rafikW 14.01.2013 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 To na moje oko masz dobrze dobrane dolne źródło i nie musisz nic dokładać. Zaznaczam: na oko i na odległość, jeśli piszesz że jest glina. Zakładam że powierzchnia pod DZ jest dostateczna. Niskie temp. na wyjściu to może dlatego że to pierwszy sezon, ewentualnie masz dużą różnicę między we/wy (do poprawy wydajnością pompy obiegowej) Jakie masz rury od rozdzielacza DZ do pompy ciepła? Rury z których zrobiono spirale: Jak widać jest to fi32. A tak to wygladało w miejscu wejścia do budynku: i niestety nie wiem jakiej średnicy one są, ewentualnie mogę zmierzyć przy pompie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 14.01.2013 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 rafikWNa którym biegu i z jaką mocą pracuje obiegówka DZ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 14.01.2013 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 rafikW Na którym biegu i z jaką mocą pracuje obiegówka DZ? Wilo TOP-S25/7,5 KTL. Ustawiona jest na III biegu i tutaj ma znamionowo 205W. Pozostałe biegi: I 115W, II 165W Do pompy wchodzi rura circa fi50, z podłogi wychodzi rura circa fi100 ale możliwe że tę średnicę robi grubsza warstwa otuliny niz warstwa przy samym wejściu do pompy chyba, że po drodze są jakies redukcje ale tego nie widzę bo całość jest w otulinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 16.01.2013 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Jaki wpływ ma zabrudzenie filtra na dopływie solanki do pompy ?Czy zabrudzenie powodując spadek prędkości przepływu generuje większe wychłodzenie solanki a tym samym wzrost deltyT pomiędzy temperaturą strony ciepłej i zimnej solanki ?Jeżeli jest tak jak napisałem powyżej to rzeczywiście wyczyszczenie filtra z pewnością zabrudzonego po przepracowaniu przez pompę 1,5 sezonu może polepszyć wskaźniki jej pracy.Jak często należy czyścić ten filtr ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 16.01.2013 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Pewnie że ma wpływ, ale tam odkładają się różne dziwne rzeczy w początkowym okresie po montażu. później najczęściej można by ten wkład wyjąć zupełnie, ale nie polecam tak w ciemno. Zależy z jakich materiałów są wszystkie elementy po drodze wykonane.Tak czy inaczej ten filtr sprawdź koniecznie, wyłączając całkowicie urządzenie.No i wspomniany pomiar obu temperatur to podstawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 17.01.2013 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 i jak obserwuję jej sprawność szybko spada wraz z czasem pracy (np. po dwóch godzinach pracy podniesienie temp. powrotu o kolejny 1 st.C zajmuje aż 1-1,5 godziny) To nie jest tak że sprawność PC Ci spada bo różnica w COP przy zasilaniu 5 st i 0 st to ledwo 0,5 więc Twoja PC może produkować o jakieś 0,7-0,8 KW mocy mniej, pewnie że to zawsze coś, temp rośnie powoli od pewnego momentu bo różnica w temp podłogi a temp zasilania jest większa i podłoga przejmuje i kumuluje dużo energii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 17.01.2013 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Czy zabrudzenie powodując spadek prędkości przepływu generuje większe wychłodzenie solanki a tym samym wzrost deltyT pomiędzy temperaturą strony ciepłej i zimnej solanki ? Dokładnie jest tak jak piszesz. Czyścić trzeba wtedy, gdy robi się za duża delta. Tzn. jak się zrobi za duża delta, to najpierw warto zerknąć do filtra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardor1971 26.01.2013 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 jak się ustawia przegrzew wody w zbiorniku cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krakol 26.01.2013 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 (edytowane) W punkcie menu „Ustawienia – Ciepla woda – Term. dezynfekcji“ Edytowane 26 Stycznia 2013 przez krakol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardor1971 28.01.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Nie mam takiej opcji w ciepłej wodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk68 29.01.2013 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Nie mam takiej opcji w ciepłej wodzie Dzwoń do Dimplexa i tyle:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam34 02.02.2013 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Co jak co ale softy w dimplexach to macie delikatnie mówiąc dupiate, dlatego wybrałem IVT, chociaż klasa porównywalna a cena była sporo wyższa Podobno macie mieć lepsze, w PL podobno też ma być lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 03.02.2013 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 dobrze że ktoś potwierdza to info o softach w dimplexiePs. są gorsze softy np tylko z jednym podbiciem i obniżeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miroo34 26.02.2013 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 ja wybrałem ta firmę, bo dobrze mi się współpracuje z łódzkim R&K. To rzetelna firm a a serwisują Dimplex'a, więc zleciłem im założenie. Ufam opinii specjalistów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sjh 27.02.2013 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Dzien dobryProwadze rozmowy z Panem Koreckim, ktory montuje pompy dimplex, czy ktos z forumowiczow mial przyjemnosc wspolpracy z tym Panem ? Niewiel wiem o pompach ciepla , kazda rada mile widziana. To bedzie pompa ciepla z gruntowym zrodlem. Dom 320 metrow. Bylbym wdzieczny takze za informacje ile zaplaciliscie za swoje instalacje - pompa , odwierty , podlogowka jednym slowem wszystko kompleksowo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk68 27.02.2013 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 To jaką pompę Ci Pan K... proponuje? Ja nie miałem przyjemności i nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sjh 27.02.2013 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 To jaką pompę Ci Pan K... proponuje? Ja nie miałem przyjemności i nie znam tak jak napisalem dimplex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 27.02.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Od Ciebie trzeba wszystko wyciągać? To tak jak byś powiedział -przepraszam za porównanie - kupuję fiata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 27.02.2013 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 kupuję fiata. Ducato ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 27.02.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Bylbym wdzieczny takze za informacje ile zaplaciliscie za swoje instalacje - pompa , odwierty , podlogowka jednym slowem wszystko kompleksowo Jak widzisz jakie pytanie i jakie dane takie odpowiedzi. Bez precyzyjnych informacji można powiedzieć, że oferty od 30kzł do 100kzł będą ok... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts