Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mało domyślny jesteś, myślałem że zrozumiesz żarcik.... Następnym razem dodam "oczko" - o takie: ;)

...Powiem tylko jedno - współczuję ludziom którzy mają tak działającą instalację.

Na ten temat już nie będę kontynuować dyskusji, sorry ;)

również myślałem o sytuacji jak coś działa "nie tak" choć z tego co pamiętam producent dopuszcza ok. 5 rozruchów na godzinę co nie oznacza że tak ma działać

• Odpowiedzi 405
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

o tu

Przeciez widzisz odczyt z pracy pompy. Pokazane jest 56dB. 67 to maksymalne wskazanie podczas tego pomiaru - pewnie jak kladlem telefon na pompie (masz przeciez wykres jeszcze - czy to za trudne).

Przeciez widzisz odczyt z pracy pompy. Pokazane jest 56dB. 67 to maksymalne wskazanie podczas tego pomiaru - pewnie jak kladlem telefon na pompie (masz przeciez wykres jeszcze - czy to za trudne).

Jednak burak jesteś może w garniturze i nie na furmance ale burak.

Niech ci będzie 56 i 58 czyli pod odkurzacz podpada.

Jednak burak jesteś może w garniturze i nie na furmance ale burak.

Ja jestem burak, bo Ty nie mozesz sobie poradzic z obrazkiem, wykresem i kilkoma zdaniami tekstu pisanego?

Nieodgadnione jest dla mnie jak i gdzie bladzi Twoj umysl. :D

Ja jestem burak, bo Ty nie mozesz sobie poradzic z obrazkiem, wykresem i kilkoma zdaniami tekstu pisanego?

Nieodgadnione jest dla mnie jak i gdzie bladzi Twoj umysl. :D

pierwsze zdanie dotyczyło pierwszej części dyskusji nie wykresu - myślałem że Twój lotny umysł pojmie...

Nie podpada, bo "składowa" hałasu jest inna dla odkurzacza i PCi.

Dane podawane są w dB(A), a filtr (A) tnie do 40dB w częstotliwościach od 0,5 do 4 kHz.

Inaczej mówiąc hałas odkurzacza mierzony tą "aplikacją" będzie (powinien być) o 20 - 30dB większy od hałasu PCi - w dużym uproszczeniu.

Edytowane przez sSiwy12

Odświeżam temat: czy ktoś z użytkowników Dimplexów wykonał pomiar głośności ?

Procedura:

- zainstalować miernik na smartfonie: https://play.google.com/store/apps/details?id=kr.sira.sound&hl=en

- pomiar wykonać kładąc telefon na pompie

Ciekawym wyników Waszych pomiarów.

U mnie niestety bardzo głośno: 75 dB :mad: Kolega Pyxis miał wynik 56 dB

I drugi nowy temat: w Dimplexie jest "tryb wakacje" W ustawieniach tego trybu podaje się liczbę dni wakacji. W dokumentacji piszą, że w tym trybie pompa pracuje na obniżonej krzywej grzania oraz wyłącza grzanie cwu. Nie znalazłem jednak informacji o ile K krzywa grzania jest obniżana. Czy ktos już korzystał z tego trybu ?

Dzisiaj zmierzylem halas mojej jednostki centralnej odkurzacza. Z ogleglosci 1m od strony wylotu powietrza chlodzacego to 75-76dB. To jednak "troszke" wiecej niz 55dB pompy. :)

Jesli porownywalnie halasuje pompa rafika, to cos musi miec z nia nie tak.

- pomiar wykonać kładąc telefon na pompie

To nie jest dobra metoda. Jeden telefon będzie podgumowany, drugi metalowy i wyjdą duże różnice dla tego samego hałasu. Lepiej mierzyć, tak jak to zrobił Pyxis: z odległości 1m trzymając telefon w ręce.

To nie jest dobra metoda. Jeden telefon będzie podgumowany, drugi metalowy i wyjdą duże różnice dla tego samego hałasu. Lepiej mierzyć, tak jak to zrobił Pyxis: z odległości 1m trzymając telefon w ręce.

Przy pomiarze na obudowie pompy jak i w odleglosci 1m od niej wskazania praktycznie sie nie roznily (1dB). To duzy obiekt jednak jest.

Moj telefon jest na fotkach paplikacji na www. Moze to cos zmienia.

Bardzo możliwe, jednak wydaje mi się, że bez kalibracji z jakimś wzorcem hałasu pomiary są mało wiarygodne, zwłaszcza na jakimś innym urządzeniu.

Bardzo możliwe, jednak wydaje mi się, że bez kalibracji z jakimś wzorcem hałasu pomiary są mało wiarygodne, zwłaszcza na jakimś innym urządzeniu.

Bardzo mozliwe, ale nie ma z czym porownac.

Takie "pomiary" są w ogóle niewiarygodne. Tym bardziej jeśli ktoś kładzie mikrofon bezpośrednio na blaszanej obudowie która najczęściej rezonuje ;)

Nawet nie ma o czym dyskutować.