spika 02.05.2011 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Witam, jestem w trakcie budowy domu, już po wykonaniu instalacji c.o. Hydraulik zamontował mi otwarte naczynie wzbiorcze, z którego wylewa się woda, kiedy nie ma prądu. Konkretnie wrzątek zamiast spokojnie odpływać sobie rurą przelewową, wypycha pokrywkę naczynia i gejzery gorącej wody leją się na boki. Każdorazowo jak nie ma prądu zbieram wiadro wody z podłogi. Naczynie jest podłączone jedną rurą wzbiorczą/bezpieczeństwa, pompa jest na powrocie. Proszę o porady, co mogę zrobić żeby uniknąć takich atrakcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 02.05.2011 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 to nie masz odprowadzenia do kanalizacji?bo to, że ta woda musi się wylać, to normalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spika 02.05.2011 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Mam odprowadzenie do kanalizy, przez rurę przelewową spływa część wody do zlewu w piwnicy. Ale chodzi o to, że woda w naczyniu wzbiorczym wzbiera się bardzo gwałtownie - wypływa z rury wzbiorczej pod dużym ciśnieniem, tak że wypycha pokrywę naczynia i inna część wody rozlewa się na boki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 02.05.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 przerób naczynie, ma ono za małą rurkę przelewową lub za wysoko wspawaną, lub zostało nieprawidłowo dobrane do instalacji, a może pływak od samo-dopełniania jest źle ustawiony jeżeli taki jest, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spika 02.05.2011 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Regulacja pływaka chyba nic nie da, bo nawet jeśli naczynie jest wypełnione zimną wodą aż do wysokości rury przelewowej (została tam dolana wiaderkiem ) to przelewanie wody nadal występuje. Czy wysokość naczynia nad piecem ma duże znaczenie? Bo u mnie rura wzbiorcza ma około 1,5 metra, a piec 21 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 02.05.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 wysokość zawieszenia niema za wielkiego znaczenia ale wielkość naczynia ma wielkie znaczenie, gdy jest ono duże to może nie dolewaj wody aż do przelewu by to co wzrośnie podczas zagotowania miało się gdzie podziać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spika 02.05.2011 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Naczynie ma 10 litrów objętości, normalnie znajduje się w nim 5 litrów wody. Czy to mało na piec 21 kW? Dodam, że jest on połączony z instalacjami c.o. i c.w.u. za pośrednictwem wymienników (mam jeszcze kocioł gazowy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 03.05.2011 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 objętość naczynia zależy od pojemności instalacji,tak w skrócie powinno być około 4% pojemności instalacjiwychodzi, że masz za małe naczynie, sam kocioł ma chyba około 80 l. a gdzie reszta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.05.2011 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 "Dodam, że jest on połączony z instalacjami c.o. i c.w.u. za pośrednictwem wymienników (mam jeszcze kocioł gazowy). " No i wszystko jest jasne!A jak piszę, że najwygodniejszy jest układ otwarty - to wszystkim się nie podoba!Braknie prądu to staje pompka co napędza te wymienniki.Brak odbioru ciepła powoduje zagotowanie pieca i te radosne objawy.TAK ZAPROJEKTOWANO TEN SYSTEM - no, i tak pracuje.Jedyna rada - pokochać!Albo przerobić całość na taką, co popracuje poprawnie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.05.2011 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 (edytowane) Wstawić naczynie ze 200 litrów...W nim się zmieści i woda i para... Dorób tam jakie podtrzymanie zasilania dla pompki CO.Jakie wiaderko na prund i potwornica...Adam M. Edytowane 3 Maja 2011 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 03.05.2011 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Zagotowanie 80 l z moca około 20 kW jest dość gwałtowne i powinno występować sporadycznie .Oczywiście można wykonać naczynie lepiej .Hydraulik kupił co było w sklepie .Oczywiście mógł zrobić sam. Ale kocioł też można zrobić.Oczywiście są większe naczynia ale droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 03.05.2011 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 nie wierzę, że w sklepie nie było większych, kupił to co było tańsze i nie wiedział do końca co czyni, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 03.05.2011 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 jest jeszcze jedna możliwość otuż do naczynia powinno iść 4 rury 1 wznośna , 1 rura przelewowa, rura z zimną wodą do pływaka no i ta ostatnia kturej zapewne brakło to rura parowa kturej brak skutkuje gwałtownością przebijania sie pary wodnej przez warstwę wody w naczyniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 04.05.2011 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 doktorat na temat naczyń napisany:) stary to system i dziwi mnie dlaczego dalej się go stosuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.05.2011 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Dłuuugo będziesz budował zanim zrozumiesz...Wiesz, że lepsze jest wrogiem dobrego?Zastosuj najlepsze, potem z tym pomieszkaj to wrócisz do starego, które jest bezpieczne i ZAWSZE działa...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 07.05.2011 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 (edytowane) Dłuuugo będziesz budował zanim zrozumiesz... Wiesz, że lepsze jest wrogiem dobrego? Zastosuj najlepsze, potem z tym pomieszkaj to wrócisz do starego, które jest bezpieczne i ZAWSZE działa... Adam M. sporo już buduję i wiem że te stare systemy mają wieczystą gwarancję ale mają też swoje wady o których piszą powyżej, obecnie najlepsze systemy też mają swoje wady moim zdaniem wybór polega na tym, które z tych wad akceptujemy z którymi jesteśmy w stanie żyć by jak najmniej nas drażniły, ja wolę pękając membranę i cieknący zawór bezpieczeństwa co jakieś kilka lat niż taniec z mopem co kilka dni Edytowane 7 Maja 2011 przez kajmanxxl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 03.07.2014 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Zbiornik wyrównawczy będzie działa dobrze, ale musi być to zrobione z głowa. A hydraulik się nie popisał, za małe naczynie a do tego pewnie jeszcze cieniutkie rurki zamiast jak się należy 1". Można pompę zasilić przez UPS i częściowo się problem rozwiąże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts