miron123 01.05.2011 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Witam. Planuję zrobienie odprowadzenia wody z rynien. Czy do tego celu lepiej zastosować studzienki odpływowe zakopywane w ziemie (czyszczaki) czy rewizje z sitkiem które znajdują się na rynnie tuż nad powierzchnią ziemi? Dach mam o powierzchni 130m2. 4 rynny spustowe każda po 8m. Jakie są za i przeciw. Kolejna kwestia to głębokość zakopywania rur. Zaplanowałem do tego celu rury kanalizacyjne 110 i nie wiem jak głęboko powinny być zakopane, inna kwestia jest taka żeby na końcu instalacji zachowując 1-2% spadek nie wyjść za nisko bo woda przy większych opadach może mi się cofać. Patrząc na mój teren to może na początku uda mi zejść 15cm pod kostkę a na końcu jakieś 40cm. Mam do pokonania ok 20m od najdalszej rynny. I na koniec taka kwestia, planuję połączenie 4 rynien razem, tzn jeden ciąg z jednej strony domu, drugi z drugiej i gdzieś 5m przed odpływem połączenie tych ciągów przy pomocy trójnika. Czy lepiej zrobić 2 rynny oddzielnie od drugich? Poglądowy rysunek w załączeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 01.05.2011 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Przy podłączeniu drugiej rury spustowej zmień na 160 ( bo 2 rury spustowe mogą "zapchać" 110) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miron123 03.05.2011 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 a co z innymi wątpliwościami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts