Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja - Fundament w starym budynku

kazeto

Recommended Posts

Witam,

Jestem w trakcie przeprowadzania remontu części starego poniemieckiego domu, zastanawiam się czy jest konieczne wykonanie pionowej izolacji fundamentu. Grunt przy budynku tworzy naturalny spadek, tak że przy remontowanej części jest ok 50cm niżej niż "na początku" domu. Przy próbie odkopania fundamentu zauważyłem, że pod ziemią znajdują się tylko 2 warstwy cegły natomiast resztę stanowi fundament "wylany" z jakiejś zaprawy. Na pierwszy rzut oka wygląda solidnie ale mocniejsze uderzenie powoduje, że się kruszy.

Dodam jeszcze, że izolacja pozioma wykonana z papy chroni ściany jak należy, ponieważ nie są one zawilgocone. W części, która jest aktualnie użytkowana podłogi są ok. 50cm ponad poziomem gruntu i nie ma żadnej izolacji pionowej. Czy polecacie wykonanie izolacji pionowej, jeżeli tak to w jaki sposób mając na uwadze ten stary fundament?

kilka lat temu robiłem renowacje kamienicy, ale tam poziom wód gruntowych był wysoki i robilismy izolacje poprzez iniekcje murów, w Twoim wypadku bym tak zostawił, bo odkopanie fundamentu i izolowanie słabych materiałów jest nieefektywne, bo to przyczepność niejest duża , a koszt zwiekszenia przyczepności poprzez iniekcje i powlekanie róznymi specyfikami jest kosztowne, a w rezultacie niewpływaja na twardośc fundamentów co przy niedajboże pekaniu za jakiś czas budynku poprostu zniszczy izolacje..

teraz co bym zrobił na Twoim miejscu..odkopał te dwie cegły i troche ponizej, zaimpregnował jakimś preparatem krzemionkowym te cegły powierzchniowo i jezeli robisz elewacje to styropian i tylko tyle.

teraz co bym zrobił na Twoim miejscu..odkopał te dwie cegły i troche ponizej, zaimpregnował jakimś preparatem krzemionkowym te cegły powierzchniowo i jezeli robisz elewacje to styropian i tylko tyle.

Możesz polecić jakiś konkretny produkt?

http://www.oro.pl/inne3.html

osobiscie polecam ten system ale to drogi interes..

http://www.aquaterm.com.pl/instrukcje/ai_kies.pdf

jest jeszcze wiele innych podobnych chodzi o hudrofobizację muru w przekładzie na jezyk blizszy ciału na zmniejszenie nasiakliwosci muru, iniekcja sama w sobie jest droga ale skuteczna, koszt samej robocizny to rząd wielkości 100-200 zł za metr bierzący iniekcji co daje spora kwotę dla całości, dlatego sugeruje zaimpregnowanie powierzchniowe zmniejsza poziom chłonnosci muru a co za tym idzie przedłuza zywotność

W nawiązaniu do pytania o fundament interesuje mnie jeszcze jedna rzecz: wewnątrz jest stara wylewka chciałbym ją wyrównać, ocieplić styropianem a na nim ułożyć folię i kolejną warstwę betonu, ale chyba lepiej by było żeby była ona na jednym poziomie z izolacją poziomą (papa). Niestety poziom posadzki jest parę cm wyżej od papy. Konieczne jest skucie betonu przy ścianie tak, aby zrównać folię z papą, czy mogę po prostu założyć kilkanaście cm folii na ścianę? Poniżej "naskrobałem" jak to mniej więcej wygląda.

podloga.JPG