Pyxis 06.01.2014 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 U mnie pomiedzy polozeniem na obudowie a trzymaniem w lapie w odleglosci 1m bylo 1dB roznicy, wiec to nie to. Moze u rafika to cos zmieni. Niech pomerzy trzymajac w lapce fona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk68 06.01.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 u mnie wychodzi 57 według tej aplikacji mierzone tabletem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 06.01.2014 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 OK, zgodnie z sugestiami przed pomiarem zrobiłem z menu aplikacyjki kalibrację. Kiedy w "kotłowni" było zupełnie cicho sprowadziłem wskazanie do 0dB obniżając poziom "zero" o -34dB. Przy tak skalibrowanej aplikacji pomiar wskazywał od -1 do +1dB. Podczas pracy PCi: - w odległości 1m od jednostki, trzymając telefon w dłoni: 33dB - leżący na obudowie smartfon: 40dB Wygląda więc na to, że bez kalibracji wychodził właśnie mój poprzedni wynik: 34+40=74dB (przy leżącym telefonie) Przy "pomiarze" w odległości 1m byłby 67dB. I tak i tak moim zdaniem mam głośno, choć, no własnie, najlepiej by było pojawić się u kogoś i posłuchać aby porównać. Panowie, nie ma co wytaczać armat wiedzy i fizyki akustyki. Pomysł "pomiaru" głośności pracy PCi był tylko w celu porównania głośności naszych pomp i wydaje mi się, że jest on lepszy niż opisywanie w stylu "chodzi" jak lodówka albo odkurzacz... troche dystansu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.01.2014 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Hehe... no to kalibracja pomaga. Tez wydawalo mi sie to nieprawdopodobne. Skalibrowalem tak jak Ty. Pusty pokoj z dywanem. Zmniejszalem na wstrzymanym oddechu dotad, az pokazywal wartosci pomiedzy 0-2dB nie wchodzac w wartosci ujemne.Polozony na pompie odczyt 26dB. Trzymany w lapce 1m od pompy odczyt 25dB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 06.01.2014 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Polozony na pompie odczyt 26dB. Trzymany w lapce 1m od pompy odczyt 25dB. Oczywiście na nie pracującej pompie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.01.2014 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Oczywiście na nie pracującej pompie? Oczywiscie na grzejacej CO. Tani prad mam juz o tej porze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 06.01.2014 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Hehe... no to kalibracja pomaga. Tez wydawalo mi sie to nieprawdopodobne. Skalibrowalem tak jak Ty. Pusty pokoj z dywanem. Zmniejszalem na wstrzymanym oddechu dotad, az pokazywal wartosci pomiedzy 0-2dB nie wchodzac w wartosci ujemne. Polozony na pompie odczyt 26dB. Trzymany w lapce 1m od pompy odczyt 25dB. O właśnie, o takie porówania tu chodzi Z odległości 1m: 33dB vs. 25dB Na pompie: 40dB vs. 26dB Wnioski: moja PCi głośniejsza a większa różnica w pomierze z leżącym telefonem na pompie sugeruje, że również bardziej wibrująca Wielkie dzięki za wyniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 06.01.2014 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Oczywiscie na grzejacej CO. Tani prad mam juz o tej porze. Tani prąd to dzisiaj był cały dzień Weryfikowałem na liczniku głównym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.01.2014 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Tani prąd to dzisiaj był cały dzień Weryfikowałem na liczniku głównym. Nie u mnie niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 06.01.2014 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Oczywiscie na grzejacej CO. Tani prad mam juz o tej porze. No to masz wiarygodność tych "pomiarów" telefonem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.01.2014 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 No to masz wiarygodność tych "pomiarów" telefonem Dlaczego? Roznica 8dB to nie jest znowu taki kosmos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 06.01.2014 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 (edytowane) Nie u mnie niestety. Też myślałem, że nie będzie dzisiaj tani, bo 6 stycznia jest świętem chyba od dwóch lat a licznik mam od rozpoczęcia budowy czyli lipiec 2010. Może podczas weryfikacyjnych odczytów (masz takie ?) prowadzonych przez pracowników ZE "dograli" ten dzień jako rozliczany w taniej taryfie ? Rozumiem, że w pozostałe dni masz tani, np. 1 styczeń, 25 grudzień, 26 grudzień. Weryfikowałeś ? PS. za wikipedią: 6 stycznia – Święto Trzech Króli, obowiązuje od 1 stycznia 2011 roku (właśc. w chrześcijaństwie: Uroczystość Objawienia Pańskiego, czyli Epifanii) PS. 2 Ale najpierw byłem w G11, G12w mam od daty zamieszkania czyli od czerwca 2012, więc wymieniali licznik już po ustanowieniu dnia 6 stycznia dniem wolnym Edytowane 6 Stycznia 2014 przez rafikW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.01.2014 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Mam tani prad wiecej niz standardowo TYLKO w weekendy. Weryfikowalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 06.01.2014 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 (edytowane) Mam tani prad wiecej niz standardowo TYLKO w weekendy. Weryfikowalem. No to słabo, choć dopuszczalne przez dostawcę. W regulaminach i na stronach www (bynajmniej w Enerdze) piszą wyraźnie: tania energia elektryczna w godzinach nocnych, weekendy i dniach ustawowo wolnych od pracy* * gdy układy pomiarowo-rozliczeniowe na to pozwalają PS. Jak sprawdzam na wikipedii, dni ustawowo wolnych od pracy ze stałymi datami jest w roku 9: 1 stycznia – Nowy Rok 6 stycznia – Święto Trzech Króli 1 maja – Święto Państwowe 3 maja – Święto Narodowe Trzeciego Maja 15 sierpnia – Wniebowzięcie Najświętszej Marii Panny 1 listopada – Uroczystość Wszystkich Świętych 11 listopada – Narodowe Święto Niepodległości 25 grudnia – pierwszy dzień Bożego Narodzenia 26 grudnia – drugi dzień Bożego Narodzenia Edytowane 6 Stycznia 2014 przez rafikW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 06.01.2014 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Dlaczego? Roznica 8dB to nie jest znowu taki kosmos. Pyksi - wierzysz w takie pomiary, wierzysz w 25dB? NIBE podaje 43dB a Ty masz 25? Sorry ale ja wysiadam na chwilę do baru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.01.2014 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Pyksi - wierzysz w takie pomiary, wierzysz w 25dB? NIBE podaje 43dB a Ty masz 25? Sorry ale ja wysiadam na chwilę do baru Nie mialem do czynienia z pomiarami glosnosci. Nie mam odniesienia. Ergo: mozna mi kazdy kit wcisnac w tym zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 06.01.2014 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 A ja również nie miałem ale znam dane z katalogu i znam doświadczenia słuchowe z uruchomień na przykład. Takie NIBE ma dla wszystkich pomp na papierze 43dB a jak uruchamiam "dziesiątkę" i "dwunastkę" to za chińskiego boga bym znaku równości w tej dziedzinie nie postawił, oj nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 22.11.2014 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 SI11TU słuchałem ostatnio i jest naprawdę cichutka. Napowietrzacz od oczyszczalni biologicznej (mała pompka powietrza) pracuje z podobnym natężeniem hałasu o ile nie głośniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 20.01.2015 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 w trybie serwisowym (wejście: ESC + ENTER przez 5 sekund) w menu Ustawienia jest "urządzenia kontrolne pompy" -> "optymalizacja urządzenia pompa grzewcza" domyślnie jest ustawione na "NIE" I to ustawienie zdaje się, że powoduje, iż pompka GZ pracuje 24/7 poniżej tych chyba 4 czy 5 st.C. Ale po zmianie na "TAK" praca tej pompki zmienia się na następujący tryb:1) wyłącza się 30 min po wyłączeniu PCi2) kiedy temp powrotu spada poniżej wartości zadanej to włącza się na 7 min3) pracuje zawsze przy trybie grzania (wraz z pompą) oraz przy niebezpieczeństwie mrozuTaką informację o trybie pracy pompki GZ po zmianie rzeczonego ustawienia otrzymałem od jednego kolegi forumowicza. Ja miałem u siebie od początku to ustawienie na "TAK" i u mnie pompka GZ "chodzi" właśnie według tego scenariusza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 22.01.2015 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Miałem włączoną optymalizację, działa cały czas wg mnie bez sensuzastanawiam się nad zewnętrznym sterowaniem pompką, ale to pewnie po sezonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts