Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

?ywienie psów granulatem - szkodliwe ?

Recommended Posts

mój pies nie jest championem i uwazam ze karmy premium to istne szaleństwo i wyrzucanie kasy a poza tym mnie nie stac na kupowanie takiej drogiej karmy i nie sadze że nawet gdyby że warto byłoby kupować.

Kupuje Purine bardzo sobie chwalę ponieważ moje psy sa dobrze odżywione, maja piękna sierś i dobre samopoczucie. Bez urazy :D

• Odpowiedzi 138
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Calibra, po pierwsze ON to jeden kłopot a hodowcy to inny. Jeszcze inny to staranny wybór psa i hodowli. Maż nie widział biorąc w ręce stanu psa??

Podoba mi sie też historia Adama o wecie stwierdzającym na oko że przyczyną jest Barf. Należałoby zapytac najpierw jak dokładnie jest pies karmiony, a potem wykonać szereg testów. Stawiam 10:1 że tego nie było.

Podobnie zresztą jak z wieloma przypadkami,za które obwinia się granulki:)

Pozdrawiam

Paweł Adamski

nikt kto nie jest z branży kupując psa nie zna sie na hodowlach i hodowcach, zazwyczaj "normalny" człowiek nie jeździ po wystawach i nie czyta specjalistycznych czasopism wiec zakłada że hodowla to miejsce gdzie można kupić dobrze ułożonego i dobrze prezentujacego sie psiaka. Nikt z laików nie widzi w szczeniaczku niedoborów czy "skaz" fizycznych. Więc trudno jest wymagać od kupującego i to w takiej sytuacji kiedy w gre wchodzi takie słodkie żyjace stworzonko oka specjalisty. Więc potem tak jest jak bieganie po lekarzach i ratowanie biednych zaniedbanych psiaków. Ale z drugiej strony nie wiadomo jakby inaczej potoczyło sie życie takich mały czworonożnych istotek gdyby nie laicy.

nikt kto nie jest z branży kupując psa nie zna sie na hodowlach i hodowcach, zazwyczaj "normalny" człowiek nie jeździ po wystawach i nie czyta specjalistycznych czasopism ...

Co prawda miałam ułatwione zadanie, bo mieszkam w mieście "wystawowym", ale podstawą nabycia zdrowego (pod każdym względem) psa jest wizyta na wystawie ... rozmowa z publiką i wystawiającymi.

... wiec zakłada że hodowla to miejsce gdzie można kupić dobrze ułożonego i dobrze prezentujacego sie psiaka ...

Nic błędniejszego :(

Więc potem tak jest jak bieganie po lekarzach i ratowanie biednych zaniedbanych psiaków.

Istnieje coś takiego jak umowa "kupna-sprzedaży", w której dokładnie powinny być określone OBOWIĄZKI hodowcy wobec nabywcy szczeniaka.

Co za argument:) wybacz,ale padłem.

Właśnie to jest sposób postepowania: samochód też kupujesz - wchodzisz do salonu i już?? Przepraszam, ale takie kupowanie w pierwszym lepszym mijescu jest dlas mnie kompletną bezmyślnością i brakiem odpowiedzialności. Ot, kupuje psa. Takiego śmakiego, jaki mi się podoba.

Nie musisz byc specem, kupowac psa, łazić na wystawy. Wystarczy sobie zdać sprawę z tego, ze kupujesz żywe stworzenie, na dodatek takie, które na wiele lat bedzie miało wpływ na Twoje życie a może i na innych?

Ludzie,przepraszam, ale to mnie denerwuje - wszytko kupujecie z zastanowieniem, oglądacie, pytacie znajomych,idziecie od jednego sklepu do drugiego. A psa - nie - jest to hop.

Pierwszego psa kupiłem ze względów uzytkowych, mając 0,0 dośiwadczenia i wiedzy. Ale wystarczyło zadzwonić tu i tam, rozmowa miejscowa, przeczytać sobie w sieci i wiedziałem już na tyle, by wybrać najlepsze co mogłem wtedy wziać.

Czas skończyć z wiejskim podejściem do psa - byle był.

Następne - byle taniej -kupujesz psa na 10, 12, 15 lat i patrzysz byle taniej? Dlaczego nie jeździsz polonezem za 1000? Bo nie spełnie Twoich wymagań ogólnie mówiąc. Ale jesli chodzi o zwierzaki, takiego myślenia już się nie stosuje:( Nie zastanawia się, dlaczego sa psy w rasie po 300 i po 2000.

Może i te biedne szczeniaczki zostałyby uśpione albo i zdechły. Ale zapewne w ten sposób przyczyniłyby sie do tego, że parahodowca nie miałby więcej miotów, co wyszłoby tylko ludziom i psom na dobre. Vide bazarek który robi się pod każdą wystawą.

Jakkolwiek fajnie, ze go postawiliście nogi.

Przepraszam za off topic:(

Pozdrawiam

Paweł Adamski

Co do powyższych postów - to też kupiłam psa, bo podobała mi się rasa. Na szczęście trafiłam na sunię o kryształowym charakterze i jeszcze ją przeszkoliłam. Po tym szkoleniu wiem, że najważniejsze to dopasować rasę do potrzeb - charakter, ilość ruchu jakiej potrzebuje, itd do możliwości rodziny.

Co do karmienia: karmiłam gotowanym, ale była strasznym niejadkiem, zdarzało mi się wyrzucać garnek nietkniętego jedzenia. I wtedy się zbuntowałam. Jak nie zje suchego, to się nie zepsuje. Niejadkiem już nie jest. Po kłopotach z wątrobą zaufany weterynarz zalecił Royal Canin Sensible i tylko to, z rzadka żółtko, albo jakiś owoc. Chętnie bym to zmieniła ze względu na cenę, ale mój mąż jest ortodoksem: lekarz zalecił, nic innego nie dam. Pokornie się na to godzę, bo gdyby nie ortodoksja męża, nie miałabym psa od roku (lekarz kazał zrobić kolejne USG, zrobimy, chociaż pies wyglądał na superzdrowego, a miał ropomacicze, uratowany w ostatniej chwili). Więc tylko Royal Canin, zero problemów. Drobiu nie tolerowała nigdy, po innych rodzajach mięsa tez zdarzały się kłopoty. Teraz zdrowa!

Chyba się nie zrozumieliśmy :o

Nie mówie o kupowaniu pieska bo akurat przechodziłam koło ogrodzenia i pomyślałam sobie że to będzie ten właśnie bo ma słodkie oczka i merda ogonkiem !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :evil:

Chodzi mi oto, że hodowcy nie dbaja o szczenięta, nie troszczą się o nie , nie przeprowadzaja wizyt kontrolnych !!!!!! Przychodzi osoba która znalazła odpowiednią rasę do swojej osobowości, rozglada się po terenie i sprawdza kojce no wszystko na pierwszy rzut oka jest zadbane i czyste. Klient wydaje sporo pieniedzy aby miec psa z rodowodem, czystej krwi . Ludzie zajmujący sie hodowlą psów powinni zaznaczam powinni znać sie na hodowli a sprzedaja szczenięta często niedożywione, schorowane i nieodhowane. To nie jest McDonald,s a psy to nie zabawki na taśmie produkcyjnej. Ja osobiście nie znam sie na tym jak powinien wyglądać np. 4 tygodniowy szczeniak owczarka niemieckiego. Więc wymagam tego od hodowcy bo zakładam że powinni zajmowac sie tym odpowiedni ludzie.

Chodzi mi oto, że hodowcy nie dbaja o szczenięta, nie troszczą się o nie , nie przeprowadzaja wizyt kontrolnych !!!!!!

@calibra2, zupełnie niepotrzebnie generalizujesz, bo w ten sposób krzywdzisz hodowców zaangażowanych i z sercem oddających się pasji ... doskonaleniu ukochanej rasy... = choćby moja powyższa wypowiedź.

Ja osobiście nie znam sie na tym jak powinien wyglądać np. 4 tygodniowy szczeniak owczarka niemieckiego.

:o mam nadzieję, że nie dostałaś do domu szczeniaka w tym wieku :o

Masz rację że generalizuję i zaznaczyłam ,że tak sie zdarza a nie powinno.

Tak dostałam szczeniaka majacego 4 tygodnie i dobrze że Ja go kupiłam. Dopiero później wyczytałam o etapach rozwoju szczeniąt a poza tym widziałam po jej zachowaniu że to za wczesnie było na rozłąkę z mamą. Myślę ,że dobrze sie nim opiekowałam i wyrosła na pogodną i zdrową bokserkę :D :o

• 1 month później...

Witam, jak zapowiadałem - mała relacja a propos BARFa i szczeniąt FIla brasileiro-rasa olbrzymia.

Suka zniosła ciążę znakomicie, maluchy urodziły sie zdrowe, duże i bardzo żywotne. W tej chwili cały czas BARF, jest rewelacja - rosną doskonale:)

Generalnie - sprawdza się.

pozdrawiam serdecznie