Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Metamorfoza naszego szaraczka

gopax

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W części gdzie był piec ale na długiej ścianie teraz jest tak:

attachment.php?attachmentid=458502&d=1642114020

Od lewej: zbiornik na ciepła wodę, bufor, i to co wisi na ścianie to jednostka wewnętrzna, czyli najważniejsza rzecz, dzięki której to wszystko działa, tam też wszystko się ustawia... między "beczkami" na ścianie wiszą jeszcze pompki do dwóch obiegów (grzejniki i podłogówka)

Te wszystkie urządzenia zostały podpięte po drobnych przeróbkach do istniejącej instalacji C.O.

Na zewnątrz jest druga jednostka z "wiatraczkiem" połaczona z tą wisząca "skrzyneczką" zaledwie 2 rurkami i 2 kabelkami...

attachment.php?attachmentid=458503&d=1642106860

wszystko zabezpieczone przed przemarzaniem (ten srebrny "kokon")

A jak już się "pochwaliłam" moim prawie w całości własnoręcznie wykonanym remontem piwnicy bedącej nową kotłownią (maszynownią), to pokażę też drugą część tą po składzie węgla i drewna opałowego:

attachment.php?attachmentid=458504&d=1642115005

attachment.php?attachmentid=458506&d=1642115104

attachment.php?attachmentid=458505&d=1642115066

W końcu też zrobiłam "nowy" regał na moje zaprawy (płyty z odzysku, docięte na wymiar + puszeczka farby i jest jak "nowy").

Mam tu też dodatkowy piekarnik "na imprezy" :) i miejsce do przechowania kwiatów, chociaż w tym roku pelargonie mi nie przetrwały:cry: ale za to liście już puściły to do wiosny będą duże i może zdąży zakwitnąć;)

IMG_20210728_095721.jpg

IMG_20210728_095604.jpg

IMG_20210517_133405.jpg

IMG_20211228_164156.jpg

IMG_20211228_164335.jpg

IMG_20210728_095721.jpg

IMG_20210728_095604.jpg

IMG_20210517_133405.jpg

IMG_20211228_164156.jpg

IMG_20211228_164335.jpg

Pestka, dziękuję za uznanie, ale widzisz zabierałam się za tą piwnicę 11 lat...aż taka ciężka fizyczna praca naprawdę była mi potrzebna do zachowania zdrowia psychicznego, to była moja odskocznia od zdalnej rzeczywistości...gdybym tego nie miała to chyba bym nie przetrwała tego roku, a tak to w piwnicy nie analizowałam tego co było, skupiałam się na robocie a po powrocie padałam na łóżko i spałam jak dziecko a rano nowy dzień to nowa nadzieja że będzie lepiej ;)

Gosia prawdziwe i szczere chapeau bas, zarabiscie zagospodarowalas i wyremontowalas piwnice, spizarenka ideal. juz rozkminilam masz pompe z węzlem cieplnym i zewnetrznym buforem. my jednak pojdziemy w monoblok, bo mamy takie mozliwosci, chce jak najmniejsza kotlownie a piwnicy nie planuje.

jeszcze jedno, czy Wasz zbiornik na wode ma wbudowane grzalki elektryczne?

Zbiornik ma grzałkę i nawet z tego korzystaliśmy zanim nie podłączyli pompy, bo jeszcze tego nie pisałam ale u mnie musieli przejść z rurami przez całą piwnicę i grzebali się przez cały tydzień.

Jednostka zewnętrzna jest z tej strony co spiżarnia że słoikami, ale gdybym chciała tu montować te wszystkie ustrojstwa to musiałabym przerabiać całą instalację, bo od zawsze czyli od 48 lat kotłownia była w tamtej części i z tamtad są rozprowadzone rury we wszystkich kierunkach a ja nie mam piwnicy pod całym domem. Z kolei jednostka zewnetrzna nie mogła być

postawiona z tej strony domu, bo tu jedna ściana południową a druga zachodnią.

Maniu, specjalnie dla ciebie :) chciałam wstawić u ciebie ale się nie chciało wczytać:(

*grubość mojej ściany fundamentowej od środka

attachment.php?attachmentid=458510&d=1642181017

*od zewnątrz wraz z dodatkową obudową już " w kwiatki", bo na belce przy dachu mamy gniazdo...

attachment.php?attachmentid=458511&d=1642181229

Centralnie nad okienkiem jest kamlocik sięgający aż do ściany dlatego nie można było zamontować okienka wyżej i trzeba było zrobić takie coś... ten teren czeka do wiosny na zagospodarowanie:)

Muszę też jeszcze poszukać takiej samej struktury żywicznej do uzupełnienia murku koło okienka, póki co jest pomalowane i z daleka nie rzuca się w oczy...

attachment.php?attachmentid=458509&d=1642180984

*w narożniku widać kawałek przykładowego kamlota w fundamencie - to fotka z czasu dużego remontu zanim ociepliliśmy fundament...

attachment.php?attachmentid=458512&d=1642181313

okno1.jpg

okno2.jpg

okienko 0.jpg

kamień.jpg

Jeden z fachowców mi tłumaczył dlaczego tak ma być ale robił to tak technicznie,żebym jak najmniej zrozumiała, potem każdy następny też mi mówił że najlepiej żeby za dużo ostrego słońca na nią nie padało... Jak staniesz przed tym urządzeniem latem, gdy akurat chodzi to możesz zmarznąć po chwili, ale przy upałach ok.30 stopni to tam było przyjemnie...

W naszym przypadku, te warunki pasowały idealnie, ponieważ tylko tamta ściana piwnicy ma łączność ze światem zewnętrznym, a pozostałe fundamenty w obrysie domu są 2-3 m dalej niż ściany piwnicy. (za czasów niemieckich dom na tej działce był ustawiony w drugą stronę czyli wzdłuż drogi)

W czasie mrozów pompa się zaszrania, więc co jakiś czasz musi się odszronić (sama) a wyglada to tak, ze bucha wielka chmura pary... ja za pierwszym razem u znajomych bardzo się wystraszyłam, więc instalatorzy sugerują żeby montować jednostkę zewnętrzną w miarę możliwości tam gdzie nie ma okien i u nas na tej ścianie na parterze jest tylko okno kuchenne a do góry nie dochodzi ani para ani dźwiek nawet przy otwartym oknie . Tak jak napisałam wcześniej jest cicha, i to pochłaniacz w kuchni dużo głośniej chodzi. Tak to wygląda na tle całej ściany...

attachment.php?attachmentid=458515&d=1642250456

Dla zainteresowanych znalazłam etykietę mojej pompy

attachment.php?attachmentid=458516&d=1642250523

Mania, ta biała część ściany przy okienku ma 41 cm + to co na zewnątrz... a zamo usytułowanie pompy względem domu, to patrząc od głównego podwórza, czyli z podjazdu od strony wiaty... jest za tym ażurowym płotkiem:)

attachment.php?attachmentid=458514&d=1642250417

Natomiast jeśli chodzi o fotowoltaikę, to najlepiej na dachu wystawionym na południe lub wschód -zachód, ale wtedy z obu stron. Dobrze jest jeśli nachylenie dachu jest wieksze niż u mnie, bo wtedy w zimie śnieg szybciej spada... ja jak widać zamontowałam na budynku gospodarczym, bo dach jest skierowany idealnie na południe, co prawda dom ma lepsze nachylenie ale od zachodu jest mniej miejsca ze wzgledu na okna dachowe i do tego weranda a na drugiej stronie dom sąsiada wyższy od mojego rzuca cień. Poza tym u nas główne przyłącze prądu i licznik jest własnie na ścianie garażowej, więc uniknęliśmy dodatkowych przekopów aby wpiąć się do rozdzielni.

p1.jpg

p2.jpg

etykieta.jpg

mój nowy narożnik w salonie.jpg

Edytowane przez gopax

I jeszcze mała zmiana w salonie...

Znalazłam w muratorze kilka starych zdjęć...

Tak wygladało po pierwszej metamorfozie przy Waszym udziale ... potem była jeszcze zmiana "rudych" mebli ale narożnik pozostał,

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=398657&d=1507928655

a teraz i na niego przyszedł czas... i co z pewnością dla niektórych będzie zaskoczeniem to kolor nowego nabytku...

attachment.php?attachmentid=458517&d=1642250602

• 2 weeks później...
... juz rozkminilam masz pompe z węzlem cieplnym i zewnetrznym buforem. my jednak pojdziemy w monoblok, bo mamy takie mozliwosci, chce jak najmniejsza kotlownie a piwnicy nie planuje.

MONOBLOK to wcale nie chodzi o tą "dużą" szafę wewnątrz budynku tylko o układ chłodniczy, moja pompa to też MONOBLOK

Pompy ciepła powietrze-woda typu MONOBLOK to urządzenia, na które składa się jedna jednostka, w której znajduje się cały układ chłodniczy, a wyprowadzone są z niej tylko rury dystrybuujące ciepło do budynku.

W pompach ciepła typu SPLIT skraplacz (czyli wymiennik ciepła) zamontowany jest w jednostce wewnętrznej (instalowanej wewnątrz budynku), natomiast parownik, sprężarka, zawór rozprężny zlokalizowane są w jednostce zewnętrznej. Układ chłodniczy jest więc rozdzielony na dwie jednostki.)...

To moja pompa

pompy_ciepla_powietrzne_Logatherm_buderus_150518.jpg

Logatherm WLW196i AR to najwyższej klasy pompa ciepła powietrze-woda od Buderus:

• niezwykle nowoczesny wygląd
  • składa się z modułu zewnętrznego oraz modułu wewnętrznego
  • moduły połączone są za pomocą przewodów instalacji wodnej
  • COP>4,0
  • funkcja grzania i chłodzenia zapewnia komfort cieplny latem i zimą
  • zapewnia dostarczanie ciepła do temperatury -20°C stopni na zewnątrz budynku
  • szczegóły >> link

Moja kuchnia w kilku odsłonach...

drzwi, które widać to spiżarnia, do tego 2 okna, więc o przestawieniu lodówki nie ma mowy, wiec konieczna kombinacja ze słupkiem

Nie moge dodać nowych zdjęc, wiec przekleję kilka z czasów kiedy robiłam tę kuchnię jeszcze nie wykończoną

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=381423&d=1486921892

attachment.php?attachmentid=383719&d=1489361777

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=384999&d=1490403558

jak bardzo jestes przywiazana do stołu przy oknie? bo ja bym tam zrobila ciag szafek z blatem ktorego potrzebujesz, opcja 2 tam gdzie masz slupek zabralabym troche blatu i zrobila piekarnik, no chyba ze piekarnik moglby byc w dolnej szafce wtedy opcja 3 - likwidujesz ten wysoki slupek, powiekszasz przestrzen blatu i zostawiasz stol. Edytowane przez TAR