borys2001 30.04.2011 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 witam czytam i nie mogę znaleźć mam kondensat vaillanta 186 chcę koncentryczny przewód spalinowy wypuścić przez ścianę odległość pieca od ściany 3m czy może być taki długi przewód w poziomieczy trzeba montować rewizje w tym przewodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 30.04.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 U mnie kocioł jest podłączony do komina przewodem spalinowym ok 1,8m ze spadkiem 1 albo 1,5%, kominiarz przy odbiorze mówił, że można tak zrobić na odległość do 2,5m (jak dobrze pamiętam), ale to było 8 lat temu, do dzisiaj mogło się coś zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 30.04.2011 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 Przy kondensacie nie liczy się tak jak normalne kominy. Producent kotła podaje jaką długość może mieć rura i ile maksymalnie kolanek (przelicza się na długość). Sprawdź w instrukcji lub na stronach Vaillanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borys2001 01.05.2011 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 w instrukcji mam poziomy przepust przez ścianę/dach- 23m plus 3 kolanka trochę dużo stąd moje pytanie bo ktoś mnie wystraszył właśnie tymi 2,5 metrami a mnie wychodzi że mam do poprowadzenia troszkę ponad 3m proszę napiszcie jeżeli macie rury spalinowe poprowadzone w poziomie czy przy odbiorze mogę się natknąć na jakieś problemyi jeszcze jedno na jakiej wysokości od gruntu powinien mieć wyjście taki przewód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 02.05.2011 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 w instrukcji mam poziomy przepust przez ścianę/dach- 23m plus 3 kolanka trochę dużo stąd moje pytanie bo ktoś mnie wystraszył właśnie tymi 2,5 metrami a mnie wychodzi że mam do poprowadzenia troszkę ponad 3m proszę napiszcie jeżeli macie rury spalinowe poprowadzone w poziomie czy przy odbiorze mogę się natknąć na jakieś problemy i jeszcze jedno na jakiej wysokości od gruntu powinien mieć wyjście taki przewód i tak dokładnie jest pamiętaj o spadku i możesz bez problemu poprowadzić sobie te 3m przy odbiorze podstawą jest instrukcja bo producent dokonuje pomiarów ciągu i innych oraz on odpowiada za zgodność produktu z PN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 02.05.2011 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 a warunki techniczne wykonania mówią, że nie możesz. Zgodnie z paragrafem 174 punkt 7 podpunkt 2 mówi, że poziomy odcinek nie może być dluższy niż 2m i spadku nie mniejszym niż 5% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borys2001 03.05.2011 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 piec kondensacyjny jaki posiadam w instrukcji ma 3% spadek i tak będę robił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 04.05.2011 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 a warunki techniczne wykonania mówią, że nie możesz. Zgodnie z paragrafem 174 punkt 7 podpunkt 2 mówi, że poziomy odcinek nie może być dluższy niż 2m i spadku nie mniejszym niż 5% warunki techniczne czego??? bo z mojego doświadczenia wynika że warunkami technicznymi dla danego produktu jest jego własna instrukcja a dokładniej DTR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 04.05.2011 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 piec kondensacyjny jaki posiadam w instrukcji ma 3% spadek i tak będę robił i tego się trzymaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts