Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wykończyć elewację przy silnym zapyleniu?

Recommended Posts

Kochani, proszę o pomoc w podjęciu decyzji o wyborze elewacji. Dom parterowy, dachówka grafitowa, ściana 2W porotherm + 12 styro i co dalej? Jaki tynk. Największym mankamentem lokalizacji jest to że dom stoi w niezabudowanej, bardzo wietrznej, polnej okolicy i strasznie nawiewa kurz (taki pył piaszczysty). Szczególnie po wiosennej orce (dookoła same pola). Dzisiaj na dachówce to miałem chyba kilka mm piachu. I tak się zastanawiam jak wykończyć elewację na takim wypiździejewie?

Jaki rodzaj tynku?

Jaka struktura wykończenia?

Jaki kolor?

Szczególnie będę wdzięczny za uwagi mieszkańców z okolicy Pustyni Błędowskiej :)

na gładkiej będa mu się robic kreseczki i moze byc jeszcze gorszy efekt (minimalne załamania beda zbierac pył). ja bym zarzucił drobniutenki tynk (1 mm) ale na bardzo dobrym kleju do siatki (zeby był zmielony odpowiednio, tanie kleje jak seria ZU ZA ceresitu to gruby piach) i może faktycznie pomalował dodatkowo. a jaki kolor? pewnie ze piaskowy :p

Na razie mam dwa pomysły:

1.Ocieplam, zaciągam siatką, gruntuję pod kolor i czekam tak z 2-3 lata aż się trochę pobudują dookoła.

2.Tynkuję najzwyklejszym drobnym tynkiem mineralnym, a z te 2-3 lata pomaluję dobrą farbą (bodajże silikonową).

No i rzecz jasna nasadzić jak najszybciej krzaczorów dookoła.

Podłączę się z pytaniem. Jestem na etapie kładzenia siatki i kleju na styropian. Nie wiem jeszcze, kiedy będę robił elewację. Prawdopodobnie na jesieni. Czy klej muszę zagruntować teraz, czy robi się to bezpośrednio przed położeniem tynku?

Wykonawcy powiedzieli mi, że teraz. Inaczej podobno będzie nasiąkało wilgocią.

pozdrawiam