mario-1978 16.12.2012 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 kamyk68 ile masz m2 pow. z tego co kojarze to masz SI 11TU Wysokowydajna pompa ciepła typu solanka/wod i jeszcze to, SIK 11TE Pompa ciepła solanka/woda o budowie kompaktowej Prosta i szybka instalacja łatwe w obsłudze komponenty oraz różnorodne Ciekawe jaka duza jest roznica miedzy tymi modelami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk68 16.12.2012 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 wersja TE max temp ma jak dobrze kojarze 58st Ja mam "czternastkę" Jak duża różnica -nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario-1978 16.12.2012 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 (edytowane) do rosomakx4 Zakupiles ten sprzet u Korecki z Zabrza?? Edytowane 16 Grudnia 2012 przez mario-1978 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 16.12.2012 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 do rosomakx4 Zakupiles ten sprzet u Korecki z Zabrza?? Nie, chociaż ktoś Go polecał i rozmawiałem z Nim. Ale... był droższy i mało konkretny jak przyszło co do czego Pompe kupiłem w ghs-polska w Rudzie Śląskiej, póki co mogę polecić z ręką na sercu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardor1971 16.12.2012 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Witam Mam zamiar kupic PC Dimplex SI11TE do domu 250m2 podlogowe ogrzewanie 30 porotherm ,styrop 22cm,poddasze 26 cm Ursa 0,032 platinum .Pytanie do posiadaczy tej pompy jakie efekty byly przy ostatnich mrozach czy dala rade bez zadnych problemow . Zastanawiam sie jeszcze dlaczego ten model SI11TE w zestawie jest taki tani a nie ma go na niemieckiej stronie Dimplexa taka super promocja czy jakas oszczednosc na produkcji tego zestawu ,poniewaz nie ma go na rynku niemieckim tylko na polske jest produkowany a znam przypadki innych firm ze produkcja np.na polske jest gorsza jakosc i dlatego cos taniej ,nie chodzi mi w tym momencie o firmy z PC ale firmy zajmujace sie produkcja np. mat.budowlanych przykro o tym pisac ale taka jest prawda. dlaczego nie HPK ta ma w sobie wszystko obiegówki na podłogę i dolne żródło, oraz zbiornik 230 l na ciepłą wodę nie mam wanny tylko prysznice i stwierdzam, że zbiornik na cwu jak dla mojej cztero osobowej rodziny jest za duży, choć używam wodę do zmywarki i prania woda na 40 stopni. A propo histerezy ponad 2 stopnie to raz w domu jest za ciepło , a raz za zimno. z powodu wahań temp. nie ma komfortu cieplnego. Temp w domu przy takiej hist wahała się między 21 a 24,5 st. teraz mam 1,5 hist i temp ok 22,5- 23 st. Wracając do pompy serii HPK masz dużo więcej miejsca w kotłowni. Ja mam tam pralnię pompa zajmuje tyle ile wynosi jej podstawa, stoi na zbiorniku z wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario-1978 16.12.2012 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 dlaczego nie HPK ta ma w sobie wszystko obiegówki na podłogę i dolne żródło, oraz zbiornik 230 l na ciepłą wodę nie mam wanny tylko prysznice i stwierdzam, że zbiornik na cwu jak dla mojej cztero osobowej rodziny jest za duży, choć używam wodę do zmywarki i prania woda na 40 stopni. A propo histerezy ponad 2 stopnie to raz w domu jest za ciepło , a raz za zimno. z powodu wahań temp. nie ma komfortu cieplnego. Temp w domu przy takiej hist wahała się między 21 a 24,5 st. teraz mam 1,5 hist i temp ok 22,5- 23 st. Wracając do pompy serii HPK masz dużo więcej miejsca w kotłowni. Ja mam tam pralnię pompa zajmuje tyle ile wynosi jej podstawa, stoi na zbiorniku z wodą. Sa jeszcze jakies plusy oprucz wielkosci ,jaki duzy jest bufor i co znaczy ma w sobie dolne zrodlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardor1971 16.12.2012 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Sa jeszcze jakies plusy oprucz wielkosci ,jaki duzy jest bufor i co znaczy ma w sobie dolne zrodlo Bufor to cała podłoga ok 160 m kw. Mam anhydryt,który szybko się nagrzewa ale też dość szybko oddaje, a ja jak pisałem lubię stałą równą temp a nie wahania o kilka stopni tylko po to aby mój "mercedes" mniej prądu "spalił" Po to mam pc aby było wygodnie a nie strasznie tanio . Dlatego też w nocy grzeję niewiele. Za to w dzień gdy jesteśmy w domu dużo więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario-1978 16.12.2012 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 lubię stałą równą temp a nie wahania o kilka stopni tylko po to aby mój "mercedes" mniej prądu "spalił" mozesz napisac jasniej o co chodzi z tymi wachaniami temp, ja bede miec w kazdym pomieszczeniu regulator temperatury te wachania masz na mysli przez bufor czy model PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.12.2012 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Jak masz normalna wylewke betonowa grubosci 8cm, to wahania temperatury sa przy tych obecnych mrozach na poziomie 0,7*C przy grzaniu w taniej taryfie. bez zadnych buforow, regulatorow i anhydrytow ktore w przypadku instalacji podlogowej z PCi sa tylko drenowaniem kieszeni inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 16.12.2012 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 (...) ja bede miec w kazdym pomieszczeniu regulator temperatury(...) I kilka kilo PLN mniej na koncie. I jak po dwóch latach (aby mieć porównanie) wywalisz to dziadostwo i wyregulujesz przepływy na stałe to .....nic w komforcie się nie zmieni Jak inwestor więcej zapłaci to "lepiej" się czuje????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardor1971 16.12.2012 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 regulatory temp założę po jednym na obieg góra i dół, ale ze względu na brak kasy muszą poczekać. Nie mam 8 cm betonu tylko 5,5 anhydrytu, który kosztował mnie 1500 pln więcej. Nie chciałem grzać betonu tylko dom. Posadzka oddaje też ciepło w dół a szkoda po styropianu grzać nie chcę. Nikt nie mówi też o tym, że żadna posadzka oddaje ciepło całkowicie. Wg mnie im grubsza tym większe straty na wygrzanie a mniejsze oddanie ciepła. Jeśli ktoś nie czyje jak posadzka a potem dom stygnie o 2-3 stopnie to chyba w grubym swetrze chodzi. Ja czuję jak temp spada, dlatego uważam, że brak różnic temp daje komfort i wcale nie chodzi o temp, którą macie w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario-1978 16.12.2012 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 I kilka kilo PLN mniej na koncie. I jak po dwóch latach (aby mieć porównanie) wywalisz to dziadostwo i wyregulujesz przepływy na stałe to .....nic w komforcie się nie zmieni Jak inwestor więcej zapłaci to "lepiej" się czuje????? kolega jest tez instalatorem i rozmawialem z nim o regulatorach sam troche tez sie orietowalem i wyszlo ze ma byc oszczedniej ale fakt ze po jakims czasie sam sie przekonam . Aty to wiesz z wlasnego doswiadczenia czy tylko gdzies slyszales Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 16.12.2012 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Aty to wiesz z wlasnego doswiadczenia czy tylko gdzies slyszales Kilku klientów przekonałem jeszcze przed instalacją, w szafce zostały tylko przygotowane kable el. A kilka osób wywaliło to po zamontowaniu i dzięki temu jest większy STAŁY przepływ przez PC BEZ BUFORA i dzięki temu niższe temperatury na jakich pracuje pompa ciepła. A to podnosi efektywność i niższe rachunki za en. el. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardor1971 16.12.2012 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 ja tak mam. Instalator tylko zwrócił mi uwagę na to by pc nie została odcięta w całości od bufora{ w moim przypadku podłogi} gdyż jednoczesne odcięcie moich obu obiegów góra dół skutkowałoby awarią pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario-1978 16.12.2012 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 ja tak mam. Instalator tylko zwrócił mi uwagę na to by pc nie została odcięta w całości od bufora{ w moim przypadku podłogi} gdyż jednoczesne odcięcie moich obu obiegów góra dół skutkowałoby awarią pompy Bedziesz zakladal te regulatory czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.12.2012 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 regulatory temp założę po jednym na obieg góra i dół, ale ze względu na brak kasy muszą poczekać. Nie mam 8 cm betonu tylko 5,5 anhydrytu, który kosztował mnie 1500 pln więcej. Nie chciałem grzać betonu tylko dom. No to wlasnie dlatego mozesz miec wieksze problemy z komfortem cieplnym przy uzywaniu taniej taryfy. Dom to calosc a masywniejsza i lepiej magazynujaca cieplo podloga, to podstawa takiej temperaturowej "homeostazy" bez dodatkowych buforow, ktore tylko obnizaja sprawnosc calego ukladu i per saldo jestes na rachunkach w plecki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.12.2012 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Pompe kupiłem w ghs-polska w Rudzie Śląskiej, póki co mogę polecić z ręką na sercu Od nich miałem ofertę na chińczyka gruntowego z odwiertami Rozmwiałem kilka razy i też polecam,wydaje mi się,że kumają bazę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 16.12.2012 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Od nich miałem ofertę na chińczyka gruntowego z odwiertami Rozmwiałem kilka razy i też polecam,wydaje mi się,że kumają bazę [/quote Potwierdzam, moim zdaniem też kumają baze, wszystko co mówili póki co się potwierdza, a pompa spokojnie bezproblemowo działa bez regulatorów pokojowych, każdą pętle można regulować na rotametrach, ustawiasz raz i zostawiasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardor1971 16.12.2012 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Bedziesz zakladal te regulatory czy nie? jak będę miał kilka setek bo tyle na to potrzebuję. teraz składam na kominek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk68 16.12.2012 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 jak będę miał kilka setek bo tyle na to potrzebuję chyba jednak szkoda kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts