Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do "A jeśli dom będę miał.."

maggieQ

Recommended Posts

Powodzenia, trzymamy kciuki!

Projekt bardzo bardzo fajny - ładna elewacja, dobry układ pomieszczeń, jedyny malutki minus to może to przejście z garażu prosto do domu.

My na podobnym etapie - w styczniu 2010 kupilismy działkę, w zeszłym tygodniu odebraliśmy pozwolenie na budowę, właśnie załatwiamy kredyt, w czerwcu ekipa wchodzi na działkę.

W przypadku takiej działki pewnie myślicie o porządnym odwodnieniu budynku a może nawet całej działki.

A w jakim mieście budujecie?

pozdrowienia - będziemy czytać o postępach!

Nuta

Witajcie,

Dziekujemy za miły wpis. Pytacie gdzie sie budujemy a więc my niestety w mazowieckim.

Pisze "niestety" ponieważ ja pochodzę z pieknej malowniczo położonej miejscowości w małopolskim a mąż z pięknej zielonej lubelszczyzny, wiec żal było zostawiać rodzinne strony ale co zrobić, takie czasy, życie zaprowadziło nas do mazowieckiego i tutaj przyszło nam sie osiedlić. Na szczęscie udalo nam sie kupic dzialke w okolicy pieknego Chojnowskiego Parku Krajobrazowego więc jest sporo zieleni a na tym bardzo nam zależało. Pozdrawiamy serdecznie i również życzymy powodzenia w budowie. Będzimy zaglądać do Was ;-)))

• 4 weeks później...

No tak bardzo ciężko, ale jakoś trzeba dawać radę... tylko czasami zapominamy jak się nazywamy ;-)))

i wlasnie dlatego nie mialam czasu jeszcze wrzucić szczegółów projektu (ale teraz cudem dzieciaki śpia więc):

projekt to LK&603

proj1.jpg

proj2.jpg

proj3.jpg

z małymi zmianami:

- zupelnie zmienione rozplanowanie kuchni - wieksza spiżarka i kuchnia otwarta na salon (o tym pozniej jak juz powstanie koncowa koncepcja)

- bez paru malych okien,

- zupelnie inna elewacja (dewno, kamień)

i jeszcze pare innych drobnych.

maggie ja Cie doskonale rozumiem, bo ja prawie cale życie mieszkałam w Krakowie, a teraz od roku tutaj :( no ale co zrobić nie zawsze jest tak jakbyśmy chcieli...

podoba mi sie Twój projekt ( choc ja nie przepadam za poddaszem;) ), fajny układ wewnatrz

podziwiam cie- ja z jednym dzieckiem mam kupę roboty, nie wyobrażam sobie jakbym teraz miała urodzić ;)

• 4 weeks później...
  • 4 months później...
  • 9 months później...

Witam MaggieQ.

Fajnie, że można zobaczyć jak wygląda budowa krok po kroku. Budowa domu, który i my wybraliśmy. Budujemy również w mazowieckim. Niedawno zakupiliśmy działkę. A teraz jesteśmy na etapie oczekiwania na pozwolenia. Mamy nadzieję jeszcze do końca roku wyrobić się z fundamentami, a reszta w 2013 r. Wybraliśmy jednak odbicie lustrzane tego projektu. Przyznam szczerze, że gdy patrzę na te Twoje fotki to aż chce się budować :) Chodzi mi po głowie większa kuchnia, ale... żal mi tej spiżarki. Zastanawiam się też za połączeniu kuchni z jadalnią i salonem, ale... strasznie duża przestrzeń z tego wyjdzie. Niecieplinie czekam na kolejne wpisy :)

• 3 weeks później...

Budowa od zeszłego roku troszke miała przestój, teraz troszke podreperowalismy budżet więc mamy zamiar ruszyć ostro z kopyta.

Za 2 tygodnie wchodzą panowie od tynków, wczesniej rozprowadzimy troche rurek od różnych instalacji. w tym roku chcielibysmy aby w środku byl stan deweloperski.

Wykonczeniówka na przyszły rok.

anabelka23 - my otworzylismy kuchnie na salon, zamiast scianki zrobilismy taki barek za którym ukryje sie wyspa kuchenna z płytą. ze spiżarki nie rezygnowalismy.

Dla mnie taka spiżareczka pod ręką to wybawienie na wszelkie kuchenne graty, jakies butelki z wodą, zapasy podręczne czy inne pierdoły. tez pierwotnie chcialam duza kuchnie ale wlasnie to otwarcie na salon uratowalo sytuacje i bez potrzeby likwidacji spiżarki kuchnia zrobila sie wystarczajaco przestronna.

Postaram sie niebawem zaktualizowac Dziennik budowy.

Poprostu, praca zawodowa, dwójka małych (3 i 2 lata) urwisów, i budowa domu systemem gospodarczym, dosc mocno absorbuje czas i na spokojne posiedzenie przed kompem po prostu czasami go brakuje.

PS.

aaaa i zrezygnowalismy z tego wejscia do kuchni z holu. dzieki temu spizarka jest wieksza. Do kuchni po prostu wchodzi sie z salonu, a wlasciwie nie wchodzi bo jest to taka otwarta przestrzeń salonowo- kuchenno jadalna. a spiżarka ma wejście od kuchni co sprawia ze jest bardziej ustawna.

oo tak mniej wiecej:

parter_zmiany.jpg

w sumie obrazek nie do konca aktualny bo jeszcze zrezygnowalismy z wiatrolapu i mamy duzy hol. W zamian za wiatrołap (aby zima nie wiało) to mamy w planie w przyszłosci, zabudować to wejscie (pod balkonem), taka szklana zabudową, dzieki temu i temu ze nie ma wejscia do kuchni z holu zrobil sie bardzo fajny duży

Edytowane przez maggieQ

• 1 month później...

U nas to sa panele na rąbek Prime Click firmy Bud-Mat , których produkty mozna kupić między innymi w punktach Dach - Lux. Od ceny producenta dostaliśmy rabat 18 czy 20%, (ale chyba każdemu go dają).

W tej firmie można kupić takie panele (identyczne) ale z różnego rodzaju blachy i w różnych powłokach (matowe błyszczące itp.) i od tego własnie z jakiej blachy i w jakiej powłoce zalezy cena, najdroższe są ze szwedzkiej SSAB, mają też z niemieckiej - tez bardzo dobre blachy no z blachy polskiej najtańsze.

my mamy panele Prime Click BUDMAT z niemieckiej blachy Accelor kolor grafit, powłoka matowa (poliester mat gruboziarnisty) .

konkretnie to jet to w tym cenniku na stronie 13 :

http://www.budmat.pl/pdf/cennik_pokryc_dachowych_i_elewacyjnych.pdf

i od tej ceny dostaliśmy tak jak pisałam rabat.

tak, że wyszło coś około 30 zł za metr kwadratowy.

dla porównania ten sam panel z blachy szwedzkiej na stronie nr 3. Cena dużo wyższa.

Jeśli jeszcze mogę w czymś pomóc to śmiało proszę pytać.

Edytowane przez maggieQ

witam ponownie

dzieki bardzo bo chyb zdecydujemy sie wlasnie na budmat tylko blacha jeszcze nie do konca jestem przekonana ktora

interesuje mnie rowniez jaki system rynien panstwo wybrali

nie widze sniegołapów beda czy zrezygnowaliscie ? mnie instruowano ze przy tego rodzaju gladkich pokryciach sa warunkiem gwarancji przy jakichkolwiek problemach

jeszcze raz dzieki bardzo

pozdrawiam

drabinki śniegowe mamy zakupione ale jeszcze ich nie instalowaliśmy (pewnie dopiero na druga zime sie je zainstaluje) ale drabinke bedziemy mieli jedynie 3 metry tylko nad bramą garażową.

To sa zabezpieczenia aby śnieg nie spadł nikomu na głowę, stojący samochód itp. , i nie narobił szkód.

Nie widzę potrzeby instalowania ich wszedzie i pierwsze słyszę, że sa warunkiem jakiejś gwarancji.

Hmmm gwarancji na co, na blachę?

może sie myle ale nawet nie wiem jak to powiązać ze sobą?

Rynny mamy stalowe system FLAMINGO. Nie chcieliśmy plastikowych własnie z powodu tego, że spadający śniego może je łatwiej uszkodzić.

No i plastik przy duzych zmianach temperatury szybciej sie odkształca wiec moga powstawac szybciej jakieś luzy, przecieki itp

Wiadomo, plastikowe tańsze ale nie była to jakaś ogromna kwota sumując całe koszty dachu, wiec zdecydowalismy sie na stalowe.

• 5 months później...