mardor1971 29.12.2013 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 I tak niestety jest: słyszę ją w każdym miejscu domu, słabiej lub mocniej zależy z którego miejsca. Na wiosnę planuję wyłożenie ścian, sufitu i podłogi "kotłowni" izolacją akustyczną. Jeżeli masz możliwość to prosiłbym o zainstalowanie aplikacji w telefonie i pomiar (metoda pomiaru: telefon leży na pompie). Jestem bardzo ciekawy jaki będzie wynik u innych użytkowników Dimplexów. to wam współczuję. U mnie słychać ją tylko w kotłowni. Może to kwestia połączeń z instalacją . Ciekawe czy nie ma hałasu więcej u tych co mają grzejniki w niektórych pomieszczeniach, bu u mnie grzejników brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardor1971 29.12.2013 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 a propo pomiarów to o ile pamiętam cos inego to hałas mierzy się 1 metr od źródła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.12.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 (edytowane) Ciekawostki: Zainstalowąłem w smartfonie aplikacyjki do pomiaru głośności i poziomu wibracji. Podczas pracy PCi wyniki są następujące: - głośność 75 dB (katalogowo podają, że ma być 54 dB) Polozylem smartfona na moja pompe ciepla. Oto wynik "pomiaru": http://szkut.com/dom/t/sound_20131229_220024_a.png W odleglosci jednego metra 2dB mniej. Edytowane 29 Grudnia 2013 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 29.12.2013 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Polozylem smartfona na moja pompe ciepla. Oto wynik "pomiaru": http://szkut.com/dom/t/sound_20131229_220024_a.png W odleglosci jednego metra 2dB mniej. Zrób zdjęcie jak leży na pompie ściemniaczu Tam jest taki sam scrlol jak w dimplexie może nawet tańsza wersja dla europy bis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.12.2013 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Zrób zdjęcie jak leży na pompie ściemniaczu Tam jest taki sam scrlol jak w dimplexie może nawet tańsza wersja dla europy bis Mam w doopie czy mi wierzysz, czy nie. Zrobilem screena, bo tak latwiej i czytelniej. Info zreszta nie jest dla Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 29.12.2013 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 U mnie jak lezy na srodku obudowy to jest 64..65 dB a przed pc 1m i na wysokosci 1m jest 58..59 dB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 29.12.2013 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Mam w doopie czy mi wierzysz, czy nie. Zrobilem screena, bo tak latwiej i czytelniej. Info zreszta nie jest dla Ciebie. wiem że nie dla mnie to dla tych potencjalnych użytkowników co w nocnej taniej taryfie będą słuchali hałasu na poziomie odkurzacza albo wybudują sobie specjalnie piwnicę wyciszona na pc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.12.2013 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 wiem że nie dla mnie to dla tych potencjalnych użytkowników co w nocnej taniej taryfie będą słuchali hałasu na poziomie odkurzacza albo wybudują sobie specjalnie piwnicę wyciszona na pc Licze (chciaz to nadzieje plonne) na Twoje przeprosiny http://szkut.com/dom/Dom91.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 29.12.2013 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 no super przepraszam - tobie takie coś przechodzi przez klawiaturę p.s. wyłączyłeś sprężarkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.12.2013 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 no super przepraszam - tobie takie coś przechodzi przez klawiaturę p.s. wyłączyłeś sprężarkę ? Mialem Ci jeszcze "na zlosc" podokrecac srubki mocujace blachy do ramy, to bym jeszcze ze 2-3dB urwal pewnie. Pompa chodzi teraz w trybie CO. Przy koncu grzania CWU jest nieco glosniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 29.12.2013 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Mialem Ci jeszcze "na zlosc" podokrecac srubki mocujace blachy do ramy, to bym jeszcze ze 2-3dB urwal pewnie. Pompa chodzi teraz w trybie CO. Przy koncu grzania CWU jest nieco glosniejsza. no to byłby trochę cichszy odkurzacz wierz mi albo nie że nasłuchałem się scroli zwłaszcza ładnie brzmią jak się zatrzymują pytałem czy Tobie słowo przepraszam przechodzi przez klawiaturę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.12.2013 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 no to byłby trochę cichszy odkurzacz wierz mi albo nie że nasłuchałem się scroli zwłaszcza ładnie brzmią jak się zatrzymują pytałem czy Tobie słowo przepraszam przechodzi przez klawiaturę Nie jest glosna i to mnie cieszy. Jesli kogos nazwe bezpodstawnie "sciemniaczem" sugerujac klamstwo - bez mrugniecia okiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 29.12.2013 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 no to super od dzisiaj powołuje się na dane przez ciebie podane-hałas 60 - 65db (no bo głośniej przy cwu)-scop z podanych przez ciebie linków do opomiarowanych instalacji oczekuje przeprosin za łowcę jeleni ponieważ nie zrealizowałem instalacji u żadnego użytkownika "poznanego" na tym forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.12.2013 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 no to super od dzisiaj powołuje się na dane przez ciebie podane -hałas 60 - 65db (no bo głośniej przy cwu) -scop z podanych przez ciebie linków do opomiarowanych instalacji Ten moj "pomiar" pokazuje wartosc 55dB. Przy CWU bedzie moze ze 2dB wiecej. To jest skala logarytmiczna. Skad te 60-65dB? oczekuje przeprosin za łowcę jeleni ponieważ nie zrealizowałem instalacji u żadnego użytkownika "poznanego" na tym forum Dobra, dobra "sciemniaczu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 29.12.2013 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 wierz mi albo nie że nasłuchałem się scroli zwłaszcza ładnie brzmią jak się zatrzymują No tak, zatrzymywanie sprężarki trwa kilka godzin, to rzeczywiście może przeszkadzać. Współczuję. PS. Mógłbyś pisać po polsku? To znaczy stosując znaki interpunkcyjne chociażby i wielką literę na początku zdania? ...Bo mam wrażenie że pisze przysłowiowe już "dziecko neostrady"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 29.12.2013 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 pierwsze słowo się liczy było 67 obniżyłem do 60 65 a deklarowałeś że głośniej przy cwu więc to ty ściemniasz gdzie przepraszam - tak przypuszczałem nie przechodzi co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.12.2013 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 pierwsze słowo się liczy było 67 obniżyłem do 60 65 a deklarowałeś że głośniej przy cwu więc to ty ściemniasz gdzie przepraszam - tak przypuszczałem nie przechodzi co? O czym Ty bredzisz? Jakie 67? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 29.12.2013 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 No tak, zatrzymywanie sprężarki trwa kilka godzin, to rzeczywiście może przeszkadzać. Współczuję. PS. Mógłbyś pisać po polsku? To znaczy stosując znaki interpunkcyjne chociażby i wielką literę na początku zdania? ...Bo mam wrażenie że pisze przysłowiowe już "dziecko neostrady"... Pierwsze słyszę że zatrzymanie trwa kilka godzin. Chyba chodziło o sytuacje jak jest kilka zatrzymań na godzinę. Mógłbyś wyrażać się precyzyjnie w tej kwestii - język polski jest bogaty i nie chciałbym podejrzewać Cię też o to "dziecko ..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 29.12.2013 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Polozylem smartfona na moja pompe ciepla. Oto wynik "pomiaru": http://szkut.com/dom/t/sound_20131229_220024_a.png W odleglosci jednego metra 2dB mniej. o tu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 29.12.2013 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Pierwsze słyszę że zatrzymanie trwa kilka godzin. Mało domyślny jesteś, myślałem że zrozumiesz żarcik.... Następnym razem dodam "oczko" - o takie: Chyba chodziło o sytuacje jak jest kilka zatrzymań na godzinę. ...Powiem tylko jedno - współczuję ludziom którzy mają tak działającą instalację. Mógłbyś wyrażać się precyzyjnie w tej kwestii - język polski jest bogaty i nie chciałbym podejrzewać Cię też o to "dziecko ..." Na ten temat już nie będę kontynuować dyskusji, sorry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts