twaro 27.02.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Jak widzisz jakie pytanie i jakie dane takie odpowiedzi. Bez precyzyjnych informacji można powiedzieć, że oferty od 30kzł do 100kzł będą ok... No nie przesadzaj. Znamy powierzchnię domu. To już coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sjh 27.02.2013 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Nie bardzo rozumiem skąd się biorą te złośliwe komentarze, zadałem konkretne pytanie. Nie pytałem ile mnie ma to kosztować tylko zapytałem ile Was kosztowała instalacja, Czy ja prosiłem o wycene ?? Zapytałem też o opinię na temat wykonawcy.NIe chę się doktoryzować w temacie pomp ciepła liczyłem na jakieś praktyczne porady. Nic więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sciema 27.02.2013 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 (edytowane) .NIe chę się doktoryzować w temacie pomp ciepła liczyłem na jakieś praktyczne porady. Nic więcej. Niewiel wiem o pompach ciepla , kazda rada mile widziana. To bedzie pompa ciepla z gruntowym zrodlem. Dom 320 metrow. Bylbym wdzieczny takze za informacje ile zaplaciliscie za swoje instalacje - pompa , odwierty , podlogowka jednym slowem wszystko kompleksowo. Pozdrawiam sjh co masz na myśli pisząc praktyczne porady? czy Pan X jest okay? to jest praktyczna porada? czy może chcesz zaczerpnąć wiadomości o swojej wycenie? podaj dane : jaka pompa (model) ile jakie odwierty (ile metrów), co tam sobie jeszcze wymyśliłeś ( jakie rozwiązania), to ktoś będzie Ci mógł pomóc Edytowane 27 Lutego 2013 przez sciema Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 27.02.2013 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 (edytowane) Dzien dobry Prowadze rozmowy z Panem Koreckim, ktory montuje pompy dimplex, czy ktos z forumowiczow mial przyjemnosc wspolpracy z tym Panem ? Niewiel wiem o pompach ciepla , kazda rada mile widziana. To bedzie pompa ciepla z gruntowym zrodlem. Dom 320 metrow. Bylbym wdzieczny takze za informacje ile zaplaciliscie za swoje instalacje - pompa , odwierty , podlogowka jednym slowem wszystko kompleksowo. Pozdrawiam Więc na tak zadane pytanie dostałeś odpowiedź. Człowieka nikt nie zna a za montaż ludzie płacili od 30K do 100K. To że masz dom 320m nic nie znaczy bo zarówno może być potrzebna pompa 8kW jak i 14kW. Edytowane 27 Lutego 2013 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 27.02.2013 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 (edytowane) Więc na tak zadane pytanie dostałeś odpowiedź.. To że masz dom 320m nic nie znaczy bo zarówno może być potrzebna pompa 8kW jak i 14kW. A może kaskada 2x14kW:bash: Korecki... Korecki... . Acha to taki "szalony" saxofonista:D Chcesz wiedziec ile kosztowała mnie instalacja ? Napisz cos o swim domu, zamierzeniach itp. Jak zrobisz dobre wrażenie, to się podziele z tobą ta wiedzą. Edytowane 27 Lutego 2013 przez twaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 28.02.2013 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 twaro nie słuchaj on jest inny, Korecki z tego co wiem, jest serwisantem Dimplex`a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 28.02.2013 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Bo zniechęcicie jeszcze człowieka do forum, a może mu nie raz okazać się pomocneA tak na poważnie;; Mam dimplexa pierwszy sezon, opinie mogę wyrażać tylko w kategoriach użytkownika z takim starzemZatem, PC Dimplexa jak i opinie o samej PC są wporządku, troche nie nowoczesne menu, ale jest wszystko co trzeba no i przystępna cena, dobry COP ( sprawdzałem) Mam wersje 11,7 KW na 250 m2 podłóg, dom dobrze ocieplony, dziś kupiłbym raczej 14stke, ale zobaczymy jak będzie bo np drzwi wejściowe mam od ostatniej soboty. Drzwi do nie ogrzewanego garażu wciąż brak, są tylko takie "ze szparami, mocno z nich ciągnie. Co do oferty, na tą powierzchnie napewno minimum 14stka, jakieś 300m odwiertu, zależnie od gleby jaką tam masz. Kamyk68 ma coś w tej deseń Po oferte zgłoś się rónież do GHSa bo z mojej orientacji mieli najlepsze ceny a sa z okolicy, wszystko profesjonalnie, nawet kamerka termowizyjna co mnie akurat bardzo pozytywnie zaskoczyło, no i po montażu telefoniada bez problemuZawsze możesz zrobić porównanie, decyzja należy do Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sjh 28.02.2013 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Dziekuje za odpowiedz !! No coz jak pisalem jestem kompletnie zielony w temacie. Poniewaz zauwazylem watek na forum o nazwie "Pompa-ciepła-Dimplex-opinie-doświadczenia" to pomyslalem ze dowiem sie czegos na temat wykonawcow , cen etc. Nie wiem jaka bedzie pompa bo mam tylko wstepna oferte, zadne formalne decyzje nie zostaly podjete. Pod adresem ponizej jest spec oferty: http://www.slideshare.net/sjh5000 Bede wdzieczny za opinie Dodatkowe informacje Dom jak wspomnialem 320 metrow w tym nieogrzewany garaz 37 metro Ocieplenie elewacji zewn 20 cm styropian , dom zwarta bryla ale duze okna, Grunt to sie dopiero okaze ale geolog twierdzi ze troche wapnia (teren Tenczynskiego Parku Krajobrazowego, blisko Balic) piachu i gliny Pozdrawiam Bo zniechęcicie jeszcze człowieka do forum, a może mu nie raz okazać się pomocne A tak na poważnie;; Mam dimplexa pierwszy sezon, opinie mogę wyrażać tylko w kategoriach użytkownika z takim starzem Zatem, PC Dimplexa jak i opinie o samej PC są wporządku, troche nie nowoczesne menu, ale jest wszystko co trzeba no i przystępna cena, dobry COP ( sprawdzałem) Mam wersje 11,7 KW na 250 m2 podłóg, dom dobrze ocieplony, dziś kupiłbym raczej 14stke, ale zobaczymy jak będzie bo np drzwi wejściowe mam od ostatniej soboty. Drzwi do nie ogrzewanego garażu wciąż brak, są tylko takie "ze szparami, mocno z nich ciągnie. Co do oferty, na tą powierzchnie napewno minimum 14stka, jakieś 300m odwiertu, zależnie od gleby jaką tam masz. Kamyk68 ma coś w tej deseń Po oferte zgłoś się rónież do GHSa bo z mojej orientacji mieli najlepsze ceny a sa z okolicy, wszystko profesjonalnie, nawet kamerka termowizyjna co mnie akurat bardzo pozytywnie zaskoczyło, no i po montażu telefoniada bez problemu Zawsze możesz zrobić porównanie, decyzja należy do Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 28.02.2013 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 To jeszcze jedno dodatkowe pytanie - masz zrobione OZC czyli zapotrzebowanie twojego domu na ciepło? Bo tutaj instalator przyjął 60W/m2. Ogrzewanie tylko podłogowe czy mieszane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sjh 28.02.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 To jeszcze jedno dodatkowe pytanie - masz zrobione OZC czyli zapotrzebowanie twojego domu na ciepło? Bo tutaj instalator przyjął 60W/m2. Ogrzewanie tylko podłogowe czy mieszane? Nie wiem jakie jest zapotrzebowanie bo to robi architekt i na tej podstawie zostao przygotowane zapytanie ofertowe Ogrzewanie tylko podlogowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 28.02.2013 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Temu akurat co podał ci architekt za bardzo bym nie wierzył chyba że naprawę bardzo się postarał w co wątpię. Powiem tak jeśli by się okazało że twoje zapotrzebowanie jest w okolicy 50W to wystarczy ci pompa 14 a odwiertów masz o 60m mniej i przy ociepleniu 20cm styro raczej bym skłaniał się bardziej w tym kierunku. Jest tu na forum kilku kolegów którzy tymi obliczeniami zajmują się zawodowo. U mnie architekci wyliczyli około 70 a okazało się że potrzeba nie całe 40. Przy wycenie zastanowił bym się nad buforem czy aby konieczny? Zasobnik na ciepłą wodę 400l? Instalację podłogówki myślę że jak zlecisz komuś innemu to spokojnie 3K zaoszczędzisz. Ale oczywiście jeśli kasa na to pozwala to teoretycznie oczywiście całość lepiej zlecić jednej firmie. Na twoim miejscu przede wszystkim zlecił bym komuś OZC i porządny projekt podłogówki i może się okazać że nawet przy niewielkich zmianach lub nawet bez nich będziesz z 15-20K do przodu na samej tylko instalacji ogrzewania. Niestety tak już jest jak budujesz i się na niczym nie znasz i w niczym nie uczestniczysz bo nie chcesz lub nie możesz to musisz się liczyć z tym że wydasz więcej lub dużo więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 28.02.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Pod adresem ponizej jest spec oferty No widzisz, trafiłem, jest 100kzł. Nie ma się co oburzać, jakie dane podałeś, taka była informacja. Teraz już wiemy ciut więcej, więc do rzeczy. Jeśli się nie znasz i nie chcesz znać, to musisz zaufać instalatorowi. Jeśli jednemu nie ufasz, to poszukaj takiego, któremu będziesz w stanie zaufać i powierzyć te koło 100kzł. Jeśli chcesz wydać mniej, to niestety musisz trochę nad tym popracować i przynajmniej się orientować w tym na co chcesz wydać pieniądze. Wydaje mi się, że z tej oferty można sporo uciąć. Z drugiej strony ciekawe czy w tej wycenie jest projekt geologiczny i papiery z tym związane. Kolejna sprawa, to 20kg glikolu jakoś śmiesznie mało dla koło 700 litrów roztworu w kolektorze. Chyba ktoś się machnął o jedno zero, 200kg by brzmiało sensownie, ale nie 20kg. Jakieś sterowanie jest przewidziane dla tej podłogówki, bo w ofercie o tym cisza ? Piszesz, że nieogrzewany garaż, czyli ogrzewane tylko 280m2, a oferta jest na 320 ? Garaż dobrze by było odizolować od reszty budynku. Po pierwsze zrób wiarygodne ozc, bez którego nie ma sensu się zabierać za tak kosztowną instalację. Wtedy będziesz wiedział na czym stoisz, bo teraz wróżysz z fusów. 280m2 dobrze zbudowanego budynku można spokojnie ogrzać 11kW, może tyle Ci wystarczy, teraz tego nie wiesz. Poznasz potrzebną moc grzewczą, a więc moc pompy i rozmiar potrzebnego kolektora. Może masz w miarę sporą działkę i możesz zastosować kolektor poziomy ? Druga sprawa, to musisz się zastanowić, czy chcesz wszystko kompleksowo, czy nie. Kompleksowo wychodzi jak widać niestety drogo, bo sama podłogówka w okolicach 30kzł to... jakby to powiedzieć i nikogo nie obrazić... Może warto ofertę rozbić i komuś innemu zlecić podłogówkę za np. połowę, czy 2/3 tej kwoty. To samo z odwiertami i w zasadzie z większością tej wyceny - myślę, że warto poszukać innych ofert, bo ta może jest i dobra (tego nie wiem), ale moim zdaniem niezbyt atrakcyjna cenowo. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 28.02.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 1000 kzł za co ?Ja mam ogrzewane prawie 250 m, wszystko podłogówk+ ogrzewanie ścienne, PC dimplexa 11,7 KW i wydałem na to nieco ponad 50 tyśUderz do usera Krakol z GHSu, robią wszystko kompleksowo i się dla mnie liczy, porządnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 28.02.2013 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 1000 kzł za co ? Nie przesadzajmy, tylko 100 kzł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sjh 01.03.2013 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Zapotrzebowanie na cieplo jest raczej dobrze policzone , robil to moj znajomy architekt aczkolwiek bedzie to jeszcze zweryfikowane przez wyonawce pompy ciepla. Zdecydowanie zalezy mi zeby to jedna firma robila bo pracuje poza domem przez caly tydzien nie mam jak tego przypilnowac . Poza tym wolalbym uniknac sytuacji kiedy wykonawca podlogowki zwala na wykonawce pompy ciepla ze ta zostala zle wykonana i odwrotnie. Cenna informacja jest ze wycena za podlogowke jest wysoka, bede mial argument zeby zejsc z ceny. Natomiast co do ceny to dostalem inne ofert o wiele drozsze np za 150 tys inna firma rekuperatory pl wycenila na 100 k + VAT A czy ten user Krakol z GHSu zajmuje sie instalacja pomp ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 01.03.2013 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Mam bardzo podobną powierzchnie, czekam na OZC. Jedna z firm wyceniła mi Dimplexa (SI14TE) z podłogówką + rekuperacja (bez GWC) na ok. 90 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 01.03.2013 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Zapotrzebowanie na cieplo jest raczej dobrze policzone ,...Natomiast co do ceny to dostalem inne ofert o wiele drozsze np za 150 tys Jeśli ozc jest dobrze policzone, to kiepsko jest dopracowany projekt domu ze względu na jego przyszłą energochłonność. Może warto się jeszcze zastanowić (o ile się da), co można by poprawić ? Co do ofert po ponad 100kzł, to nie sztuka znaleźć wyższe wyceny, sztuką jest znaleźć niższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sjh 01.03.2013 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 zapomnialem dodac prace geodezyjne sam zfinansowalem , kosztowalo mnie to 1500 zl (wykonanie dokumentacji + pozniejszy nadzor przy odwiercie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domekon 01.03.2013 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 geodeta robił ci odwiert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sjh 01.03.2013 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 geodeta robił ci odwiert nawiazalem do pytania , ktore padlo wczesniej o geodete, faktycznie uzylem skrotu myslowego, piszac o pracach geodety mam na mysli dokumentacje oraz nadzor nad odwiertami, ktore oczywiscie jeszcze sie nie rozpoczely Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts