tomasziolkowski 01.05.2011 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Kochani, proszę o pomoc w podjęciu decyzji o wyborze elewacji. Dom parterowy, dachówka grafitowa, ściana 2W porotherm + 12 styro i co dalej? Jaki tynk. Największym mankamentem lokalizacji jest to że dom stoi w niezabudowanej, bardzo wietrznej, polnej okolicy i strasznie nawiewa kurz (taki pył piaszczysty). Szczególnie po wiosennej orce (dookoła same pola). Dzisiaj na dachówce to miałem chyba kilka mm piachu. I tak się zastanawiam jak wykończyć elewację na takim wypiździejewie? Jaki rodzaj tynku? Jaka struktura wykończenia? Jaki kolor? Szczególnie będę wdzięczny za uwagi mieszkańców z okolicy Pustyni Błędowskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek T 02.05.2011 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Najlepsza est gładka ściana pomalowana dobrą farbą np. silikonową .Wszelkie szorstkie powierzchnie lubią pył.Jak chcesz baranka to 1.5 i najlepiej mineralny malowany bo malowanie zatyka pory do tego dobra farba silikonowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s9 pat 02.05.2011 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 na gładkiej będa mu się robic kreseczki i moze byc jeszcze gorszy efekt (minimalne załamania beda zbierac pył). ja bym zarzucił drobniutenki tynk (1 mm) ale na bardzo dobrym kleju do siatki (zeby był zmielony odpowiednio, tanie kleje jak seria ZU ZA ceresitu to gruby piach) i może faktycznie pomalował dodatkowo. a jaki kolor? pewnie ze piaskowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 03.05.2011 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Na razie mam dwa pomysły:1.Ocieplam, zaciągam siatką, gruntuję pod kolor i czekam tak z 2-3 lata aż się trochę pobudują dookoła. 2.Tynkuję najzwyklejszym drobnym tynkiem mineralnym, a z te 2-3 lata pomaluję dobrą farbą (bodajże silikonową).No i rzecz jasna nasadzić jak najszybciej krzaczorów dookoła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s9 pat 03.05.2011 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 jesli myslisz ze do 2 lat sie pobuduja to bez tynku. ale chyba lepiej poloyc minerał, niech sie uszlachetnia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk64 03.05.2011 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Podłączę się z pytaniem. Jestem na etapie kładzenia siatki i kleju na styropian. Nie wiem jeszcze, kiedy będę robił elewację. Prawdopodobnie na jesieni. Czy klej muszę zagruntować teraz, czy robi się to bezpośrednio przed położeniem tynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 03.05.2011 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Podłączę się z pytaniem. Jestem na etapie kładzenia siatki i kleju na styropian. Nie wiem jeszcze, kiedy będę robił elewację. Prawdopodobnie na jesieni. Czy klej muszę zagruntować teraz, czy robi się to bezpośrednio przed położeniem tynku? Wykonawcy powiedzieli mi, że teraz. Inaczej podobno będzie nasiąkało wilgocią. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts