pestka56 13.01.2022 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 WOW, WOW, WOW Ale fajnie przerobiliście piwnicę-straszydło na elegancką i wesołą. Wiem, że żadnej pracy się nie boisz, ale to już wyższa szkoła jazdy. Jest co podziwiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 13.01.2022 23:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 W części gdzie był piec ale na długiej ścianie teraz jest tak: Od lewej: zbiornik na ciepła wodę, bufor, i to co wisi na ścianie to jednostka wewnętrzna, czyli najważniejsza rzecz, dzięki której to wszystko działa, tam też wszystko się ustawia... między "beczkami" na ścianie wiszą jeszcze pompki do dwóch obiegów (grzejniki i podłogówka) Te wszystkie urządzenia zostały podpięte po drobnych przeróbkach do istniejącej instalacji C.O. Na zewnątrz jest druga jednostka z "wiatraczkiem" połaczona z tą wisząca "skrzyneczką" zaledwie 2 rurkami i 2 kabelkami... wszystko zabezpieczone przed przemarzaniem (ten srebrny "kokon") A jak już się "pochwaliłam" moim prawie w całości własnoręcznie wykonanym remontem piwnicy bedącej nową kotłownią (maszynownią), to pokażę też drugą część tą po składzie węgla i drewna opałowego: W końcu też zrobiłam "nowy" regał na moje zaprawy (płyty z odzysku, docięte na wymiar + puszeczka farby i jest jak "nowy"). Mam tu też dodatkowy piekarnik "na imprezy" i miejsce do przechowania kwiatów, chociaż w tym roku pelargonie mi nie przetrwały:cry: ale za to liście już puściły to do wiosny będą duże i może zdąży zakwitnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 13.01.2022 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 Pięknie Gosiu. Jesteś tytanem i pomysłów i pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 14.01.2022 00:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2022 Pestka, dziękuję za uznanie, ale widzisz zabierałam się za tą piwnicę 11 lat...aż taka ciężka fizyczna praca naprawdę była mi potrzebna do zachowania zdrowia psychicznego, to była moja odskocznia od zdalnej rzeczywistości...gdybym tego nie miała to chyba bym nie przetrwała tego roku, a tak to w piwnicy nie analizowałam tego co było, skupiałam się na robocie a po powrocie padałam na łóżko i spałam jak dziecko a rano nowy dzień to nowa nadzieja że będzie lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 14.01.2022 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2022 Gosia prawdziwe i szczere chapeau bas, zarabiscie zagospodarowalas i wyremontowalas piwnice, spizarenka ideal. juz rozkminilam masz pompe z węzlem cieplnym i zewnetrznym buforem. my jednak pojdziemy w monoblok, bo mamy takie mozliwosci, chce jak najmniejsza kotlownie a piwnicy nie planuje. jeszcze jedno, czy Wasz zbiornik na wode ma wbudowane grzalki elektryczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 14.01.2022 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2022 no i wiem do kogo "na pachte / szaber" pójść jak mi sie zapasy skoncza:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 14.01.2022 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2022 Zbiornik ma grzałkę i nawet z tego korzystaliśmy zanim nie podłączyli pompy, bo jeszcze tego nie pisałam ale u mnie musieli przejść z rurami przez całą piwnicę i grzebali się przez cały tydzień.Jednostka zewnętrzna jest z tej strony co spiżarnia że słoikami, ale gdybym chciała tu montować te wszystkie ustrojstwa to musiałabym przerabiać całą instalację, bo od zawsze czyli od 48 lat kotłownia była w tamtej części i z tamtad są rozprowadzone rury we wszystkich kierunkach a ja nie mam piwnicy pod całym domem. Z kolei jednostka zewnetrzna nie mogła być postawiona z tej strony domu, bo tu jedna ściana południową a druga zachodnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 14.01.2022 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2022 no i wiem do kogo "na pachte / szaber" pójść jak mi sie zapasy skoncza:lol2: Chyba ci nie podrodze... z tego co pamietam to do każdej z Was mam daleko odległość liczona w setkach km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 14.01.2022 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2022 Maniu, specjalnie dla ciebie chciałam wstawić u ciebie ale się nie chciało wczytać *grubość mojej ściany fundamentowej od środka *od zewnątrz wraz z dodatkową obudową już " w kwiatki", bo na belce przy dachu mamy gniazdo... Centralnie nad okienkiem jest kamlocik sięgający aż do ściany dlatego nie można było zamontować okienka wyżej i trzeba było zrobić takie coś... ten teren czeka do wiosny na zagospodarowanie:) Muszę też jeszcze poszukać takiej samej struktury żywicznej do uzupełnienia murku koło okienka, póki co jest pomalowane i z daleka nie rzuca się w oczy... *w narożniku widać kawałek przykładowego kamlota w fundamencie - to fotka z czasu dużego remontu zanim ociepliliśmy fundament... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 14.01.2022 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2022 Gosik ile ta sciana ma grubosci strasznie gruba wyglada. mialam sie pytac czy ta rure od kabli itp od pompy na zewnatrz da sie obudowac no ale widze ze wkleilas ze juz dawno zrobione powiedz mi, gdzie trafilo na to ustrojstwo? Z przodu domu czy z boku czy z tylu? glosne to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 14.01.2022 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2022 Do pompy zamontowaliśmy na dachu wspomaganie ze słońca, eksperci wyliczyli że wystarczy ale jednak widząc co się dzieje na rynku energetycznym chcemy jeszcze dołożyć 4 sztuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 14.01.2022 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2022 U mnie to jest z tyłu domu od ogrodu, bo musi być na ścianie północnej lub wschodniej.Moja jest bardzo cicha w porównaniu do znajomych (u nich Panasonic) według etykiety 48 dB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 14.01.2022 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2022 czyli zakladanie ich zalezy od stron swiata?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 14.01.2022 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2022 ja tez swoja pompe planuje na polnocnej stronie a ewentualna fotowoltaike mam do wyboru dach wschod, poludnie i zachod:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 15.01.2022 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2022 (edytowane) Jeden z fachowców mi tłumaczył dlaczego tak ma być ale robił to tak technicznie,żebym jak najmniej zrozumiała, potem każdy następny też mi mówił że najlepiej żeby za dużo ostrego słońca na nią nie padało... Jak staniesz przed tym urządzeniem latem, gdy akurat chodzi to możesz zmarznąć po chwili, ale przy upałach ok.30 stopni to tam było przyjemnie... W naszym przypadku, te warunki pasowały idealnie, ponieważ tylko tamta ściana piwnicy ma łączność ze światem zewnętrznym, a pozostałe fundamenty w obrysie domu są 2-3 m dalej niż ściany piwnicy. (za czasów niemieckich dom na tej działce był ustawiony w drugą stronę czyli wzdłuż drogi) W czasie mrozów pompa się zaszrania, więc co jakiś czasz musi się odszronić (sama) a wyglada to tak, ze bucha wielka chmura pary... ja za pierwszym razem u znajomych bardzo się wystraszyłam, więc instalatorzy sugerują żeby montować jednostkę zewnętrzną w miarę możliwości tam gdzie nie ma okien i u nas na tej ścianie na parterze jest tylko okno kuchenne a do góry nie dochodzi ani para ani dźwiek nawet przy otwartym oknie . Tak jak napisałam wcześniej jest cicha, i to pochłaniacz w kuchni dużo głośniej chodzi. Tak to wygląda na tle całej ściany... Dla zainteresowanych znalazłam etykietę mojej pompy Mania, ta biała część ściany przy okienku ma 41 cm + to co na zewnątrz... a zamo usytułowanie pompy względem domu, to patrząc od głównego podwórza, czyli z podjazdu od strony wiaty... jest za tym ażurowym płotkiem:) Natomiast jeśli chodzi o fotowoltaikę, to najlepiej na dachu wystawionym na południe lub wschód -zachód, ale wtedy z obu stron. Dobrze jest jeśli nachylenie dachu jest wieksze niż u mnie, bo wtedy w zimie śnieg szybciej spada... ja jak widać zamontowałam na budynku gospodarczym, bo dach jest skierowany idealnie na południe, co prawda dom ma lepsze nachylenie ale od zachodu jest mniej miejsca ze wzgledu na okna dachowe i do tego weranda a na drugiej stronie dom sąsiada wyższy od mojego rzuca cień. Poza tym u nas główne przyłącze prądu i licznik jest własnie na ścianie garażowej, więc uniknęliśmy dodatkowych przekopów aby wpiąć się do rozdzielni. Edytowane 16 Stycznia 2022 przez gopax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 16.01.2022 23:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2022 I jeszcze mała zmiana w salonie... Znalazłam w muratorze kilka starych zdjęć... Tak wygladało po pierwszej metamorfozie przy Waszym udziale ... potem była jeszcze zmiana "rudych" mebli ale narożnik pozostał, http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=398657&d=1507928655 a teraz i na niego przyszedł czas... i co z pewnością dla niektórych będzie zaskoczeniem to kolor nowego nabytku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 28.01.2022 16:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2022 ... juz rozkminilam masz pompe z węzlem cieplnym i zewnetrznym buforem. my jednak pojdziemy w monoblok, bo mamy takie mozliwosci, chce jak najmniejsza kotlownie a piwnicy nie planuje. MONOBLOK to wcale nie chodzi o tą "dużą" szafę wewnątrz budynku tylko o układ chłodniczy, moja pompa to też MONOBLOK Pompy ciepła powietrze-woda typu MONOBLOK to urządzenia, na które składa się jedna jednostka, w której znajduje się cały układ chłodniczy, a wyprowadzone są z niej tylko rury dystrybuujące ciepło do budynku. W pompach ciepła typu SPLIT skraplacz (czyli wymiennik ciepła) zamontowany jest w jednostce wewnętrznej (instalowanej wewnątrz budynku), natomiast parownik, sprężarka, zawór rozprężny zlokalizowane są w jednostce zewnętrznej. Układ chłodniczy jest więc rozdzielony na dwie jednostki.)... To moja pompa Logatherm WLW196i AR to najwyższej klasy pompa ciepła powietrze-woda od Buderus: niezwykle nowoczesny wygląd składa się z modułu zewnętrznego oraz modułu wewnętrznego moduły połączone są za pomocą przewodów instalacji wodnej COP>4,0 funkcja grzania i chłodzenia zapewnia komfort cieplny latem i zimą zapewnia dostarczanie ciepła do temperatury -20°C stopni na zewnątrz budynku szczegóły >> link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 28.01.2022 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2022 tak, wiem to. bardziej posluzylam sie skrotem myslowym. w glowie siedziala mi pompa samsunga z wbudowanym zbiornikiem CWU i to zdjecie z katalogu http://samsungehs.pl/wp-content/uploads/2020/08/Samsung_ehs_split-600x400.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 28.01.2022 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2022 Moja kuchnia w kilku odsłonach... drzwi, które widać to spiżarnia, do tego 2 okna, więc o przestawieniu lodówki nie ma mowy, wiec konieczna kombinacja ze słupkiem Nie moge dodać nowych zdjęc, wiec przekleję kilka z czasów kiedy robiłam tę kuchnię jeszcze nie wykończoną http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=381423&d=1486921892 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=384999&d=1490403558 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 28.01.2022 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2022 (edytowane) jak bardzo jestes przywiazana do stołu przy oknie? bo ja bym tam zrobila ciag szafek z blatem ktorego potrzebujesz, opcja 2 tam gdzie masz slupek zabralabym troche blatu i zrobila piekarnik, no chyba ze piekarnik moglby byc w dolnej szafce wtedy opcja 3 - likwidujesz ten wysoki slupek, powiekszasz przestrzen blatu i zostawiasz stol. Edytowane 28 Stycznia 2022 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts