Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wil35

Recommended Posts

I tak niestety jest: słyszę ją w każdym miejscu domu, słabiej lub mocniej zależy z którego miejsca. Na wiosnę planuję wyłożenie ścian, sufitu i podłogi "kotłowni" izolacją akustyczną.

Jeżeli masz możliwość to prosiłbym o zainstalowanie aplikacji w telefonie i pomiar (metoda pomiaru: telefon leży na pompie). Jestem bardzo ciekawy jaki będzie wynik u innych użytkowników Dimplexów.

to wam współczuję. U mnie słychać ją tylko w kotłowni. Może to kwestia połączeń z instalacją . Ciekawe czy nie ma hałasu więcej u tych co mają grzejniki w niektórych pomieszczeniach, bu u mnie grzejników brak.

• Odpowiedzi 405
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ciekawostki:

Zainstalowąłem w smartfonie aplikacyjki do pomiaru głośności i poziomu wibracji.

Podczas pracy PCi wyniki są następujące:

- głośność 75 dB (katalogowo podają, że ma być 54 dB)

Polozylem smartfona na moja pompe ciepla. Oto wynik "pomiaru":

http://szkut.com/dom/t/sound_20131229_220024_a.png

W odleglosci jednego metra 2dB mniej.

Edytowane przez Pyxis

Mam w doopie czy mi wierzysz, czy nie.

Zrobilem screena, bo tak latwiej i czytelniej. Info zreszta nie jest dla Ciebie.:)

wiem że nie dla mnie to dla tych potencjalnych użytkowników co w nocnej taniej taryfie będą słuchali hałasu na poziomie odkurzacza albo wybudują sobie specjalnie piwnicę wyciszona na pc

Mialem Ci jeszcze "na zlosc" podokrecac srubki mocujace blachy do ramy, to bym jeszcze ze 2-3dB urwal pewnie. :)

Pompa chodzi teraz w trybie CO. Przy koncu grzania CWU jest nieco glosniejsza.

no to byłby trochę cichszy odkurzacz wierz mi albo nie że nasłuchałem się scroli zwłaszcza ładnie brzmią jak się zatrzymują

pytałem czy Tobie słowo przepraszam przechodzi przez klawiaturę

no to byłby trochę cichszy odkurzacz wierz mi albo nie że nasłuchałem się scroli zwłaszcza ładnie brzmią jak się zatrzymują

pytałem czy Tobie słowo przepraszam przechodzi przez klawiaturę

Nie jest glosna i to mnie cieszy.

Jesli kogos nazwe bezpodstawnie "sciemniaczem" sugerujac klamstwo - bez mrugniecia okiem.

no to super od dzisiaj powołuje się na dane przez ciebie podane

-hałas 60 - 65db (no bo głośniej przy cwu)

-scop z podanych przez ciebie linków do opomiarowanych instalacji

oczekuje przeprosin za łowcę jeleni ponieważ nie zrealizowałem instalacji u żadnego użytkownika "poznanego" na tym forum

no to super od dzisiaj powołuje się na dane przez ciebie podane

-hałas 60 - 65db (no bo głośniej przy cwu)

-scop z podanych przez ciebie linków do opomiarowanych instalacji

Ten moj "pomiar" pokazuje wartosc 55dB. Przy CWU bedzie moze ze 2dB wiecej. To jest skala logarytmiczna. Skad te 60-65dB?

oczekuje przeprosin za łowcę jeleni ponieważ nie zrealizowałem instalacji u żadnego użytkownika "poznanego" na tym forum

Dobra, dobra "sciemniaczu". :)

wierz mi albo nie że nasłuchałem się scroli zwłaszcza ładnie brzmią jak się zatrzymują

No tak, zatrzymywanie sprężarki trwa kilka godzin, to rzeczywiście może przeszkadzać. Współczuję.

PS. Mógłbyś pisać po polsku? To znaczy stosując znaki interpunkcyjne chociażby i wielką literę na początku zdania?

...Bo mam wrażenie że pisze przysłowiowe już "dziecko neostrady"... :(

No tak, zatrzymywanie sprężarki trwa kilka godzin, to rzeczywiście może przeszkadzać. Współczuję.

PS. Mógłbyś pisać po polsku? To znaczy stosując znaki interpunkcyjne chociażby i wielką literę na początku zdania?

...Bo mam wrażenie że pisze przysłowiowe już "dziecko neostrady"... :(

Pierwsze słyszę że zatrzymanie trwa kilka godzin. Chyba chodziło o sytuacje jak jest kilka zatrzymań na godzinę.

Mógłbyś wyrażać się precyzyjnie w tej kwestii - język polski jest bogaty i nie chciałbym podejrzewać Cię też o to "dziecko ..." :D

Pierwsze słyszę że zatrzymanie trwa kilka godzin.

Mało domyślny jesteś, myślałem że zrozumiesz żarcik.... Następnym razem dodam "oczko" - o takie: ;)

Chyba chodziło o sytuacje jak jest kilka zatrzymań na godzinę.

...Powiem tylko jedno - współczuję ludziom którzy mają tak działającą instalację.

Mógłbyś wyrażać się precyzyjnie w tej kwestii - język polski jest bogaty i nie chciałbym podejrzewać Cię też o to "dziecko ..." :D

Na ten temat już nie będę kontynuować dyskusji, sorry ;)