kadbra 01.05.2011 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 (edytowane) Chcę zdrenować działkę i mogę się podłączyć do zbieracza biegnącego blisko obok działki. Tylko zastanowiło mnie czy nie przysporzę sobie większych problemów. Działka jest położona na samym dole. W przypadku zatkania zbieracza woda z wyżej położonych działek wybije u mnie. Ma ktoś doświadczenie w tej sprawie? Edytowane 1 Maja 2011 przez kadbra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 01.05.2011 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Chcę zdrenować działkę i mogę się podłączyć do zbieracza biegnącego blisko obok działki. Tylko zastanowiło mnie czy nie przysporzę sobie większych problemów. Działka jest położona na samym dole. W przypadku zatkania zbieracza woda z wyżej położonych działek wybije u mnie. Ma ktoś doświadczenie w tej sprawie? Wydaje mi sie. ze jak sie zabieracz zatka, to z wyzej polozonych dzialek woda i tak splynie do Ciebie, nie bedzie potrzebowala drenazu. Chocby po powierchni poplynie. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 01.05.2011 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Kadbra, my też jesteśmy na samym dole i leci zbieracz przez naszą działkę. Mieliśmy wodę na działce. Okazało się, że zbieracz się "rozszedł". Prześwit w zbieraczu z 5,5 cm jest jakieś 1,5 i w środku ubita glina. Nie wiemy, gdzie on się kończy. Plan mamy taki, żeby na wejściu zbieracza na naszą działkę odbić go zwykłą pcv do rzeczki na skróty, a własną działkę zdrenować osobno, pozostała część zbieracza zostanie. Niżej już tylko droga jest i rzeczka. Sprawdź czy dren nie jest "zapchany". Acha. U nas dren nie jest w planach melioracji, więc nie mamy problemu prawnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadbra 01.05.2011 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Wydaje mi sie. ze jak sie zabieracz zatka, to z wyzej polozonych dzialek woda i tak splynie do Ciebie, nie bedzie potrzebowala drenazu. Chocby po powierchni poplynie. Zbieracz znajduje się na sąsiedniej działce, która jest troch niżej, więc do mnie raczej nie spłynie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadbra 01.05.2011 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Kadbra, my też jesteśmy na samym dole i leci zbieracz przez naszą działkę. Mieliśmy wodę na działce. Okazało się, że zbieracz się "rozszedł". Prześwit w zbieraczu z 5,5 cm jest jakieś 1,5 i w środku ubita glina. Nie wiemy, gdzie on się kończy. Plan mamy taki, żeby na wejściu zbieracza na naszą działkę odbić go zwykłą pcv do rzeczki na skróty, a własną działkę zdrenować osobno, pozostała część zbieracza zostanie. Niżej już tylko droga jest i rzeczka. Sprawdź czy dren nie jest "zapchany". Acha. U nas dren nie jest w planach melioracji, więc nie mamy problemu prawnego. Będę musiał sprawdzić, dren leży na sąsiedniej działce, ja mogę się do niego dołączyć tak jak zaznaczyłem na rusunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadbra 03.05.2011 07:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 (edytowane) Plan mamy taki, żeby na wejściu zbieracza na naszą działkę odbić go zwykłą pcv do rzeczki na skróty, a własną działkę zdrenować osobno, pozostała część zbieracza zostanie. Niżej już tylko droga jest i rzeczka. Też wolałbym zdrenować się oddzielnie, jest tylko jeden problem przebicie się przez drogę (po drugiej stronie jest rów), mimo, że żwirowa co pewien czas ktoś ją przejeżdża, dlatego pomyślałem o podłączeniu się do zbieracza. Myślałem również nad zaworem zwrotnym, ale musiałbym budować dodatkową studzienkę na umieszczenie zaworu. Czy nikt nie podłączał drenażu do zbieracza i nie może podzielić się doświadczeniami? Edytowane 3 Maja 2011 przez kadbra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek5 04.05.2011 00:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Ludzie kochane, trzeba znaleźć melioranta, który przejdzie się po terenie, sprawdzi co i którędy przebiega, znajdzie odbiornik, zobaczy w jakim jest stanie, itd. itd. Takich wiadomości nie znajdzie się w internecie. To jest pewnego rodzaju rzemiosło, to trzeba doktnąć i zobaczyć. Odkopać, zobaczyć, odkopać, zobaczyć. Pozdrawiam, Meliorant. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts