boo12 30.04.2011 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 Witam jestem nowy mam nadzieje że komuś uda znaleźć rozwiązanie na mój problem, mianowicie:mieszkam na wsi i wodę mam z własnego źródła (i kilka okolicznych domów) w instalacji jest dziura zbiornik jest oddalony o kilka dobrych kilometrów od domów chodzi mi o jakiś sposób na znalezienie nieszczelność jeśli ktoś ma jakiś pomysł będę wdzięczny mam nadzieje że istnieje jakieś urządzenie do znajdywania tego typu przeciekówps. co sprawdziłem: zbiornik jest szczelny po zamknięciu wody na odpływy tj przy najbliższym domu napełnia się prawidłowopróbowałem metodą naoczną niestety bez efektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artis0 01.05.2011 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 poszukaj firmy ktora ma na wyposazeniu urządzenie zwanegeofonem. Sa takie zabawki do wykrywania nieszczelnosci o ile niesa one jakies mikroskopijne.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 01.05.2011 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 kilka kilometrów??? to już jest sieć wodociągowa chyba... w przedsiębiorstwach wodociągowych straty wody rzędu 25% to jest tak jeszcze całkiem dobrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plutek 01.05.2011 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Można taki wyciek zlokalizować za pomocą korelatora lub geofonu.Skontaktuj się z wodociągami albo firmami, które robią takie usługi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boo12 01.05.2011 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 może i wodociągowa ale nigdy wody nie brakowało odbiorców mam 12 domów napływ do zbiornika to ok 7,5l min pojemność zbiornika to 10000 l zbiornik zawsze byl pelny tak wiec innego rozwiązania niż dziura w instalacji nie widzę teraz mam pytanie czy warto kupic taki geofon dla amatorow mianowice Hydrolux HL-5 - mini lokalizator a 2400zlwodociągi za usługę znalezienia wycieku krzyknęły 2500chyba że ktoś ma kogoś kto zrobi to taniej mieszkam 40km od Krakowa w strone Zakopanego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plutek 02.05.2011 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Nie kupuj tego. To nie jest do lokalizacji awarii tylko do stwierdzenia czy jest awaria.Jeżeli masz powierzchnię utwardzoną to można spróbować wstępnie namierzyć geofonem,który średni kosztuje ok 12 tys zł natomiast do precyzyjnej lokalizacji dobre urządzeniekosztuje ok 40-50 tys. zł.Drogo Cię wodociągi podliczyły. W Katowicach taka usługa kosztuje ok 200 zł/h i za zwyczajwystarcza do namierzenia awarii.Dzwoń do firmy: Biatel lub Złote Runo oni wykonują takie usługi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 02.05.2011 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 posłuchaj kolegi PLUTEK wezwij specjalistów, wiele praktyki trzeba by naprawdę dokładnie określić miejsce przecieku, ale najpierw wylicz w litrach ile wam ucieka bo małe przecieki nie są wykrywalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts