pszczyl 30.04.2011 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 Proszę o pomoc. Mam do ogrzania dom o pow. użyt. 120m2, grubość muru 29 cm, ocieplony 12cm styropianu, ogrzewanie podłogowe ok.40m2, zbiornik na ciepłą wodę 300l. Jaki piec byłby najlepszy i jakie zużycie peletu mogę mieć na cały rok. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k_m 30.04.2011 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 zobacz http://www.kuenzel.de/files/pk_prospekt.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 30.04.2011 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 Jak na oko potrzebujesz do 15kW. Teraz pytanie ile chcesz wydać. Czy do 1.do 10.000 2.10.000-15.000 3.15.000-30.000 Zużycie peletu na oko musisz liczyć 5 ton +-10% Wpływa na to duża ilość czynników, temp w domu, długość zimy , średnie temperatury, oczywiście izolacja domu, itd, itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 30.04.2011 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 ja dlugo zastanawialem sie co wybrac (jestem w podobnej sytuacji mieszkaniowo/powierzchniowej) ...padlo na Granpala , chyba najmniej awaryjny choc nie bez wad , jest zasobny i rzeczowy temat o nim i uzytkownikow jest sporo ktorzy chetnie sluza rada a nie jak w przypadku innych kotlow za ktorymi ciagnie sie pasmo problemow z ktorych producent sobie nic nie robi lub innych wychwalanych jaki to swietny bezawaryjny piec. o wiekszosci kotlow dostepnych na rynku brak jakichkolwiek informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajkowski 13.05.2011 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Ja mam kocioł włoskiej firmy d'allesandro i dom ok.150m2, tez ocieplony stropianem 12.W zależności od zimy zużywam od 4,5 do 6 ton rocznie (łącznie z grzaniem CWU latem). Co do kotła to nie miałem doświadczenia z innymy kotłami na pellet ale ten jest w porządku - nie mam z nim żadnych problemów. Na forum jest już sporo tematów o kotłach na pellet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 07.07.2011 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Proszę o pomoc. Mam do ogrzania dom o pow. użyt. 120m2, grubość muru 29 cm, ocieplony 12cm styropianu, ogrzewanie podłogowe ok.40m2, zbiornik na ciepłą wodę 300l. Jaki piec byłby najlepszy i jakie zużycie peletu mogę mieć na cały rok. Pozdrawiam A ja właśnie sprzedaję piec 15kW Kostrzewy Pellet Fuzzy Logic za mniej niż połowę ceny. Piec dalej sprawny. Palił 3 sezony. Jak ktoś jest zainteresowany to zapraszam na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 07.07.2011 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Już masz dość kucia kolana retorty? Na co przechodzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 08.07.2011 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 Już masz dość kucia kolana retorty? Na co przechodzisz? Zmieniam dla tego, że w końcu miasto zainwestowało w gazociąg. Będzie gaz (kocioł już wisi) i mam już pompę ciepła powietrze-woda dla CWU latem. Z pomiarów wynika, że przy obecnych temperaturach COP wynosi 4,5-5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 08.07.2011 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 Super:) myślę że w naszych warunkach klimatycznych PW CWU ma większy sens niż solary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 08.07.2011 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 Super:) myślę że w naszych warunkach klimatycznych PW CWU ma większy sens niż solary Też tak myślę, tym bardziej, że mieszkam między drzewami i mam cień na dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coperek 09.07.2011 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 koncze budowe domku o podobnych 'parametrach', dziś zamawiam granpala 15kW (jestem po slowie z dystrybutorem, dzis dogadujemy ostatnie szczegoly). wybor troche wymusil maly rozmiar kotlowni, ale opinie uzytkownikow tez mialy znaczenie, a te o tym piecyku nie sa zle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raspolik 23.02.2012 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Stoję aktualnie przed podobnym wyborem co twórca tematu. Jednak u mnie na pierwszym miejscu póki co jest kocioł na pellet firmy Kotrem z Kłobucka, głównie ze względu na mały rozmiar i bliskość serwisu. Ten piec mają od niedawna i strasznie mało o nim w internecie. Mam pytanie czy ktoś z Was już go używa, bądź coś o nim słyszał? Dodam, że jestem mieszczuchem i o kotłach nie wiem prawie nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 23.02.2012 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 troche stara konstrukcja ale jakos działac bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raspolik 23.02.2012 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 troche stara konstrukcja ale jakos działac bedzie. Stara? Myślałem, że skoro wołają sobie za piec 19kW ponad 12 tysięcy, to mogę liczyć na w miarę nowoczesny piec. Myliłem się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 23.02.2012 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 troche tak cena taka jak innych kotłow. A kociołek nie specjalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 23.02.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 troche stara konstrukcja ale jakos działac bedzie. I z sprawnością szału nie będzie, są co prawda zawirowywacze w płomieniówkach, tylko te nie są w płaszczu wodnym,taki may szczegół.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raspolik 24.02.2012 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Wynalazłem jeszcze jedne kotły, z którymi w moim rejonie nie byłoby problemów z serwisem, a o których tutaj jest bardzo mało informacji. Chodzi mi o kocioł Hef Peltorus. Ktoś używa? Ktoś go instalował? http://www.hef.com.pl/peltorus,2,05.html Nie podają ceny, w cenniku jest tylko informacja: "na indywidualne zamówienie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IWONA PELLETS 04.12.2012 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Polecam kotły z automatycznym czyszczeniem wymiennika i palnika.Są to specjalistyczne kotły na pellet. np BIAWAR PELMAX cena ok 13 000 zł brutto. Bije na głowe droższą konkurencję.Oferujemy sprzedaż-montaż-serwis i dystrybucję pelletu. http://www.iwona.com.pl Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts