Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Metamorfoza naszego szaraczka

gopax

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Od jakiegoś czasu oglądam ogrodzenia w necie i wydawało mi sie że już wybrałam idealny kolor dla siebie ale gdy wczoraj pojechaliśmy obejrzeć na żywo w składzie budowlanym okazało się że ma niewiele wspólnego z kolorem ze zdjęcia :(

Na miejscu na wystawce wybrałam LATTE czyli taki szaro-brązowy

f7522e3451018ecdaf76162dd01c2a24.jpg

Niestety okazało się że w tym sezonie go nie produkują i mam wybrać coś innego...

Moja elewacja jest piaskowa, wszystkie dachy brązowe, okna złoty dąb, więc mam dylemat jakie słupki zrobić

cappuccino (zostając przy brązach)

pHusI2cFQthhFA6SJqGEg8eFLa917wKuRcF38pXVLeqCO4k8vNtF-iqQMiJJqdiGSWCs0_CJSZ6O263SeRMHKIvKL5c1mMwCnuUFlmGWEcC4_ZeFxZLZFl76RjIKKxrMte2sfJd5xjQJ3tqaDvso3LwC8jBEAGxs5PutqeURKpoOrb6PUcqAo9v_Jzq6YAHkqWEicohLwmFnbw-Rvjv3RUa4Q9wFE843LHuhd2eMW2qjZ7Wj9xP6LYQUtpuHBmWvgTRZlPdnP0mNh4nb-Ipf1-JRn_uK9Xk-TV8IrdAjgd765qFCVV-KFSglo3YzO24MP1SetmmcbrtFStR_lqkTW3G32DBzhOjNkdnGg57cnLowgere-WN4JAUqNco3YbEMfP6_XlxmicPWMAkqtpkpkwBucAZCLboVqurUBtP0-gtzcI6K6JtEeCK0MGn6bHtf96UWOo8BixE3i4o0Vqk7YjDjwgpSgxJKXVeIWxi6PVpI_Z4owF7JIEIvMc8-ujHYWiXGjZpvC10sJC4Pv1H2a8yD8XXDNiLYYgVqEeNK1t1U7xzr7B1mGO_cILKB7wCdIu7DBdugzmSQf8_J628ZH5j41hjxC61Iqa1RhJXqHLdKaD522nvjiNIdpcyc7TmarglriGqyLAY_Qgkc23MVnGsvBy5zOmV1KsgaMO-TEuP_svukrK0oEd8QMQkFwJBuTqDIxQvGWgPuJdAKs4l88yY1=w434-h943-no?authuser=0

ogrodzenia-1024x683.jpg

czy iść w szarości??????

33c0c170a24486381d2dbdbeb54ed170.jpg

tylko pytanie czy szary nie będzie się gryzł z moją piaskową elewacją????

Co radzicie????????????????

Moze teraz, po zacytowaniu widac ? Osobiscie, wydaje mi sie, ze cappuccino lepiej pasuje, jesli masz reszte w cieplych kolorach, i brazowy dach.

Nie chciałabym bardzo ciemnego, a jednolity nie sprawdza się przy ulicy (droga wojewódzka), więc ciapki to podstawa tylko kwestia koloru...

Na początku czysto siwego w ogóle nie brałam pod uwagę, ale dzisiaj zaczęłam mięknąć i teraz gdy zrobiłam te fotomontaże coraz bardziej skłaniam sie ku szarości:rolleyes: ...

Dzisiaj mój entuzjazm związany z ogrodzeniem uleciał i nie wiem kiedy znowu wróci :(

Zadzwonił majster, który miał mi przygotować wycenę przęseł, że stali w hurtowniach jak na lekarstwo i cena poszła w górę o 100%...

Liczyłam się z tym że lekko przekroczę 20 tys. ( Rozbiórka starego ogrodzenie i postawienie nowych murków własnymi siłami) ale grubo ponad 30 to już za dużo dla mnie :( więc jeśli ceny nie spadną mój płot będzie straszył kolejny rok abo trzeba będzie zainwestować w naprawę...

U mnie demolka płotowa. Kurier zimą rozjechał mi kawał wierzbowego plotu tuż przy wjeździe, a ostatnie dwie wichury załatwiły kolejne 3 mb kilka metrow dalej. Po prostu wyłamało przy gruncie. Był żywopłot wierzbowy i nie ma. Na szczęście mam miejsce na posadzenie czegoś szybkorosnącego. Myślę o bambusach, bo liście odrobinę podobne do wierzbowych.

Pestka, pewnie byłoby taniej, ale...

Słupki (te przy głównej ulicy) były murowane 24 lata temu (1998r.) z cegły odzyskanej z rozebranej poniemieckiej stodoły, ale była to głównie biała cegła, więc nie taka solidna i z jakiegoś powodu tynk na tych słupkach się odparza. To ogrodzenie "stawiała" jeszcze moja mama jako ówczesna właścicielka posesji oczywiście nie własnymi rękami i nie mam pewności czy między słupkami a fundamentem jest jakaś izolacja.

W międzyczasie część słupków była już naprawiana - jak się przyjrzysz mojemu awatarowi (zdjęcie jest z 2010r.) to tam słupki sa jeszcze "białe" a my po remoncie domu tylko porobiliśmy drobne naprawy, przemalowaliśmy słupki pod kolor elewacji, odświeżyliśmy przęsła a 6 lat temu zrobiliśmy tez nową bramę.

Ostatni słupek nie trzyma pionu, bo nie cały rok po zrobieniu tego ogrodzenia sąsiad nie zmieścił się w swojej bramie ... ale moja mama chciała żyć ze wszystkim w zgodzie więc tak zostało...

Po drugie gdy remontowali drogę wojewódzką, podnieśli jej poziom i teraz moja posesja jest niżej niż chodnik, więc być może to też m a wpływ na to że tynk się odparza i jaką mam gwarancję że nowy tynk za 5 lat nie będzie znowu odpadał???

To ogrodzenie przy tujach ma dopiero 7 lat , cegły na słupkach tam były nowe (widać czerwone) a tynk leci jak na starych słupkach - dlaczego? nie mam pojęcia:(

Stąd była nasza decyzja juz 2 lata temu, że nie będziemy remontować starego ogrodzenia tylko robimy nowe - nietynkowane.

No ale skoro ogrodzenie jeszcze stało, to w ubiegłym roku ustąpiło pierszeństwa pompie ciepła i fotowoltaice... a teraz będę robić "na raty"...

Gdybym wiedziała, że ceny tak skoczą do góry to zamówiłabym stal miesiąc temu, bo wstępny projekt jak ma wyglądać nowe ogrodzenie zrobiliśmy sobie z mężem jeszcze jesienią i wtedy też zaczęliśmy się rozglądać za wykonawcą.

Ten, którego wybraliśmy doradził nam abyśmy najpierw zrobili tę betonową część a jak już dobrze wyschnie i będzie trwałe to dopiero wtedy zrobić przęsła na wymiar, więc zarezerwowaliśmy sobie u niego termin na wakacje.

Teraz gdy stal poszła tak do góry to przęsła będą musiały poczekać albo zdecydujemy się na drewniane, ale póki co zamówiliśmy betonowe elementy zanim inflacja zje nasze oszczędności...

Chciałam lżejsze ogrodzenie i dlatego slupki betonowe miały być tylko na końcach, przy bramie i przy furtce a pozostałe przęsła miały być na słupkach metalowych z profilu 100x100

ogrodzenie-2.jpg

Niestety na chwilę obecną 1mb takiego profilu to ok. 200zł czyli 1 słupek to 300zł (nie licząc dodatków czyli stopki i daszka oraz malowania), a murując tą dolną część ogrodzenia musiałabym mieć już te słupki i to aż 11 sztuk.

Zatem ta wizja nowego ogrodzenia przechodzi do historii :( i będą murowane słupki - murowany słupek to 5 pustaków + daszek czyli w ofercie którą wybrałam jest to 6 x 25,10 zł = 150,60 zł a przy 11 słupkach różnicę widać już gołym okiem

Czyli będzie mniej więcej tak:

Ogrodzenia-modulowe-gladkie-grafit-bialy-horizo