Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wil35

Recommended Posts

• Odpowiedzi 405
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie wiem jakie jest zapotrzebowanie bo to robi architekt i na tej podstawie zostao przygotowane zapytanie ofertowe

Ogrzewanie tylko podlogowe

Pamiętaj są inne f-my montujące dimplexa i każdą można trochę ponaciskać. Jeśli chodzi o materiały TECE to uważam że cena ok gdyż są dobre ale drogie. Dlaczego taki duży zbiornik CWU? Bufor przy podłogówce nie jest potrzebny. dlaczego nie pc kompaktowa?

A czemu nie opiszesz swoich doświadczeń?

Jakich doświadczeń? z PC? z GHSem?

PC wporządku, chociaż przy takich niewielkich różnicach w cenie polecam przewymiarowanie i to grube.

Więcej DZ, pompa pochodzi mniej godzin więc i lepsza regeneracja, a różnice w cenie w GHS były niewielkie. Bodaj 1500 zł brutto jak dobrze pamiętam

Jednak to inwestycja w komfort, na lata.Wziąłem 11,7 KW a dziś pewnie kupiłbym 14stke (11stka daje rade ale będzie mi wychodzić poza tani prąd w okresie grudzień-luty po 2-3h )

Co do samego GHS i usera Krakol

Nie chce idealizować ale facet był u mnie z 10 razy, na początku sprawdzając parametry, ciśnienia na DZ, GZ, temperatury, poustawiał poregulował.

A potem już bo był w okolicy a ja akurat dzwoniłem z kolejnym zestawem głupich pytań.

Technicznie, organizacyjnie wszystko na wysokim poziomie, technicznie są dobrze wyposażeni.

W każdym razie robią DZ, ogrzewanie ścienne i oczywiście pompy, nie polecali mi PC powietrznej, podobno różnie z nimi była, w temat się nie zagłębiałem.

Jak trzeba więcej to lepiej na priv bo zabrzmi to jak reklama

Jakich doświadczeń? z PC? z GHSem?

PC wporządku, chociaż przy takich niewielkich różnicach w cenie polecam przewymiarowanie i to grube.

Więcej DZ, pompa pochodzi mniej godzin więc i lepsza regeneracja, a różnice w cenie w GHS były niewielkie. Bodaj 1500 zł brutto jak dobrze pamiętam

Jednak to inwestycja w komfort, na lata.Wziąłem 11,7 KW a dziś pewnie kupiłbym 14stke (11stka daje rade ale będzie mi wychodzić poza tani prąd w okresie grudzień-luty po 2-3h )

Co do samego GHS i usera Krakol

Nie chce idealizować ale facet był u mnie z 10 razy, na początku sprawdzając parametry, ciśnienia na DZ, GZ, temperatury, poustawiał poregulował.

A potem już bo był w okolicy a ja akurat dzwoniłem z kolejnym zestawem głupich pytań.

Technicznie, organizacyjnie wszystko na wysokim poziomie, technicznie są dobrze wyposażeni.

W każdym razie robią DZ, ogrzewanie ścienne i oczywiście pompy, nie polecali mi PC powietrznej, podobno różnie z nimi była, w temat się nie zagłębiałem.

Jak trzeba więcej to lepiej na priv bo zabrzmi to jak reklama

I OK.

Chodzi mi o to żeby opisywać swoje doświadczenia z instalatorami.

Wielu forumowiczów szuka takich informacji.

Ok, sądziłem że na tym forum to wiedza powszechna i GHS dobrze się innym kojarzy, wole polecać niżeli wychwalać bo to śmierdzi mi krypto reklamą

Budując dom, każdy albo prawie każdy ma problem z wykonawcami, na swojąj budowe - gdybym budował raz jeszcze- zaprosiłbym GHS i trzech innych wykonawców, między innymi Domotherm z Raciborza, ocieplali mi pianką poddasze.

Reszta do komory gazowej bo innego wyjścia nie widzę- brak mi już siły i zrozumienia dla ludzi którzy napewno nie powinni się bawić w budowlanke

Co do do pompy Dimplexa zapomniałem dodać że mają dobry COP - znamionowo PC powinna brać 2,66 KWh + pompka DZ i GZ prawie 300 W

Mnie wychodzi nie odliczając zużycia innych rzeczy które się dzieją w czasie trwania taniej taryfy a tylko w takiej PC pracuje że na godzine pracy bierze 2,4KWh a napewno jest tego mniej bo przecież w tym czasie robotnik halogenu nie gasi itd itp, zakładam że średnia wyjdzie 2,2-2,3 KWh zużycia na godzine pracy

• 1 month później...
Od 2 dni mam problem z blokującą się pc. W środku słychać jakby ciurkanie, wydaje mi się, że dzwięk ten wydaje pompka obiegowa cwu. Podejrzewam, że jest zapowietrzona. Pc wyłącza się gdyż jak zaczyna grzać cwu to bardzo szybko wzrasta temp grzania i nie oddaje jej do zbiornika bo tam nie wzrasta. Z tyłu u góry mam odpowietrzniki i gdy je odpowietrzyłem to wyleciało niewiele powietrza odblokowała się by po 6- ciu godzinach znowu się zablokować. Wyświetlała wcześniej alarm0 wys ciśnienie

• 2 months później...
  • 5 months później...
nie sprawia:no:

Mnie wkurza sterownik, działa jak mu się podoba, włączy PC 5 min po zadanym czasie i przy grzaniu CWU nie wyłączy kiedy mu się to zada

I te pompka GZ działąjąca cały czas przy mrozach, prawdopodobnie trzeba zmienić na sterowanie pokojowe i wtedy problem znika

Ktoś coś wie?

Edytowane przez rosomakx4

Mnie wkurza sterownik, działa jak mu się podoba, włączy PC 5 min po zadanym czasie i przy grzaniu CWU nie wyłączy kiedy mu się to zada

I te pompka GZ działąjąca cały czas przy mrozach, prawdopodobnie trzeba zmienić na sterowanie pokojowe i wtedy problem znika

Ktoś coś wie?

Ja też obserwuję taki objaw: "podniesienie" zadanej temperatury powrotu ustawione na 22:00 to start sprężarki jest około 22:13.... ale na wyświetlaczu podniesienie jest sygnalizowane dokładnie o tej 22:00 Przez te 13 minut PCi wykonuje "płukanie grzania" (taki jest komunikat w opcji "dane robocze") co oznacza (tak sobie tłumaczę) że PCi włącza pompkę obiegową GZ w celu ustalenia jaka jest temperatura powrotu. I co ciekawe obserwuję w czasie tego cyklu, że temperatura powrotu się podnosi nawet o jakieś 1,5...2,0K

Jak kojarzę, to była już dyskusja na temat ciągłej pracy pompki GZ. W Dimplexach właśnie zastosowano ten sposób określania jaka jest temp. w GZ. Innym sposobem jest pomiar temp wylewki. Zdaje się, że pompka GZ "chodzi" non-stop gdy temp. zewn. spada poniżej 5 st.C (ale mogę się mylić)

Przypomniałem sobie swoją korespondencję:

w trybie serwisowym (wejście: ESC + ENTER przez 5 sekund) w menu Ustawienia jest "urządzenia kontrolne pompy" -> "optymalizacja urządzenia pompa grzewcza" domyślnie jest ustawione na "NIE" I to ustawienie zdaje się, że powoduje, iż pompka GZ pracuje 24/7 poniżej tych chyba 4 czy 5 st.C. Ale po zmianie na "TAK" praca tej pompki zmienia się na następujący tryb:

1) wyłącza się 30 min po wyłączeniu PCi

2) kiedy temp powrotu spada poniżej wartości zadanej to włącza się na 7 min

3) pracuje zawsze przy trybie grzania (wraz z pompą) oraz przy niebezpieczeństwie mrozu

Taką informację o trybie pracy pompki GZ po zmianie rzeczonego ustawienia otrzymałem od jednego kolegi forumowicza.

Ja miałem u siebie od początku to ustawienie na "TAK" i u mnie pompka GZ "chodzi" właśnie według tego scenariusza.

szczerze mówię u mnie przy SI 14TU takich problemów niet:)))) działa wszystko zgodnie z ustawieniami :yes:

Czyli nie chodzi Ci pompka DZ non stop w czasie mrozów?

RafikW, mam włączoną optymalizacje, pompka DZ wyłącza się tylko jak na dworze jest 5 i więcej stopni

Zastanawiam się czy nie schować termometru i sterować pompą z zegara

Czyli nie chodzi Ci pompka DZ non stop w czasie mrozów?

RafikW, mam włączoną optymalizacje, pompka DZ wyłącza się tylko jak na dworze jest 5 i więcej stopni

Zastanawiam się czy nie schować termometru i sterować pompą z zegara

Q.rczę... nie kojarzę jak się pompka GZ zachowuje u mnie przy temp. zewnętrznej poniżej 5 st.C ale na 70% mógłbym przysiądz, że pracuje również w trybie opisanym wyżej, tzn. nie chodzi non-stop. Jak przyjdą temperatury poniżej 5 st.C to dam znać.

Ciekawostki:

Zainstalowąłem w smartfonie aplikacyjki do pomiaru głośności i poziomu wibracji.

Podczas pracy PCi wyniki są następujące:

- głośność 75 dB (katalogowo podają, że ma być 54 dB)

- wibracje 2,5

[ATTACH=CONFIG]232221[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]232222[/ATTACH]

Te 56 dB to pewnie wg jakiejś normy w określonych warunkach

Gdyby PC miała naprawde 75 db to słyszałbyś ją w czasie pracy wszędzie, i na dworze i w domu

Ja swoją słysze tylko jak jest idealnie cicho w domu w jednym pokoju i w nocy czasem też słyszę

Kiedyś otwierałem pokrywe i źle ją zamontowałem, wtedy drgania były qre..ne a dzwięk okropny

Te 56 dB to pewnie wg jakiejś normy w określonych warunkach

Gdyby PC miała naprawde 75 db to słyszałbyś ją w czasie pracy wszędzie, i na dworze i w domu

I tak niestety jest: słyszę ją w każdym miejscu domu, słabiej lub mocniej zależy z którego miejsca. Na wiosnę planuję wyłożenie ścian, sufitu i podłogi "kotłowni" izolacją akustyczną.

Jeżeli masz możliwość to prosiłbym o zainstalowanie aplikacji w telefonie i pomiar (metoda pomiaru: telefon leży na pompie). Jestem bardzo ciekawy jaki będzie wynik u innych użytkowników Dimplexów.