Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

otwarte naczynie wzbiorcze - wylewa się woda

spika

Recommended Posts

Witam,

jestem w trakcie budowy domu, już po wykonaniu instalacji c.o. Hydraulik zamontował mi otwarte naczynie wzbiorcze, z którego wylewa się woda, kiedy nie ma prądu. Konkretnie wrzątek zamiast spokojnie odpływać sobie rurą przelewową, wypycha pokrywkę naczynia i gejzery gorącej wody leją się na boki. Każdorazowo jak nie ma prądu zbieram wiadro wody z podłogi. Naczynie jest podłączone jedną rurą wzbiorczą/bezpieczeństwa, pompa jest na powrocie.

Proszę o porady, co mogę zrobić żeby uniknąć takich atrakcji?

Mam odprowadzenie do kanalizy, przez rurę przelewową spływa część wody do zlewu w piwnicy. Ale chodzi o to, że woda w naczyniu wzbiorczym wzbiera się bardzo gwałtownie - wypływa z rury wzbiorczej pod dużym ciśnieniem, tak że wypycha pokrywę naczynia i inna część wody rozlewa się na boki.

Regulacja pływaka chyba nic nie da, bo nawet jeśli naczynie jest wypełnione zimną wodą aż do wysokości rury przelewowej (została tam dolana wiaderkiem ;) ) to przelewanie wody nadal występuje.

Czy wysokość naczynia nad piecem ma duże znaczenie? Bo u mnie rura wzbiorcza ma około 1,5 metra, a piec 21 kW

Naczynie ma 10 litrów objętości, normalnie znajduje się w nim 5 litrów wody. Czy to mało na piec 21 kW? Dodam, że jest on połączony z instalacjami c.o. i c.w.u. za pośrednictwem wymienników (mam jeszcze kocioł gazowy).

"Dodam, że jest on połączony z instalacjami c.o. i c.w.u. za pośrednictwem wymienników (mam jeszcze kocioł gazowy). "

No i wszystko jest jasne!

A jak piszę, że najwygodniejszy jest układ otwarty - to wszystkim się nie podoba!

Braknie prądu to staje pompka co napędza te wymienniki.

Brak odbioru ciepła powoduje zagotowanie pieca i te radosne objawy.

TAK ZAPROJEKTOWANO TEN SYSTEM - no, i tak pracuje.

Jedyna rada - pokochać!

Albo przerobić całość na taką, co popracuje poprawnie.

Adam M.

Wstawić naczynie ze 200 litrów...

W nim się zmieści i woda i para...

Dorób tam jakie podtrzymanie zasilania dla pompki CO.

Jakie wiaderko na prund i potwornica...

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

Dłuuugo będziesz budował zanim zrozumiesz...

Wiesz, że lepsze jest wrogiem dobrego?

Zastosuj najlepsze, potem z tym pomieszkaj to wrócisz do starego, które jest bezpieczne i ZAWSZE działa...

Adam M.

sporo już buduję i wiem że te stare systemy mają wieczystą gwarancję ale mają też swoje wady o których piszą powyżej, obecnie najlepsze systemy też mają swoje wady moim zdaniem wybór polega na tym, które z tych wad akceptujemy z którymi jesteśmy w stanie żyć by jak najmniej nas drażniły, ja wolę pękając membranę i cieknący zawór bezpieczeństwa co jakieś kilka lat niż taniec z mopem co kilka dni

Edytowane przez kajmanxxl

• 3 years później...