Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym zbroić wylewkę nad podłogówką?

mk64

Recommended Posts

Witam.

Przejrzałem forum pod kątem zbrojenia wylewek, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.

Nad ogrzewaniem podłogowym będzie wylewka o grubości ok. 10 cm. Jakie zbrojenie będzie lepsze: stalowe czy włókno propylenowe? Wylewkarz radzi dać włókno, które wg niego lepiej zazbroi tak grubą wylewkę niż siatka stalowa. Czy ma rację?

I jeszcze jedno pytanie. W garażu nie będzie styropianu tylko wylewka o grubości ok. 10 cm na chudziaku. Czym ją zazbroić?

Pzdr

włókno wystarczy, byle w odpowiednich ilościach było (niektórzy posadzkarze dają mniej bo im się lepiej potem zaciera)

w garażu zasadniczo powinna być siatka ale nie ta posadzkowa z drutu 2,7mm tylko z normalnego okrągłego pręta zbrojeniowego fi6mm

Edytowane przez edde

Witam.

Przejrzałem forum pod kątem zbrojenia wylewek, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.

Nad ogrzewaniem podłogowym będzie wylewka o grubości ok. 10 cm. Jakie zbrojenie będzie lepsze: stalowe czy włókno propylenowe? Wylewkarz radzi dać włókno, które wg niego lepiej zazbroi tak grubą wylewkę niż siatka stalowa. Czy ma rację?

I jeszcze jedno pytanie. W garażu nie będzie styropianu tylko wylewka o grubości ok. 10 cm na chudziaku. Czym ją zazbroić?

Pzdr

Każde z tych zbrojeń pełni inną funkcję, Twój wylewkarz powinien Ci to wytłumaczyć.

Zbrojenie rozproszone należy dodawać do każdej wylewki ponieważ przeciwdziała ono mikropęknięciom skurczowym betonu podczas jego wiązania. Po związaniu betonu kończy się rola zbrojenia rozproszonego z włókna polipropylenowego.

Siatka czy kratownica z drutu stalowego pełni klasyczną funkcję zbrojenia i warto ją stosować w przypadku małostabilnej izolacji termicznej lub przy nieco większych powierzchniach pomieszczeń- ogranicza pęknięcia wylewki.

Powyższe rodzaje zbrojeń nie są dla siebie alternatywne i w wielu przypadkach należy zastosować je jednocześnie. Pozdrawiam.

moje największe pomieszczenie ma 3,9m x 7,8m, trzy pętle podłogówki, włókna z plastyfikatorem wystarczyły (podłogówka sprawdzona, wygrzana, wychłodzona), podobnie w nieco mniejszym salonie (26m2) i wszystkich pozostałych też, na parterze mam 10cm styro podłogowego a na poddaszy 4 cm miękkiego akustycznego, posadzka gr. 8-9cm Edytowane przez edde

Na chudziaku będzie 10 cm styropianu a największe pomieszczenie ma wymiary 5,74 m x 3,87 m. Czy w tym wypadku wystarczą włókna pp?

Pzdr

W Twoim przypadku (ogrzewanie podłogowe) zadbaj o dobry skład mieszanki betonowej i zgodne z zasadami wykonanie wylewki a wówczas dodatkowe zbrojenie nie będzie konieczne.

Podłogę w garażu proponuję wzmocnić dodatkowym zbrojeniem. Pozdrawiam.

Edytowane przez Parkiet
uzupełnienie