hałs 01.05.2011 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Witam, Mam pytanie odnośnie law fundamentowych, a mianowicie: według projektu wysokosc ław to 40 cm, a pod nimi chudziak 10 cm, i teraz gdy nie będę wylewał chudziaka, a jedynie wykładał folią wykop to czy wylana lawa powinna miec nadal wysokosc 40 cm czy tak jak łącznie z chudziakiem, czyli 50 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 01.05.2011 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Podkład z chudego betonu spełnia rolę stabilizującą podłoże i zapewniającą czystość zbrojenia że tak powiem. Jak projektuje się ławy liczy się grubość ławy jako betonu własciwego..tzn że nieuwzgledniasz chudziaka. 40 cm wystarczy..wazne aby niezmniejszać ponizej 35 cm grubosci ław..zbrojenie w wykopie podwieszasz około 10 cm nad dnem, ponieważ cisnienie betonu i tak ściagnie zbrojenie w dół, a na folii nieustawisz podkładek dystansowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 01.05.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Witam. Dlaczego na foli nie ustawi podkładek dystansowych. Ja miałem betonowe podkładki któe przywiązywałem drutem do zbrojenia i było ok. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 02.05.2011 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Myslałem o plastikowych, przy stabilnych betonowych masz rację da się, ale to niebyło tematem postu. W zalewaniu jest jeden i jedyny problem że niemasz kontroli nad zbrojeniem które juz przykrył beton, z tąd moja troska o poprawnośc wykonania, zawsze jak cos robie powtarzam innym rób jak najdokładniej błedy same się zrobia. Zalewałem rózniaste konstrukcje i widziałem jak beton przesuwa całe zbrojenia teoretycznie ustabilizowane..ale to gabaryty było duzo wieksze..w jedną stope wchodziło 16m3 betonu..no polałem woda troszkę..przedmówca ma racje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hałs 02.05.2011 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Aha czyli ławy wylać na 40 cm i tych 10 cm nie biorę pod uwagę. Odnośnie zbrojenia to będę je podwieszał A z chudziaka rezygnuje, ponieważ mam odpowiednie podłoże gdzie jest on już zupełnie zbędny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek_st 02.05.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Pozwolę się podpiąć pod temat moje zbrojenie 25*25 ława 35 wysokość 60 szerokość wychodzi po 5 cm na stronę góra, dół, a w poście powyżej piszecie żeby dać trochę wyżej?. Czy podłożyć coś pod zbrojenie czy podwiesić, ale jak, to są moje szalunki wypoziomowane od wewnątrz gwoździami do którego moment mam zalewać, jeszcze nie wzmocnione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 02.05.2011 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Rezygnacja z chudziaka wiąże się z bardzo istotną sprawą a mianowicie zmniejsza się otulenie zbrojenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 02.05.2011 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Witam. Masz jak powinno być, otulina po 5 cm dół i góra. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 02.05.2011 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Rezygnacja z chudziaka wiąże się z bardzo istotną sprawą a mianowicie zmniejsza się otulenie zbrojenia. wlasciwa odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 02.05.2011 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Jeżeli beton ma być ukladany bezpośrednio na gruncie to nominalna grubość otuliny zbrojenia fundamentu powinna wynosić co najmniej 75mm natomiast 40mm na warstwie podłoża betonowego ( wg Eurokodu 2 ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 03.05.2011 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Dlatego nieczęsto wykonuje się ławy o minimalnej dopuszczalnej grubosci bo niema pola manewru, najrozsądniej byłoby zwiększyć wysokość ław.kiedyś przez przypadek..bo musiałem skuwać istniejącą ławe widziałem co się dzieje z prętami z mała warstwa otuliny..porostu tam przy prętach dostaje sie woda i koroduja, dla małych budowli mozna z tym zyć..ale formalnie niemozna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 05.05.2011 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Dlatego nieczęsto wykonuje się ławy o minimalnej dopuszczalnej grubosci bo niema pola manewru, najrozsądniej byłoby zwiększyć wysokość ław. kiedyś przez przypadek..bo musiałem skuwać istniejącą ławe widziałem co się dzieje z prętami z mała warstwa otuliny..porostu tam przy prętach dostaje sie woda i koroduja, dla małych budowli mozna z tym zyć..ale formalnie niemozna Nie można z tym żyć formalnie i nieformalnie. Jak otulenie ma wynosić 75mm to ma tyle być. Jeśli inwestorowi szkoda 1000zł na chudziak przy inwestycji rzędu 200-300tyś zł to jego sprawa. Zaoszczędzi 1000zł a kłopotów może narobić na tysiące. Ale polak zawsze mądry po szkodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abol1 06.05.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Grunt na jakim będę wylewał ławe to twarda zbita glina (ciężko było wbić łopate) na głębokości 1.7 mppt. Błędem będzie nie dawanie chudego betonu, żwiru czy pospółki , a zamiast tego wykop wyłożyć filoią na to zbrojenie i zalać betonem. Wymiary ławy 50wys x 40szer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SlavekT 06.05.2011 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Witam, proszę o podpoweidź. Kolega usilnie reklamuje mi położenie folii w wykopie pod ławę i pod chudziaki. Nie jest pewien, czy to dobry pomysł. Oglądałem kilka budów w okolicy i nie widziałem, aby ktoś pakował folię na dno wykopu.No ale może to ma jakiś sens? Prosze o podpowiadanie,a nie wyśmiewanie się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts