rosomakx4 14.09.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 O domie - standardowe zapotrzebowanie na ciepło 14KW Dom wybudowany z Ytonga pp2/04 24 cm grubości ,ściany wewnętrzne z silki ocieplony z zewnątrz 20 cm styro swisspor lambda 0,31 , okna 031 montowane w warstwie ocieplenia, podłoga 20 cm styro, okna dachowe fakro UTT06 lambda 0,8 dach jeszcze nie ocieplony, planuje 15 cm pianki i 2x po 5 cm wełny toprock Małe sprostowanie Okna mam 0,8 zarówno dachowe jak i ścienne + HS 1,0 Zapotrzebowanie 14 KW - dane z projektu gdzie mam 14 cm styro okna 1,3 i porotherm 25 cm , 10 cm na podłodze jeśli dobrze kojarze Jeśli chodzi o dimplexa, odwierty już mam, czekam na montaż kotłowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk68 15.09.2012 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 I jakiego będziesz miał Dimplexa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 15.09.2012 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 I jakiego będziesz miał Dimplexa? 11.9 KW czy jakoś tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 23.09.2012 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 11.9 KW czy jakoś tak Wydaje mi się że pompa jest lekko przewymiarowana, nie wiem jak odwierty bo wyszło 207 m + jakieś 20 m po ziemi na 1,5 m głębokości Gleba bardzo gliniasta, dość mokro, są również iły i wapienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk68 23.09.2012 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Będziesz miał pompę z jakimi oznaczeniami Si ...TE czy TU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 23.09.2012 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 (edytowane) Będziesz miał pompę z jakimi oznaczeniami Si ...TE czy TU? Będe miał pompe ciepła SI 11 TE Dimplex Zastanawiam się jaka jest realna różnica pomiędzy serią TE a TU bo wiadomo że ma cop-bustera - tylko jak to się sprawuje w rzeczywistości Na stronie Dimplexa nie ma już modeli TE Edytowane 23 Września 2012 przez rosomakx4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk68 23.09.2012 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Generalnie to ja nie mam porównania , ale mam Si...TU jak dla mnie to moja pompa chodzi ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henderson 27.09.2012 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 zawsze lepiej mieć więcej mocy niż za mało . czasami gdy PC ma zbyt małą moc to chodzi non-stop i przechłodzi ci grunt . PS. oczywiście nie reklamuje Dimplexa ( bo zaraz ktoś tu mnie zaatakuje ) ale to bdb pompa z bardzo małą ilością awarii i wysokim COP. Znam je z serwisu od kilku lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 27.09.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Exotherm, Henderson, lachowski... ile masz tych nicków?Nie pomylisz się przy przelogowywaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 12.11.2012 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Exotherm, Henderson, lachowski... ile masz tych nicków? Nie pomylisz się przy przelogowywaniu? A może coś konstruktywnego nt pomp Dimplexa? Jakieś spostrzeżenia, rady sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardor1971 16.11.2012 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 A może coś konstruktywnego nt pomp Dimplexa? Jakieś spostrzeżenia, rady sugestie? mój problem to błąd sterownika . Po wgraniu nowego softu błąd minął i pompa hula,że ho ho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 07.12.2012 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Moja pompa właśnie wczorja została uruchomiona i w związku z tym mam pytanie o wskaźnik temp dolnego źródła, na wyświetlaczu mam tylko powrót ok 3 st po 10 godzinach pracy non stop, a nie widzę jaka temp wchodzi do pompy, jak to wygląda u Was ? I pytanie o pompe dz- w standardzie jest Wilo energetycznie dość licha, na 3 biegu zużywa 84W - da się wymienić ją na coś rozsądniejszego ?Na jakim biegu używacie swoich pomp- narazie mam na 2gim - mam ok 210 m odwiertów , pompa 11,9 KW mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 07.12.2012 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Moja pompa właśnie wczorja została uruchomiona i w związku z tym mam pytanie o wskaźnik temp dolnego źródła, na wyświetlaczu mam tylko powrót ok 3 st po 10 godzinach pracy non stop, a nie widzę jaka temp wchodzi do pompy, jak to wygląda u Was ? I pytanie o pompe dz- w standardzie jest Wilo energetycznie dość licha, na 3 biegu zużywa 84W - da się wymienić ją na coś rozsądniejszego ? Na jakim biegu używacie swoich pomp- narazie mam na 2gim - mam ok 210 m odwiertów , pompa 11,9 KW mocy Kup na znanym portalu aukcyjnym dwa termometry elektroniczne po 15 zeta i problem rozwiązany. Pompę DZ dobiera się na potrzebny przepływ a nie na moc jaką dysponuje więc nie kombinuj bo możesz tylko zaszkodzić. Ja w DZ mam pompkę 185W ale 510m spiralnego.To są znikome oszczędności w porównaniu do straty na COP jakie możesz spowodować dając mniejszą pompkę DZ. Nie rozumiem ,ktoś kupuje drogą PC a później szuka oszczędności kilku W na pompkach obiegowych:no:. Twoja pompka pobiera 0,7% całej mocy grzewczej i niecałe 3% elektrycznej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk68 07.12.2012 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Moja pompa właśnie wczorja została uruchomiona i w związku z tym mam pytanie o wskaźnik temp dolnego źródła, na wyświetlaczu mam tylko powrót ok 3 st po 10 godzinach pracy non stop, a nie widzę jaka temp wchodzi do pompy, jak to wygląda u Was ? U mnie na wyświetlaczu pokazuje obie temperatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 07.12.2012 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 U mnie na wyświetlaczu pokazuje obie temperatury A jaką masz wersje softu? z tego co kojarze masz nowszy model pompy Ktoś ma nr do przedstawiciela Dimplex ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 08.12.2012 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Pompę DZ dobiera się na potrzebny przepływ a nie na moc jaką dysponuje więc nie kombinuj bo możesz tylko zaszkodzić.? Ja nie chce kombinować z pompą tylko chciałbym pompe o tej samej wydajności klasie A a nie w klasie C, a taką mam w tej chwili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 14.12.2012 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Jak w pompie SI 11 TE zmienić histereze, prawde mówiąc nie szukałem jeszcze ale nie rzuciło mi sie to jakoś w oczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk68 14.12.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Napisz o co Ci chodzi dokładniej moze pomogę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 15.12.2012 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Napisz o co Ci chodzi dokładniej moze pomogę? Jako że jestem totalnym świeżakiem i to w ogóle pierwsze zetknięcie z PC moge zadawać głupie pytania ale, zatem wyrozumiałości Panowie... qumam już jak sprawić żeby PC działała mi w 2 taryfie, w ogóle jaki jest koszt realny z przesyłami 1T/2T ?? ( tauron śląsk) Sądze że najlepiej będzie żeby działała od 22 przez 4h przerwa 1h i pozostałe 3 h jeśli temp pozwoli, DZ się zregeneruje , później obowiązkowo 13-15. Ale mam histereze ustawioną na 2 st czyli wymagana temp na powrocie to powiedzmy 20 st , PC podbija do 22st i jeśli temp spadnie do 18 włącza się ponownie, chciałbym sprawdzić ustawienie z histerezą na 3 st ale nie mam pojęcia gdzie ( bo i nie grzebię za dużo) Korzystając z uprzejmości, pytanie o obiegówke, mam ustawioną na jedynke ,w domu wszędzie jest niemal ta sama temp, u góry i w łazienkach nieco cieplej, ale garaż nie ogrzewany drzwi jeno ze szparami jak niektórzy mają... między zębami tylko razy 5 i drzwi zewnętrzne to płyty pilśnia uszczelnione pianką i ocieplone na dole watą, zimno czuć z garażu, różnica zasilanie powrót to jakieś 9 st - 9,5 st czy to jest ok? I jak powinno być optymalnie z pompką dla DZ - pompka ma jechać na maxa? czy ew 2 bieg i wtedy glikol więcej temp odda i lepiej się zregeneruje w DZ ? Gdyby na dworze były stałe warunki to bym mógł powoli obserwować co lepiej się sprawdza ale mamy zmienność i zaczyna się robić ciepło PC pracowała wczoraj w ciągu dnia 2h , w nocy pewnie 4-6 max Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk68 15.12.2012 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 (edytowane) Przyjmuję że masz przy pompie" pogodówkę" Jeśli chcesz tą histerezę zwiększyć najprościej będzie pogrzebać w "obniżeniu i podwyższeniu" temperatury tam ustawisz to dowolnie skala jest duża Myślę że "odpoczywanie" pompy w nocy nie jest potrzebne.Różnica zasilanie powrót jest ok.U mnie jest podobnie konsultowałem to u żródła czyli u producenta Co do pompek to się mądrzył nie będę Edytowane 15 Grudnia 2012 przez kamyk68 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts