mkm silesia 29.12.2013 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Mało domyślny jesteś, myślałem że zrozumiesz żarcik.... Następnym razem dodam "oczko" - o takie: ...Powiem tylko jedno - współczuję ludziom którzy mają tak działającą instalację. Na ten temat już nie będę kontynuować dyskusji, sorry również myślałem o sytuacji jak coś działa "nie tak" choć z tego co pamiętam producent dopuszcza ok. 5 rozruchów na godzinę co nie oznacza że tak ma działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.12.2013 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 o tu Przeciez widzisz odczyt z pracy pompy. Pokazane jest 56dB. 67 to maksymalne wskazanie podczas tego pomiaru - pewnie jak kladlem telefon na pompie (masz przeciez wykres jeszcze - czy to za trudne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 29.12.2013 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Przeciez widzisz odczyt z pracy pompy. Pokazane jest 56dB. 67 to maksymalne wskazanie podczas tego pomiaru - pewnie jak kladlem telefon na pompie (masz przeciez wykres jeszcze - czy to za trudne). Jednak burak jesteś może w garniturze i nie na furmance ale burak. Niech ci będzie 56 i 58 czyli pod odkurzacz podpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.12.2013 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Jednak burak jesteś może w garniturze i nie na furmance ale burak. Niech ci będzie 56 i 58 czyli pod odkurzacz podpada. Ja jestem burak, bo Ty nie mozesz sobie poradzic z obrazkiem, wykresem i kilkoma zdaniami tekstu pisanego? Nieodgadnione jest dla mnie jak i gdzie bladzi Twoj umysl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 29.12.2013 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Ja jestem burak, bo Ty nie mozesz sobie poradzic z obrazkiem, wykresem i kilkoma zdaniami tekstu pisanego? Nieodgadnione jest dla mnie jak i gdzie bladzi Twoj umysl. pierwsze zdanie dotyczyło pierwszej części dyskusji nie wykresu - myślałem że Twój lotny umysł pojmie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 30.12.2013 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 (edytowane) Niech ci będzie 56 i 58 czyli pod odkurzacz podpada. Nie podpada, bo "składowa" hałasu jest inna dla odkurzacza i PCi. Dane podawane są w dB(A), a filtr (A) tnie do 40dB w częstotliwościach od 0,5 do 4 kHz. Inaczej mówiąc hałas odkurzacza mierzony tą "aplikacją" będzie (powinien być) o 20 - 30dB większy od hałasu PCi - w dużym uproszczeniu. Edytowane 30 Grudnia 2013 przez sSiwy12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 06.01.2014 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Odświeżam temat: czy ktoś z użytkowników Dimplexów wykonał pomiar głośności ? Procedura: - zainstalować miernik na smartfonie: https://play.google.com/store/apps/details?id=kr.sira.sound&hl=en - pomiar wykonać kładąc telefon na pompie Ciekawym wyników Waszych pomiarów. U mnie niestety bardzo głośno: 75 dB Kolega Pyxis miał wynik 56 dB I drugi nowy temat: w Dimplexie jest "tryb wakacje" W ustawieniach tego trybu podaje się liczbę dni wakacji. W dokumentacji piszą, że w tym trybie pompa pracuje na obniżonej krzywej grzania oraz wyłącza grzanie cwu. Nie znalazłem jednak informacji o ile K krzywa grzania jest obniżana. Czy ktos już korzystał z tego trybu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.01.2014 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Niech ci będzie 56 i 58 czyli pod odkurzacz podpada. Dzisiaj zmierzylem halas mojej jednostki centralnej odkurzacza. Z ogleglosci 1m od strony wylotu powietrza chlodzacego to 75-76dB. To jednak "troszke" wiecej niz 55dB pompy. Jesli porownywalnie halasuje pompa rafika, to cos musi miec z nia nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 06.01.2014 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 - pomiar wykonać kładąc telefon na pompie To nie jest dobra metoda. Jeden telefon będzie podgumowany, drugi metalowy i wyjdą duże różnice dla tego samego hałasu. Lepiej mierzyć, tak jak to zrobił Pyxis: z odległości 1m trzymając telefon w ręce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.01.2014 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 To nie jest dobra metoda. Jeden telefon będzie podgumowany, drugi metalowy i wyjdą duże różnice dla tego samego hałasu. Lepiej mierzyć, tak jak to zrobił Pyxis: z odległości 1m trzymając telefon w ręce. Przy pomiarze na obudowie pompy jak i w odleglosci 1m od niej wskazania praktycznie sie nie roznily (1dB). To duzy obiekt jednak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk68 06.01.2014 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Odświeżam temat: czy ktoś z użytkowników Dimplexów wykonał pomiar głośności ? po 22 zmierzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 06.01.2014 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Przy pomiarze na obudowie pompy Jak kalibrowałeś aplikację ? Bo u mnie bez kalibracji wychodzi 70-75dB jak rozmawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.01.2014 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Jak kalibrowałeś aplikację ? Bo u mnie bez kalibracji wychodzi 70-75dB jak rozmawiam. Nie kalibrowalem. Zainstalowalem i mierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 06.01.2014 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Nie kalibrowalem. Zainstalowalem i mierze. U mnie na tablecie bez kalibracji wychodzą niestety bzdury. Może ten wysoki pomiar Dimplexa też tak wyszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 06.01.2014 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 darmowa apka w markecie google zaiste wiarygodne zrodlo informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.01.2014 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 U mnie na tablecie bez kalibracji wychodzą niestety bzdury. Może ten wysoki pomiar Dimplexa też tak wyszedł. Moj telefon jest na fotkach paplikacji na www. Moze to cos zmienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.01.2014 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 darmowa apka w markecie google zaiste wiarygodne zrodlo informacji Wersja Pro nie jest bezplatna, ale czy to cos zmienia. To nie pomiar tylko porownanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 06.01.2014 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Moj telefon jest na fotkach paplikacji na www. Moze to cos zmienia. Bardzo możliwe, jednak wydaje mi się, że bez kalibracji z jakimś wzorcem hałasu pomiary są mało wiarygodne, zwłaszcza na jakimś innym urządzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.01.2014 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Bardzo możliwe, jednak wydaje mi się, że bez kalibracji z jakimś wzorcem hałasu pomiary są mało wiarygodne, zwłaszcza na jakimś innym urządzeniu. Bardzo mozliwe, ale nie ma z czym porownac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 06.01.2014 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Takie "pomiary" są w ogóle niewiarygodne. Tym bardziej jeśli ktoś kładzie mikrofon bezpośrednio na blaszanej obudowie która najczęściej rezonuje Nawet nie ma o czym dyskutować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts