiar . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.07.2015 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Chciałbym waszej opini czy warto zakupić coś takiego Dimplex SI 11TU , trzy odwierty po 100m , bufor 400l . Dom po podłogach 200mk. . Interesuje mnie najbardziej żywotność tej pompy i czy warto . Izolacja domu w miarę dobra bo na ogrzanie domu bez CWU starczało mi 3tony ekogroszku . Jeśli zna ktoś z was jakiegoś fachowca w temacie w okolicach gdańska to chętnie proszę o namiar . Izolacja jest mniej ważna niż instalacja. Jeśli masz grzejniki ścienne a widząc lo ekosyfie tak jest zapomnij o pompie ciepła lub licz się z niższa sprawnością pompy lub duża inwestycja na modernizację. O żywotność pompy się nie martw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domator 2 10.07.2015 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 (edytowane) Nie będę się wykłócał co dobre a co złe . Jeśli się pytam to proszę o poradę a nie wywody o gkosyfie . Edytowane 10 Lipca 2015 przez domator 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk68 10.07.2015 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Zawszę powiem że warto .Mam używam SI 14 TU i mam święty spokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.07.2015 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Nie będę się wykłócał co dobre a co złe . Jeśli się pytam to proszę o poradę a nie wywody o gkosyfie . To odpowiadam i radzę,że warto,tylko żeby pozbyć się ekosyfu z domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domator 2 10.07.2015 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 No i oto chodzi . Dzięki . A teraz proszę o naprawdę solidną weryfikację PC solankowych . Nie chcę zaśmiecać tematu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk68 10.07.2015 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Dilmplex dobra opcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domator 2 10.07.2015 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 (edytowane) A coś lepszego , ale bez przesady . Może coś z Skandenawi . Edytowane 10 Lipca 2015 przez domator 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk68 10.07.2015 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 . Może coś z Skandenawi .a czemu uważasz że lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domator 2 11.07.2015 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 NIBE też biorę pod uwagę . Ale nie oto chodzi . Chcę opinie użytkowników a nie bajkopisarzy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
huzak 11.01.2016 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Witam, trochę odkopię temat. Pisałem już pod innym tematem, ale nie wiele tam się urodziło Miałem w planie instalować pompę P/w Toshiba HWS 804 ale z racji długiego oczekiwania rozważam alternatywę. Mam propozycję dimplexa LAK 9IMR. Koszt jakieś 2-3tysiące więcej. Uważacie że warto? Macie coś do powiedzienia w kwestii tej pompy dimplexa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ganzik 17.02.2016 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Tez przymierzam sie do pompy Dimplex-a PW 9KW 3f ale brak info z pierwszej linii ognia tzn. od użytkowników. To samo tyczy sie drugiej pompy - ktora tez rozwazam jako alternatywe tj. pompa PW Die detrich 11kw 3f i tez brakuje info od kogos kto posiada juz ta pompe. A cel do CO+ CWU domu o pow, grzewczej 156m2, orzew. podlogowe, zapotrzebowanie ok. 52w/m2 przy temp. obliczeniowej -20 stopni a zadanej 20 w srodku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 15.11.2016 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Problem: w losowych godzinach średnio raz na dobę ale poza pracą pompy wyskakuje błąd "Niskie ciśnienie" i PCi się blokuje. Dopiero "zatwierdzenie" błędu (przycisk kluczyka na sterowniku) odblokowuje PCi. Tak jak napisałem: błąd ten nie wyskakuje w czasie gdy PCi pracuje stąd wnioskuję, że raczej jest to jakiś rodzaj błędu elektroniki, presostatów a nie poważna usterka. Jak to zdiagnozować i usunąć? W zaawansowanych opcjach menu są dwie opcje: "wysokie ciśnienie" mające wartość "zamykacz" i "niskie ciśnienie" mające wartość "otwieracz" (ach to tłumaczenie na polski) Co to są za ustawienia? Problem jest uciążliwy bo błąd jak do tej pory wyskakiwał w następujące dni i godziny: 08.11 12:55, 09.11 13:21, 10.11 17:37 i 19:35, 14.11 7:42, 15.11 7:57 a to oznaczało, że w dniach roboczych PCi nie pracowała w godzinach taniego prądu 13:00-15:00 kiedy mam ustawione podbicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 23.11.2016 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 A z DZ wszystko ok? Skąd jesteś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 26.11.2016 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 A z DZ wszystko ok? Skąd jesteś ? Tak, DZ jest OK. Dzisiaj była zrobiona diagnostyka pompy z użyciem specjalnych czujników - wszystkie ciśnienia są w porządku i tak jak podejrzewał serwisant był to problem z elektroniką sterownika. Zostały zamontowane jakieś dodatkowe elementy (chyba kondensatory) które mają zapobiec błędnemu wzbudzaniu sie błędu "niskie ciśnienie" Dodatkowo doładowany został glikol w ilości około 5 litrów co podniosło cisnienie z 0,7 do 1,7 bara. Zobaczymy co sie będzie działo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Locutus 29.12.2017 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Odkopie temat. Czy ktoś instalował i używa rewersyjną pompę ciepła DIMPLEX typu split z serii LAK. Dostałem ciekawą ofertę na model LAK 9IMR. i szukam opinii innych użytkowników co do pompy tego producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar3k 29.12.2017 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Ja mam u siebie LAW też 9 (jednostka zew. taka sama, różnica w jednostce wew. (zintegrowane zasobniki bo elektronika taka sama), używam od miesiąca więc dużo nie powiem, trochę zakręcona automatyka aby wiedzieć co gdzie ustawić żeby osiągnąć co się chce lecz po tygodniu prób i zabawy do ogarnięcia. Jedyne czego nie mogę odkryć lub brakuje to sterowania godzinowego zadaną temp w pomieszczeniu (sterownik pokojowy SmartRTC, jest bardziej czujnikiem niż sterownikiem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts