Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wil35

Recommended Posts

• Odpowiedzi 405
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zamówiłem kompletną PC Dimplex SI 11 TE - wypas tak jak w linku

http://www.eco-thermal.com.pl/sites/default/files/cennik_promocyjny_-_pakiety_pc_dimplex.pdf

Do tego 220 m odwiertów, sondy muovitech

Razem 37500 zł z montażem i uruchomieniem

Cena wydaje się być znośna

O domie - standardowe zapotrzebowanie na ciepło 14KW

Dom wybudowany z Ytonga pp2/04 24 cm grubości ,ściany wewnętrzne z silki ocieplony z zewnątrz 20 cm styro swisspor lambda 0,31 , okna 031 montowane w warstwie ocieplenia, podłoga 20 cm styro, okna dachowe fakro UTT06 lambda 0,8

dach jeszcze nie ocieplony, planuje 15 cm pianki i 2x po 5 cm wełny toprock

http://www.eco-thermal.com.pl/sites/default/files/cennik_promocyjny_-_pakiety_pc_dimplex.pdf

Dom wybudowany z Ytonga pp2/04 24 cm grubości ,ściany wewnętrzne z silki ocieplony z zewnątrz 20 cm styro swisspor lambda 0,31 , okna 031 montowane w warstwie ocieplenia, podłoga 20 cm styro, okna dachowe fakro UTT06 lambda 0,8

Bez podłogówki i bez vat??

Bez podłogówki i bez vat??

Bez podłogówki bo jeszcze nie zagłębiałem się w temat co i jak tak naprawde powinienem zrobić czego unikać itd, mam oferte na 14 tyś brutto za 1400m bieżących i 60 zł brutto za m2 ogrzewania ściennego z tej samej firmy

kamyk68 - witam witam

Nie napisałeś jaki duży masz dom, jakie ocieplenie

Edytowane przez rosomakx4

Glen Dimplex pokazał nowy cennik.

generalnie dosyć spory wzrost cen , od kilku do 26 % .

niestety najbardziej drożeją najbardziej interesujące pakiety z gruntowymi pompami ciepła Si 7 - 14 TE ~ 25%.

kompaktowe pompy gruntowe HPK TEW ( z zasobn. cwu 230 L ) - ok 7%

podstawowe gruntowe Si - ok 13 - 15 %

powietrzne pompy podobnie , od ok 6 %

Kto wyliczył ze dla tego domu zapotrzebowanie na ciepło a właściwie obciążenie cieplne to 14 kW. Taka wartość jest typowa dla domu bardzo słabo ocieplonego lub wrecz nieocieplonego. Jeszcze się nie spotkałem z tak wysoką wartością, dla parametrów które podajesz jest to niemożliwe.

Nie wiem kto wyliczał ale szacuję tu bład ok 300 %, faktyczne obciązenie cieplne powinno wynosić ok. 4,0-5,5 kW.

Nie słyszałem o oknach 031, to jest wsp. U ?

ja mam HPK 9TEW 200 m odwiertu na 135 m kw domu ocieplonego 20 styro podłoga 20 poddasze 25 wełny przy nie do końca ocieplonym poddaszu zużyła mi 1600 kw prądu jestem zadowolony. całość podłogówka całość z odwiertem i montażem wyniosła mnie 50 tys zł

jak 1600KWH chyba na miesiąc, Dimplex jest dobry , ale nie aż tak by ogrzać dom przez rok za 800zł

No widzisz,jednak to jest możliwe :) Zapotrzebownie na ciepło ok.40-50kWh/m2/rok*135...

Resztę sobie oblicz albo nie doradzaj bo widzę,żeś zielony w temacie ogrzewania ;)

Gratuluje 10 W /m2

6750 kWh na sezon =200 dni co daje 33 kWh na dobę

Idąc dalej daje to moc średnią 1,4 kW można trochę odjąć na zyski od mieszkańców ,TV,internet zostanie 1 kW średnio i 2 ,5 kW dla -20 C

koszt ogrzewania prądem okło 3000 zł na szezon przy pc pw oszczędność 2000 zł na rok + 500zł na wodzie w lecie.

Amortyzacja pc pw poniżej 8 lat.A uwzględniając potencjalne odsetki 10 lat.

Wniosek: albo pc sie nie kalkuluje albo oszczędność:o

Gratuluje 10 W /m2

6750 kWh na sezon =200 dni co daje 33 kWh na dobę

Idąc dalej daje to moc średnią 1,4 kW można trochę odjąć na zyski od mieszkańców ,TV,internet zostanie 1 kW średnio i 2 ,5 kW dla -20 C

koszt ogrzewania prądem okło 3000 zł na szezon przy pc pw oszczędność 2000 zł na rok + 500zł na wodzie w lecie.

Amortyzacja pc pw poniżej 8 lat.A uwzględniając potencjalne odsetki 10 lat.

Wniosek: albo pc sie nie kalkuluje albo oszczędność:o

Mając zapotrzebowanie na ciepło nie da się obliczyć wprost projektowego obiążenia cieplnego. Te 2,5 kW obliczone sposobem "pi * drzwi" mówiąc kolokwialnie.

Jestem pełen podziwu dla niektórych ze mając tak mało danych są w stanie obliczyć tak dokładnie.

Mając zapotrzebowanie na ciepło nie da się obliczyć wprost projektowego obiążenia cieplnego. Te 2,5 kW obliczone sposobem "pi * drzwi" mówiąc kolokwialnie.

Jestem pełen podziwu dla niektórych ze mając tak mało danych są w stanie obliczyć tak dokładnie.

A co źle oszacowałem :

Sezon 200 dni i średnia temperatura +2 C ,Mam temperaturę w budynku i obliczeniową zewnętrzną to mam wszystko

Policz ty i zobaczymy ile wyjdzie

A tobie arturo ile wyszło zapotrzebowanie na C.O. wg dokładnych obliczeń

Kto wyliczył ze dla tego domu zapotrzebowanie na ciepło a właściwie obciążenie cieplne to 14 kW. Taka wartość jest typowa dla domu bardzo słabo ocieplonego lub wrecz nieocieplonego. Jeszcze się nie spotkałem z tak wysoką wartością, dla parametrów które podajesz jest to niemożliwe.

Nie wiem kto wyliczał ale szacuję tu bład ok 300 %, faktyczne obciązenie cieplne powinno wynosić ok. 4,0-5,5 kW.

Nie słyszałem o oknach 031, to jest wsp. U ?

A sam określasz nawet bez żadnych danych:P

jak 1600KWH chyba na miesiąc, Dimplex jest dobry , ale nie aż tak by ogrzać dom przez rok za 800zł

może wiesz lepiej ale mam podlicznik i tyle mi pokazuje. muszę dodać że tem temperatura w domu wynosiła 16-17 stopni ale przypodłogówce było na tyle ciepło że chodziłem w cienkim długim rękawku co pozwalało mi wykańczać dalej dom