Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wil35

Recommended Posts

Mało domyślny jesteś, myślałem że zrozumiesz żarcik.... Następnym razem dodam "oczko" - o takie: ;)

...Powiem tylko jedno - współczuję ludziom którzy mają tak działającą instalację.

Na ten temat już nie będę kontynuować dyskusji, sorry ;)

również myślałem o sytuacji jak coś działa "nie tak" choć z tego co pamiętam producent dopuszcza ok. 5 rozruchów na godzinę co nie oznacza że tak ma działać

• Odpowiedzi 405
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przeciez widzisz odczyt z pracy pompy. Pokazane jest 56dB. 67 to maksymalne wskazanie podczas tego pomiaru - pewnie jak kladlem telefon na pompie (masz przeciez wykres jeszcze - czy to za trudne).

Jednak burak jesteś może w garniturze i nie na furmance ale burak.

Niech ci będzie 56 i 58 czyli pod odkurzacz podpada.

Nie podpada, bo "składowa" hałasu jest inna dla odkurzacza i PCi.

Dane podawane są w dB(A), a filtr (A) tnie do 40dB w częstotliwościach od 0,5 do 4 kHz.

Inaczej mówiąc hałas odkurzacza mierzony tą "aplikacją" będzie (powinien być) o 20 - 30dB większy od hałasu PCi - w dużym uproszczeniu.

Edytowane przez sSiwy12

Odświeżam temat: czy ktoś z użytkowników Dimplexów wykonał pomiar głośności ?

Procedura:

- zainstalować miernik na smartfonie: https://play.google.com/store/apps/details?id=kr.sira.sound&hl=en

- pomiar wykonać kładąc telefon na pompie

Ciekawym wyników Waszych pomiarów.

U mnie niestety bardzo głośno: 75 dB :mad: Kolega Pyxis miał wynik 56 dB

I drugi nowy temat: w Dimplexie jest "tryb wakacje" W ustawieniach tego trybu podaje się liczbę dni wakacji. W dokumentacji piszą, że w tym trybie pompa pracuje na obniżonej krzywej grzania oraz wyłącza grzanie cwu. Nie znalazłem jednak informacji o ile K krzywa grzania jest obniżana. Czy ktos już korzystał z tego trybu ?

Dzisiaj zmierzylem halas mojej jednostki centralnej odkurzacza. Z ogleglosci 1m od strony wylotu powietrza chlodzacego to 75-76dB. To jednak "troszke" wiecej niz 55dB pompy. :)

Jesli porownywalnie halasuje pompa rafika, to cos musi miec z nia nie tak.

To nie jest dobra metoda. Jeden telefon będzie podgumowany, drugi metalowy i wyjdą duże różnice dla tego samego hałasu. Lepiej mierzyć, tak jak to zrobił Pyxis: z odległości 1m trzymając telefon w ręce.

Przy pomiarze na obudowie pompy jak i w odleglosci 1m od niej wskazania praktycznie sie nie roznily (1dB). To duzy obiekt jednak jest.